Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak dbać o noże kuchenne? Jakich błędów...

Porady


Jak dbać o noże kuchenne? Jakich błędów unikać?

Dobre noże są podstawowym wyposażeniem każdego kucharza i znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Jednak nawet najlepsze i najdroższe noże mogą ulec zniszczeniu, stępieniu lub odbarwieniu, gdy nie będziemy się z nimi prawidłowo obchodzić. Jeśli będziemy dbać o nasze noże, posłużą nam przez wiele lat i staną się naszą prawą ręką w kuchni. Jak zatem powinniśmy dbać o noże kuchenne? Jakich błędów powinniśmy unikać?

Nie zostawiaj noży w zlewie


Gdy zakończymy pracę z nożem, powinniśmy od razu go umyć, a nie zostawiać w zlewie. Jest to niebezpieczne dla innych użytkowników, ponieważ mogą oni nie zauważyć leżącego na dnie noża i się pokaleczyć podczas mycia innych naczyń. Ponadto, same noże mogą ulec uszkodzeniu – porysowaniu, wygięciu albo nawet złamaniu. Najlepiej od razu umyć nóż, wysuszyć i odłożyć na swoje miejsce.

 

Myj noże ręcznie


Pomimo zapewnień producentów, że ich noże przeznaczone są do mycia w zmywarce, nie powinniśmy tego robić i myć je wyłącznie ręcznie. Mocne detergenty i wysoka temperatura mogą bowiem doprowadzić do korozji ostrzy, nawet tych wykonanych ze stali nierdzewnej. W zmywarce może ulec osłabieniu również rękojeść wykonana z tworzywa sztucznego, która po pewnym czasie po prostu pęknie. Z tego względu, noże powinniśmy myć ręcznie – miękką gąbką lub ściereczką, z dodatkiem płynu do mycia.

 

Nie przechowuj noży z innymi przyborami


Noże powinny mieć wyznaczone miejsce w kuchni. Nie powinniśmy układać ich w szufladzie z innymi sztućcami lub przyborami kuchennymi, ponieważ ich ostrza mogą szybko się zniszczyć. Najlepiej przechowywać noże w specjalnym bloku lub na listwie magnetycznej – ich ostrza nie będą się stykać z innymi akcesoriami, dzięki czemu dłużej zachowają swoją ostrość. Jeśli nie mamy innego miejsca na przechowywanie noży, powinniśmy zadbać o specjalne osłony na ostrza.

 

Zawsze używaj deski do krojenia


Jeśli zamierzamy cokolwiek kroić, zawsze powinniśmy to robić na desce do krojenia, a nie na blacie kuchennym. Blaty wykonane z marmuru lub granitu charakteryzują się bardzo twardą powierzchnią, która jest po prostu za twarda dla ostrza, przez co łatwo można je uszkodzić. Najlepiej wybierać deski drewniane lub plastikowe, ponieważ są one najdelikatniejsze dla ostrzy i nie wpływają na ich matowienie.

 

Dbaj o ostrość noży


Nie będziemy mieć pożytku z tępych noży, dlatego powinniśmy je odpowiednio naostrzyć, kiedy będą tego potrzebować. Istnieje wiele sposobów na naostrzenie noża, jednak należy pamiętać, żeby używać materiałów twardszych niż jego ostrze.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Męska rzecz – urządzamy kuchnię faceta


Przyzwyczailiśmy się już do tego, że to kobiety mają decydujące zdanie co do...

Drewno niejedno ma imię


Naturalne piękno, specyficzny klimat, plastyczność. Tymi i wieloma innymi cechami...

Jak dobrze oświetlić kuchnię?


Przebywanie w kuchni wiąże się nie tylko z przyjemnym biesiadowaniem przy...