Naczynia Kuchenne - Uniwersalne i Praktyczne | Porady Max Kuchnie
Naczynia Kuchenne - Uniwersalne i Praktyczne | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Kuchnie Naczynia kuchenne Kuchenny koszmar – przypalony garnek

Naczynia kuchenne


Kuchenny koszmar – przypalony garnek

Dużego błędu nie popełnimy, jeśli w tym miejscu odniesiemy się do słów klasyka i parafrazując jego życiową mądrość napiszemy, że kucharz bez przypalona garnka to jednak żaden kucharz. Jeśli komuś jeszcze się to nie przydarzyło – bez obaw, wszak kiedyś musi być ten pierwszy raz. Najprościej będzie, jeśli oczywiście takie wątpliwej jakości trofeum powędruje wprost do kosza a na jego miejsce pojawi się nowy zakup. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy akurat ten a nie żaden inny garnek był naszym ulubionym, najbardziej praktycznym, do zadań specjalnych albo po prostu szkoda nam się z nim rozstawać?

Na zdjęciu: KERNAU

Domowe sposoby

 

Wbrew pozorom istnieje wiele sposobów na przywrócenie garnkom dawnej świetności. Przedstawimy kilka niemalże niezawodnych domowych patentów, które zostały wypróbowane już przez wiele gospodyń domowych.
SÓL – znajduje się na wyposażeniu każdej kuchni, więc po nią warto sięgnąć w pierwszej kolejności. Sprawdzi się, jeśli przypaliło się samo dno. Zasypujemy je solą i dolewamy odrobinę ciepłej wody, aby powstała papka. Pozostawiamy na noc, by sól mogła zadziałać a rano wypłukujemy garnek i myjemy płynem do mycia naczyń. Jeśli powstały w wyniku przypalenia osad nadal pozostał, przegotujmy taką solankę pilnując by woda całkowicie nie odparowała. Efekty powinny być widoczne;

  • OCET – to kolejny sposób, w którym wykorzystujemy również sól. Do przypalonego garnka wlewamy wodę, ocet (3/4 szklanki) oraz dodajemy trzy łyżki soli. Tak powstałą miksturę gotujemy i zostawiamy w garnku na noc. Rano wylewamy, garnek myjemy i spalenizna powinna zostać już tylko niezbyt miłym wspomnieniem. Po żadnym pozorem nie stosujmy tego rozwiązania do garnków emaliowanych, ponieważ może nie tylko zmatowić, ale i w większym stopniu uszkodzić powierzchnię, więc garnek i tak będzie się nadawał do wyrzucenia;
  • SODA OCZYSZCZONA – schemat postępowania i efekty jak w przypadku soli – soda ma nawet silniejsze działanie, jednak nie powinniśmy w ten sposób postępować, jeśli doszło do przypalenia garnka aluminiowego. Przy każdym innym materiale będzie jak najbardziej odpowiedni;
  • PROSZEK DO PRANIA – zasada działania jak z sodą, również z zastrzeżeniem dotyczącym garnków aluminiowych;
  • VANISH – to dosyć silny środek, ale również skuteczny. Nie stosujemy do jednak do garnków pokrytych warstwą teflonową, ponieważ nie będzie się nadawał do użytku. Do wody dodajemy małą łyżeczkę proszku i gotujemy, aż spalona warstwa sama odpadnie;
  • RYŻ – przypalone dno garnka zasypujemy ryżem lub układamy torebkę ryżu, wlewamy wodę i gotujemy aż zniknie spalenizna zwracając uwagę, by woda się nie wygotowała;
  • COLA – to nie tylko powszechnie znany środek na rdzę, ale również na niechcianą spaleniznę. Podobnie jak i przy poprzednich metodach wlewamy colę do garnka i gotujemy od kilku do kilkunastu minut.

Jeżeli żaden ze sposobów nie okaże się do końca satysfakcjonujący, możemy na koniec wykorzystać mleczko do czyszczenia oraz folię aluminiową. Folię zwijamy w kulkę i na dno garnka nakładamy detergent. Następnie szorujemy, aż garnek odzyska dawny blask i będzie się nadawał do ponownego użycia.

Komentarze


5.00/5 2 2
5
Ilona

muszę przyznać, ze pierwszy raz słysze o sposobie z ryzem. Przy następnej okazji na pewno wyprobuje ta metode, bo niestety ma niesamowity talent do przypalania garnkow. :P


5
Milena

Pozbycie się przypalenia z garnków to jedno. Jeszcze zostaje zapach, a ten bywa czasami bardzo trudny do usunięcia. Mieliśmy taki przypadek właśnie w święta. I ciężko by było je zrobić w takiej nieświeżej "atmosferze". Pomogło jednak ozonowanie. Skutecznie, o czym świadczy moja kuchnia ;)

Zobacz również


Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni


Nawet niewielka zmiana wystroju kuchni może w pozytywny sposób wpłynąć na klimat w...

Brytfanny – jakie kupować?


Wśród szeregu rozmaitych akcesoriów kuchennego użytku, jakie okazują się...

Plastikowe deski do krojenia


Przygotowując posiłki najczęściej korzystamy z rozmaitych akcesoriów kuchennych, w...