Naczynia Kuchenne - Uniwersalne i Praktyczne | Porady Max Kuchnie
Naczynia Kuchenne - Uniwersalne i Praktyczne | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Kuchnie Naczynia kuchenne Łyżka i widelec do raportu!

Naczynia kuchenne


Łyżka i widelec do raportu!

Idealnie czyste, lśniące. Co jak co, ale wśród kuchennego wyposażenia, to sztućce powinny świecić przykładem, być perfekcyjnie wypolerowane, gotowe do użycia i nie tylko ze względów estetycznych, ale też higienicznych.

Sekret tkwi w szczegółach

 

Każdy dobry gospodarz lub gospodyni zdaje sobie sprawę z tego, że nawet najsmaczniejsze i najbardziej wykwintne danie nie będzie smakowało, jeśli zostanie podane w nieestetyczny sposób, lub co gorsza, zaserwowane zostanie na niedoczyszczonym talerzu lub w towarzystwie brudnych sztućców. Niedomyta łyżka, widelec z zaschniętymi resztkami lub nóż cały w smugach to niezbyt ciekawy widok, potrafiący odebrać apetyt nawet najbardziej wygłodniałemu łasuchowi. Samo podanie potrawy, cała otoczka, dodatki, serwetki itp. są tak samo istotne jak smak dania. Jak więc zadbać o czystość sztućców? Jak sprawić by przez lata cieszyły nas swym blaskiem i pięknem? Oto kilka wskazówek.

 

1. Co dwa to nie jeden. W każdym domu warto mieć przynajmniej dwa zestawy sztućców: do codziennego użytkowania i „od święta", wykorzystywane na specjalne okazje, uroczyste kolacje, odwiedziny gości. Nawet najbardziej regularne czyszczenie i pielęgnacja sztućców nie uchroni ich bowiem od zwyczajnego, codziennego zużycia, utraty blasku itp. Posiadanie drugiego, mniej eksploatowanego zestawu zapewni nam możliwość uraczenia gości pięknymi, niezniszczonymi sztućcami, co na pewno wpłynie na ogólny odbiór urządzanej przez nas kolacji.

 

2. Pożegnaj się ze zmywarką. Zmywarka to wielki sprzymierzeniec w walce z kuchennym brudem, jednak w przypadku sztućców nie do końca się sprawdzi. Mechaniczne mycie może i usuwa wszelkie zanieczyszczenia i tłuszcz z powierzchni łyżek, widelców czy noży, jednak może destrukcyjnie wpływać na ich powierzchnię. Lepiej więc tego typu akcesoria myć ręcznie. Jeśli jednak zdecydujemy się na mechanicznego pomocnika pamiętajmy, by pod żadnym pozorem nie wkładać do niego srebrnych sztućców. W przypadku tych wykonanych ze stali nierdzewnej, zadbajmy by nie stykały się ze sobą oraz by nie dotykały żadnych innych metalowych przedmiotów. Zmywarkę trzeba też otwierać zaraz po skończonym cyklu zmywania, by para wodna mogła spokojnie ulecieć i by na sztućcach nie osadziły się kropelki wody. Podczas mechanicznego zmywania stosujmy raczej płyny niż proszki, ponieważ te ostatnie mogą rysować delikatne powierzchnie sztućców, niejednokrotnie pozbawiając je pierwotnego blasku, a nawet subtelnych zdobień.

 

3. Regularność to podstawa. Sztućce ze stali nierdzewnej (czyli te, które każdy z nas ma w swej kuchni) myjemy po każdym użyciu płynem do mycia naczyń, po czym dokładnie wycieramy miękką ściereczką. Aby długo cieszyły nas swym blaskiem, warto przed pierwszym użyciem umyć je ręcznie i dokładnie wypolerować. Raz na 2-3 miesiące dobrze jest też wyczyścić je środkiem specjalnie przeznaczonym do tego materiału. Jeśli na ich powierzchni widoczne są osady i zacieki z kawy czy herbaty, z łatwością można je usunąć przy pomocy mieszanki sody i kwasku cytrynowego. Taki zabieg sprawi też, że będą się pięknie błyszczeć. Przecieranie sodą oczyszczoną pomoże też w oczyszczeniu zaśniedziałych sztućców, podobnie jak zabieg z wykorzystaniem pasty do zębów. Pamiętajmy jednak, by do przecierania nie używać ostrych myjek czy szczotek. Doskonale do tego nadają się za to miękkie, delikatne ściereczki.

 

4. Srebro pod szczególną ochroną. Nawet najlepszej jakości, srebrne sztućce, niejednokrotnie odziedziczone po babci, używane sporadycznie, jedynie na specjalne okazje, wymagają czyszczenia. Surowiec, z jakiego są wykonane wyklucza jednak mycie ich w zmywarkach lub sposobami zarezerwowanymi dla sztućców ze stali nierdzewnej. Srebro może negatywnie zareagować na niektóre substancje zawarte w środkach czyszczących, poza tym niewłaściwie traktowane traci swój urok i połysk. Jest jednak kilka sposobów, które pozwolą je doskonale oczyścić, przywracając jednocześnie pierwotne piękno. Jednym z nich jest przecieranie i polerowanie miękką ściereczką z dodatkiem mieszanki soku z cytryny i popiołu. Podobny efekt można uzyskać czyszcząc srebra popiołem wymieszanym z octem. Jednym z mniej znanych patentów na idealny blask srebrnych sztućców jest zanurzenie ich w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków w mundurkach. Jeśli dodamy do niej amoniak, efekt na pewno nas pozytywnie zaskoczy. Poczerniałym łyżkom i widelcom z pomocą przyjdzie kąpiel w wodzie pozostałej z gotowania szpinaku lub szczawiu a także zanurzenie na jakiś czas w zsiadłym mleku. Można też wypróbować mieszankę sproszkowanej kredy i spirytusu. Z nieco nowszych, domowych sposobów można polecić kąpiel srebrnych sztućców w gorącej, osolonej wodzie w misce wyścielonej folią aluminiową. Pamiętajmy, by na zakończenie wszystkich wymienionych zabiegów pielęgnacyjnych, sztućce dokładnie wytrzeć i wypolerować miękką ściereczką. Dobrze jest też zamknąć je w pudełku, by nie czerniały ponownie wystawione na destrukcyjne działanie powietrza. Idealnie będzie, jeśli każdy element będzie w osobnym woreczku lub przynajmniej przegródce, tak by nie dotykały się wzajemnie.

 

Zobacz również:

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sztuka-wybierania-sztuccow-sprawdz-czy-to-potrafisz-2042.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-wybrac-dobre-sztucce-1703.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/meble-kuchenne/po-pierwsze-organizacja-szuflady-kuchenne-1080.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sztuka-wyboru-sztuccow-969.html

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zamknij smaki i aromaty! Czyli jak przechowywać przyprawy?


Przyprawy są jak kropka nad „i", zwieńczenie kulinarnego dzieła. Dopełniają smaku,...

Dobrze zagotowana, czyli wszystko o czajnikach


Czajnik jest tak niezbędnym kuchennym sprzętem jak płyta grzewcza czy lodówka....

Jak wybrać zastawę stołową?


Smaczne i aromatyczne potrawy to podstawa udanego przyjęcia, obiadu czy uroczystej...