Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Kuchenny koszmar – przypalony garnek

Naczynia kuchenne

Kuchenny koszmar – przypalony garnek

Ulubione0

Dużego błędu nie popełnimy, jeśli w tym miejscu odniesiemy się do słów klasyka i parafrazując jego życiową mądrość napiszemy, że kucharz bez przypalona garnka to jednak żaden kucharz. Jeśli komuś jeszcze się to nie przydarzyło – bez obaw, wszak kiedyś musi być ten pierwszy raz. Najprościej będzie, jeśli oczywiście takie wątpliwej jakości trofeum powędruje wprost do kosza a na jego miejsce pojawi się nowy zakup. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy akurat ten a nie żaden inny garnek był naszym ulubionym, najbardziej praktycznym, do zadań specjalnych albo po prostu szkoda nam się z nim rozstawać?

Domowe sposoby

 

Wbrew pozorom istnieje wiele sposobów na przywrócenie garnkom dawnej świetności. Przedstawimy kilka niemalże niezawodnych domowych patentów, które zostały wypróbowane już przez wiele gospodyń domowych.
SÓL – znajduje się na wyposażeniu każdej kuchni, więc po nią warto sięgnąć w pierwszej kolejności. Sprawdzi się, jeśli przypaliło się samo dno. Zasypujemy je solą i dolewamy odrobinę ciepłej wody, aby powstała papka. Pozostawiamy na noc, by sól mogła zadziałać a rano wypłukujemy garnek i myjemy płynem do mycia naczyń. Jeśli powstały w wyniku przypalenia osad nadal pozostał, przegotujmy taką solankę pilnując by woda całkowicie nie odparowała. Efekty powinny być widoczne;

  • OCET – to kolejny sposób, w którym wykorzystujemy również sól. Do przypalonego garnka wlewamy wodę, ocet (3/4 szklanki) oraz dodajemy trzy łyżki soli. Tak powstałą miksturę gotujemy i zostawiamy w garnku na noc. Rano wylewamy, garnek myjemy i spalenizna powinna zostać już tylko niezbyt miłym wspomnieniem. Po żadnym pozorem nie stosujmy tego rozwiązania do garnków emaliowanych, ponieważ może nie tylko zmatowić, ale i w większym stopniu uszkodzić powierzchnię, więc garnek i tak będzie się nadawał do wyrzucenia;
  • SODA OCZYSZCZONA – schemat postępowania i efekty jak w przypadku soli – soda ma nawet silniejsze działanie, jednak nie powinniśmy w ten sposób postępować, jeśli doszło do przypalenia garnka aluminiowego. Przy każdym innym materiale będzie jak najbardziej odpowiedni;
  • PROSZEK DO PRANIA – zasada działania jak z sodą, również z zastrzeżeniem dotyczącym garnków aluminiowych;
  • VANISH – to dosyć silny środek, ale również skuteczny. Nie stosujemy do jednak do garnków pokrytych warstwą teflonową, ponieważ nie będzie się nadawał do użytku. Do wody dodajemy małą łyżeczkę proszku i gotujemy, aż spalona warstwa sama odpadnie;
  • RYŻ – przypalone dno garnka zasypujemy ryżem lub układamy torebkę ryżu, wlewamy wodę i gotujemy aż zniknie spalenizna zwracając uwagę, by woda się nie wygotowała;
  • COLA – to nie tylko powszechnie znany środek na rdzę, ale również na niechcianą spaleniznę. Podobnie jak i przy poprzednich metodach wlewamy colę do garnka i gotujemy od kilku do kilkunastu minut.

Jeżeli żaden ze sposobów nie okaże się do końca satysfakcjonujący, możemy na koniec wykorzystać mleczko do czyszczenia oraz folię aluminiową. Folię zwijamy w kulkę i na dno garnka nakładamy detergent. Następnie szorujemy, aż garnek odzyska dawny blask i będzie się nadawał do ponownego użycia.

Zobacz również

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Dla zapracowanych i dbających o naturę   Wspomniany powyżej typ maszyny znakomicie sprawdza...

Silikonowe formy do pieczenia

Silikonowe formy do pieczenia

Przepis na udany wypiek Sam przepis, nawet z oryginalną recepturą, jeszcze nie przesądza o...
Komentarze (1)
1
Gość
Ilona
2015-10-29 15:40:13

muszę przyznać, ze pierwszy raz słysze o sposobie z ryzem. Przy następnej okazji na pewno wyprobuje ta metode, bo niestety ma niesamowity talent do przypalania garnkow. :P

Twój komentarz
Ocena