Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Dobrze zagotowana, czyli wszystko o czajnikach

Porady


Dobrze zagotowana, czyli wszystko o czajnikach

Czajnik jest tak niezbędnym kuchennym sprzętem jak płyta grzewcza czy lodówka. Wprawdzie służy jedynie gotowaniu wody, ale nie sposób wyobrazić sobie bez niego codziennego funkcjonowania. Oto kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę kupując tego typu sprzęt.

Para buch, czajnik gwizd!

Myli się ten, kto sądzi, że do lamusa odeszły tradycyjne czajniki z gwizdkiem, które charakterystycznym sygnałem informowały o zagotowanej wodzie, do czasu aż ktoś nie wyłączył palnika. Przeżywają one teraz swój renesans, zwłaszcza w kuchniach urządzonych w stylu rustykalnym, vintage czy retro, idealnie wpisując się w wystrój pomieszczenia. Odpowiednio unowocześnione są nie tylko designerskimi gadżetami, ale i w pełni funkcjonalnymi urządzeniami. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że można gotować w nich wodę korzystając z różnego typu płyt grzewczych: gazowych, elektrycznych czy indukcyjnych (o ile czajnik zbudowany jest ze stali ferromagnetycznej). Ponadto czajniki przeznaczone do gotowania wody na płytach grzewczych z reguły wykonane są z bardzo trwałych materiałów, co czyni je odpornymi, szczególnie na uszkodzenia mechaniczne. Niestety maja też swoje wady, z których główną jest długi czas gotowania wody.


Pod prądem


Dobry czajnik powinien przede wszystkim szybko podgrzewać wodę, być przy tym urządzeniem energooszczędnym, cichym, jednocześnie pięknie się prezentującym na tle kuchennej zabudowy. Większość powyższych zalet posiadają czajniki elektryczne, które są teraz niezwykle popularne i najczęściej wybierane przez klientów. Czym jednak kierować się podczas zakupu czajnika bezprzewodowego?

  • Materiał. Wbrew pozorom materiał, z jakiego wykonany jest czajnik, ma bardzo duży wpływ na komfort jego użytkowania, szybkość gotowania, długość utrzymywania temperatury, a także na... smak wody. Plastikowe modele są lekkie, stosunkowo tanie, dostępne w różnych barwach i kształtach. Niestety są dość nietrwałe i szybko się psują. Lepszym wyborem z pewnością okaże się czajnik wykonany ze stali szlachetnej, ponieważ rzadziej się psuje, dłużej utrzymuje temperaturę zagotowanej wody, a w różnorodności kształtów nie ustępuje kuzynom wykonanym z tworzyw sztucznych. Występuje jednak tylko w jednym kolorze – inox. Godnymi polecenia są też czajniki ceramiczne – o wiele cięższe, jednak bardziej trwałe i prawie bezawaryjne, woda w nich ugotowana ma zdecydowanie lepszy smak, ponieważ nie wchodzi w żadne reakcje z ceramiką. Niestety dość łatwo je uszkodzić, zarysować czy stłuc, trzeba również uważać, by się nie poparzyć dotykając nagrzanego czajnika. Dość mało popularne są czajniki wykonane ze szkła hartowanego – bardzo lekkie, piękne i eleganckie, jednak stwarzające ryzyko poparzenia się. Niestety są też stosunkowo drogie.
  • Rodzaj grzałki. W obecnie dostępnych na rynku czajnikach można spotkać 2 rodzaje grzałek: spiralne i płytowe. Spiralne są już coraz rzadziej stosowane ze względu na fakt, że szybciej osiada na nich kamień, jest trudniejszy do usunięcia, a minimalna ilość wody, jaką chcemy zagotować musi przykryć całą powierzchnie grzałki (w przeciwnym razie grozi jej uszkodzenie). Płytowe grzałki są o wiele bardziej praktyczne, łatwiej można usuwać z nich kamień, który stosunkowo trudno się na nich osadza.
  • Moc. W ofercie producentów drobnego AGD można spotkać czajniki niskowatowe (od 200 do 1500 W), średniowatowe (od 1500 do 2000 W) oraz wysokowatowe (powyżej 2000 W). Moc czajnika wpływa na czas grzania wody, ale też na zużycie energii elektrycznej, dlatego warto wziąć ten parametr pod uwagę podczas zakupów. Z reguły czajniki wyposażone w grzałki spiralne mają niższą moc niż modele z grzałkami płytowymi, ale grzanie wody trwa w nich dłużej.
  • Pojemność. Na polskim rynku najczęściej można spotkać czajniki elektryczne o pojemności od 0,4 do 2,3 litra. Pojemność dobrze jest dostosować do ilości domowników. Warto też pamiętać, by jednorazowo gotować tylko tyle wody, ile planujemy zużyć – pozwoli to na znaczne oszczędności energii elektrycznej potrzebnej do jej ogrzania.
  • Funkcje. Większość czajników elektrycznych standardowo wyposażona jest w podstawowe udogodnienia jak lampka kontrolna informująca o włączonym urządzeniu, wskaźnik poziomu wody umożliwiający określenie ilości gotowanej wody czy automatyczne wyłączanie po zagotowaniu wody lub zdjęciu urządzenia z podstawy. Jednak warto zastanowić się nad innymi, dodatkowymi funkcjami, które w znaczny sposób mogą ułatwić korzystanie z czajnika, tj: regulacja temperatury pozwalająca na podgrzanie wody do wybranej temperatury (w zakresie 40-100 st. C), filtr antyosadowy montowany w wylocie czajnika zapobiegający przedostaniu się do filiżanki osadów kamiennych, podświetlenie całego czajnika – dekoracja, umożliwiająca dodatkowo kontrolowanie postępów gotowania i temperatury wody (zwykle barwa podświetlenia zmienia się wraz ze wzrostem temperatury), czy sygnał dźwiękowy informujący o końcu pracy czajnika lub o zbyt niskim poziomie wody.

Komentarze


0.00/5 2 2

zabrakło pomysłu na art? nie ma ciekawszych tematów?


przeciez to przydatne info

Zobacz również


Kuchenny dekalog rodzica


Jeśli w twoim domu biega maluch, który wszędzie wejdzie i wszędzie zajrzy, z...

Parownica w kuchni – przydatny gadżet w nowoczesnym stylu


Ekologia jest dziś na topie. Coraz większy odsetek społeczeństwa przykuwa szczególną...

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?


Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o...