Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnie Sprawa kuchennej wagi

Kuchnie


Sprawa kuchennej wagi

Wśród wielu przydatnych kuchennych akcesoriów i gadżetów, waga zajmuje jedną ze strategicznych pozycji. I nie ma tu znaczenia, czy jesteśmy zwolennikami stylu klasycznego, czy zdecydowanie lepiej czujemy się w kuchniach urządzonych w zgodzie z nowoczesnymi trendami. Pod względem wizualnym każdy znajdzie coś dla siebie, ale na jakie parametry jeszcze warto zwrócić uwagę, by zwiększyć komfort gotowania?

Elektroniczne czy tradycyjne?

 

Do wyboru mamy dwa zasadnicze typy wag: mechaniczne i elektroniczne. Które z nich są lepsze? Trudno orzec i jednoznacznie rozsądzić spór. Jak większość kwestii, wszystko zależy od tego jakie mamy upodobania i zwyczaje. W tym przypadku również ważne jest na jak bardzo precyzyjnym pomiarze nam zależy.

 

Wagi mechaniczne są proste zarówno w obsłudze, jak i samej budowie. Jednakże rezultaty uzyskiwanych pomiarów dają nawet do 20 g różnicy w porównaniu ze stanem faktycznym i odczytujemy je ze wskazówki. Elektroniczny odpowiednik to tylko 1-2 g wahań, dodatkowo uzyskany wynik jest łatwy do odczytania i pojawia się na wyświetlaczu. Z uwagi na to, że wagi elektroniczne zasilane są bateriami, musimy na bieżąco monitorować ich zużycie, ponieważ tylko sprawne (pod tym względem) urządzenia będą dawały wiarygodny wynik. Przy zakupie warto wybierać te modele, które mają dodatkową funkcję w postaci wskaźnika zużycia baterii.

 

Maksymalne obciążenie

 

Wybierając odpowiednia do naszych potrzeb wagę, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego będzie nam służyła i jakie obciążenie będzie wystarczające. Jeśli mamy w planach odmierzanie składników i artykułów spożywczych ważących do 1 kilograma, nie potrzebujemy wagi, której maksymalne obciążenie będzie wynosiło znacznie więcej. Problem pojawi się wówczas, gdy nasza waga będzie miała limit obciążenia mniejszy niż warzywa czy owoce, z których na przykład przygotowujemy przetwory. Oczywiście da się ten problem rozwiązać, ale będzie to wymagało kilku podejść i zajmie znacznie więcej czasu.

 

Wyposażenie i funkcje

 

Na pozór proste urządzenie może posiadać szereg wbudowanych funkcji, które z perspektywy czasu z pewnością okażą się przydatne. W zasadzie ich użyteczność uzależniona jest również od tego, do czego dana waga ma nam służyć. Czy chodzi tylko o odmierzenie odpowiedniej ilości (wagi) składników do przygotowywanej potrawy lub ciasta, czy może zależy nam na większej precyzji, gdyż stosujemy określoną dietę na przykład ze względów zdrowotnych.

 

Z uwagi na większy komfort, warto rozważyć zakup modelu wyposażonego w zdejmowaną miseczkę (najlepiej przezroczystą i z miarką). Umieszczamy ją na wadze w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu. Niektóre wagi producenci dodatkowo wyposażają w funkcję tarowania, która umożliwia zważenie faktycznej wagi produktu bez pojemnika, w którym go umieściliśmy. Tym sposobem rozwiązano np. problem zważenia wszelkich sypkich produktów.
Niektóre elektroniczne wagi mają również bardziej zaawansowane funkcje, jak na przykład pomiary objętości płynów a nawet przeliczniki określonych parametrów ważonych artykułów spożywczych, jak chociażby kalorie, cholesterol, tłuszcz czy węglowodany.

 

Podsumowując, kuchenne wagi elektroniczne to już nie tylko zwykłe urządzenia do ważenia, ale kompaktowe sprzęty, które zdecydowanie ułatwiają wszelkie czynności związane z gotowaniem, przygotowywaniem zdrowych a nawet dietetycznych posiłków. Jeśli jednak jesteśmy zwolennikami klasycznego designu i taki króluje w naszej kuchni, poszukajmy modelu wyposażonego w zaawansowane funkcje, wyglądem przypominającego tradycyjne kuchenne wagi stosowane niegdyś przez nasze mamy czy babcie.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Angelika.123

Bardzo przydatne informacje :-)

Zobacz również


Herbata przechowana


Odpowiednie przechowywanie żywności, przypraw, a przede wszystkim herbaty to podstawa...

Łyżka i widelec do raportu!


Idealnie czyste, lśniące. Co jak co, ale wśród kuchennego wyposażenia, to...

Patelnia grillowa – niezbędne naczynie w każdej kuchni


Gdy aura za oknem nie sprzyja a mamy nieodpartą chęć na danie z grilla, jedynym ale...