Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Kuchenny koszmar – przypalony garnek

Naczynia kuchenne

Kuchenny koszmar – przypalony garnek

Ulubione0

Dużego błędu nie popełnimy, jeśli w tym miejscu odniesiemy się do słów klasyka i parafrazując jego życiową mądrość napiszemy, że kucharz bez przypalona garnka to jednak żaden kucharz. Jeśli komuś jeszcze się to nie przydarzyło – bez obaw, wszak kiedyś musi być ten pierwszy raz. Najprościej będzie, jeśli oczywiście takie wątpliwej jakości trofeum powędruje wprost do kosza a na jego miejsce pojawi się nowy zakup. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy akurat ten a nie żaden inny garnek był naszym ulubionym, najbardziej praktycznym, do zadań specjalnych albo po prostu szkoda nam się z nim rozstawać?

Domowe sposoby

 

Wbrew pozorom istnieje wiele sposobów na przywrócenie garnkom dawnej świetności. Przedstawimy kilka niemalże niezawodnych domowych patentów, które zostały wypróbowane już przez wiele gospodyń domowych.
SÓL – znajduje się na wyposażeniu każdej kuchni, więc po nią warto sięgnąć w pierwszej kolejności. Sprawdzi się, jeśli przypaliło się samo dno. Zasypujemy je solą i dolewamy odrobinę ciepłej wody, aby powstała papka. Pozostawiamy na noc, by sól mogła zadziałać a rano wypłukujemy garnek i myjemy płynem do mycia naczyń. Jeśli powstały w wyniku przypalenia osad nadal pozostał, przegotujmy taką solankę pilnując by woda całkowicie nie odparowała. Efekty powinny być widoczne;

  • OCET – to kolejny sposób, w którym wykorzystujemy również sól. Do przypalonego garnka wlewamy wodę, ocet (3/4 szklanki) oraz dodajemy trzy łyżki soli. Tak powstałą miksturę gotujemy i zostawiamy w garnku na noc. Rano wylewamy, garnek myjemy i spalenizna powinna zostać już tylko niezbyt miłym wspomnieniem. Po żadnym pozorem nie stosujmy tego rozwiązania do garnków emaliowanych, ponieważ może nie tylko zmatowić, ale i w większym stopniu uszkodzić powierzchnię, więc garnek i tak będzie się nadawał do wyrzucenia;
  • SODA OCZYSZCZONA – schemat postępowania i efekty jak w przypadku soli – soda ma nawet silniejsze działanie, jednak nie powinniśmy w ten sposób postępować, jeśli doszło do przypalenia garnka aluminiowego. Przy każdym innym materiale będzie jak najbardziej odpowiedni;
  • PROSZEK DO PRANIA – zasada działania jak z sodą, również z zastrzeżeniem dotyczącym garnków aluminiowych;
  • VANISH – to dosyć silny środek, ale również skuteczny. Nie stosujemy do jednak do garnków pokrytych warstwą teflonową, ponieważ nie będzie się nadawał do użytku. Do wody dodajemy małą łyżeczkę proszku i gotujemy, aż spalona warstwa sama odpadnie;
  • RYŻ – przypalone dno garnka zasypujemy ryżem lub układamy torebkę ryżu, wlewamy wodę i gotujemy aż zniknie spalenizna zwracając uwagę, by woda się nie wygotowała;
  • COLA – to nie tylko powszechnie znany środek na rdzę, ale również na niechcianą spaleniznę. Podobnie jak i przy poprzednich metodach wlewamy colę do garnka i gotujemy od kilku do kilkunastu minut.

Jeżeli żaden ze sposobów nie okaże się do końca satysfakcjonujący, możemy na koniec wykorzystać mleczko do czyszczenia oraz folię aluminiową. Folię zwijamy w kulkę i na dno garnka nakładamy detergent. Następnie szorujemy, aż garnek odzyska dawny blask i będzie się nadawał do ponownego użycia.

Zobacz również

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Dla zapracowanych i dbających o naturę   Wspomniany powyżej typ maszyny znakomicie sprawdza...

Precyzyjne odmierzanie, czyli wybieramy miarki kuchenne

Precyzyjne odmierzanie, czyli wybieramy miarki...

Sprawa (wielkiej) wagi To, ile gramów danego składnika dodamy do ciasta czy dania ma niebagatelne...
Komentarze (1)
1
Gość
Ilona
2015-10-29 15:40:13

muszę przyznać, ze pierwszy raz słysze o sposobie z ryzem. Przy następnej okazji na pewno wyprobuje ta metode, bo niestety ma niesamowity talent do przypalania garnkow. :P

Twój komentarz
Ocena