Utrzymanie Czystości i Sprzątanie w Kuchni | Porady Max Kuchnie
Utrzymanie Czystości i Sprzątanie w Kuchni | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Kuchnie Utrzymanie czystości Jak właściwie konserwować kuchenne deski?

Utrzymanie czystości


Jak właściwie konserwować kuchenne deski?

Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o konkretnym przeznaczeniu, np. do surowego mięsa, warzyw czy do pieczywa. Jednak bez względu na to czy jest ich więcej czy mniej, musimy dbać o ich czystość i higienę stanowiska, na którym często przygotowujemy posiłki dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak łatwo czyścić i odpowiednio konserwować kuchenne deski wyprodukowane z rozmaitych materiałów.

Najpopularniejsze w naszych kuchniach są deski drewniane i bambusowe, więc nimi zajmiemy się w pierwszej kolejności.

 

Deski drewniane

 

Pomimo tego, że drewno samo w sobie charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi, tego typu akcesoria kuchenne wymagają wielu – odpowiednio wykonanych – zabiegów. Bezpośrednio po użyciu, zwłaszcza wtedy, kiedy krojone były artykuły soczyste, o intensywnych zapachach czy silnie barwiące, należy taką deskę dokładnie umyć. Oczywiście pod bieżącą wodą i używamy do tego celu standardowego wyposażenia kuchni, czyli płynu do zmywania naczyń wspomagając się szorstką myjką. Mocniejszych zabrudzeń pozbędziemy się przy pomocy mleczka do czyszczenia. Pamiętajmy jednak, aby ten wstępny etap zakończyć dokładnym spłukaniem wszelkich środków chemicznych z powierzchni naszej deski. Pozostaje jeszcze jedno zastrzeżenie. Dotyczy ono surowego mięsa i ryb oraz serów pleśniowych. Deskę po kontakcie z tymi artykułami spożywczymi należy dodatkowo wyparzyć wrzątkiem.

 

Domowe sposoby pielęgnacji

 

Tak umyta drewniana deska to tylko pierwszy krok na drodze do skutecznej pielęgnacji. Kolejne zabiegi nie są zbyt wymagające i obejmują raczej kilka domowych, jednakże sprawdzonych sposobów radzenia sobie z nieuniknionymi skutkami użytkowania. Przede wszystkim pod żadnym pozorem po umyciu deski nie możemy tylko pozostawić do wyschnięcia, czy nawet mokrej chować do szafki bądź szuflady. Musimy zawsze wytrzeć ją do sucha i dopiero wtedy pozostawić do odparowania reszty wilgoci. W innym razie doprowadzimy do jej pęcznienia lub rozsychania się a w konsekwencji powstaną pęknięcia, którymi woda będzie łatwo przenikała do wnętrza niszcząc deskę. Z tego też powodu nie poleca się mycia w zmywarkach, aby uniknąć nasiąkania wodą zwłaszcza z rozmaitymi bakteriami, które w trakcie użytkowania mogą później przenikać do żywności i zagrażać naszemu zdrowiu.

 

Jeśli nasza deska nasiąknęła już intensywnymi zapachami, wówczas wystarczy posypać ją grubą warstwą soli i zostawić tak na noc. Sól nie tylko zneutralizuje nieprzyjemne zapachy, ale również ją zdezynfekuje, dodatkowo osuszy jej wnętrze, jak również nieco rozjaśni kolor. Rano wystarczy tylko spłukać ją obficie pod bieżącą wodą i osuszyć. Chcąc uniknąć niezbyt pożądanych zapachów, możemy także regularnie przecierać deskę cytryną. Z trudniejszymi zabrudzeniami powinna poradzić sobie soda oczyszczona zastosowana na wilgotną powierzchnię.

 

Impregnacja

 

Grubsze deski, jeśli ich powierzchnia jest już zniszczona, można dodatkowo zeszlifować. Jednakże najważniejszym zabiegiem obejmującym pielęgnację drewnianych desek powinno być ich impregnowanie. Na rynku dostępne są specjalnie do tego celu przeznaczone produkty. Zwracajmy więc uwagę, aby były przystosowane do konserwowania drewnianych przedmiotów mających kontakt z artykułami żywnościowymi. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, równie dobrze możemy użyć olejku lnianego, który wytworzy barierę nieprzepuszczającą wody do wnętrza deski. Dzięki temu uzupełnimy także drobne ranki powstające na jej powierzchni w trakcie krojenia i siekania. Taki zabieg powinniśmy przeprowadzać raz na tydzień a przynajmniej raz w miesiącu.

 

Deski plastikowe

 

Plastikowe deski, ze względu na ich niską cenę, uniwersalność i bogatą kolorystykę, są obecne na wyposażeniu wielu kuchni. Bardzo łatwo i szybko można je doprowadzić do stanu czystości używając do tego celu płynu do mycia naczyń. Nie musimy w tym przypadku sięgać po żadne specjalistyczne detergenty. Kolejną ich zaletą jest możliwość mycia w zmywarce, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Oprócz tego, że plastik jest odporny na wysokie temperatury i nie ulegnie odkształceniu jeśli postawimy na takiej desce gorący garnek z zupą, nie pochłania również zapachów z przygotowywanych artykułów spożywczych. Poza niewątpliwymi zaletami tego typu deski mają również swoje wady. Największą z nich jest podatność na uszkodzenia powierzchni w trakcie krojenia. Ostrze noża, z którym nasza deska ma bezpośredni kontakt, powoduje powstawanie rowków i zagłębień, w których gromadzą się zabrudzenia i rozwijają bakterie. W konsekwencji mogą powodować problemy zdrowotne, jeśli przenikną do składników przygotowywanych potraw, mających kontakt z taką deską. Z tego względu należy szczególnie zwracać uwagę na stopień zniszczeń. Jak tylko spostrzeżemy, że deska jest bardzo porysowana, najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana jej na nową. Jeżeli jednak uznamy, że w dalszym ciągu nadaje się do użytku, w trakcie mycia warto ją wyszorować ostrą myjką, podobnie jak drewniane deski.

 

Tymczasowym rozwiązaniem będzie również użycie papieru ściernego, aby zetrzeć powstałe zadraśnięcia. Wierzchnią warstwę trzemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą powierzchnię. Warto także sterylizować tego typu deski przy pomocy środków dezynfekujących. Wystarczy rozpuścić je w wodzie i zanurzyć w niej deskę na noc. Rano spłukujemy pozostałości i myjemy jak po każdym użyciu. Tak przygotowana deska jest gotowa do kolejnych kulinarnych wyzwań.
Odpowiednio pielęgnowane deski będą nam służyły przez dłuższy czas, ale warto je wymieniać kierując się dobrem wszystkich członków rodziny, a nie sentymentem czy oszczędnością.

 

Deski szklane

 

Szklane deski, pod względem utrzymania czystości, wydają się być najbardziej praktycznym wyborem, ponieważ potrzebujemy do tego tylko wody i płynu, takiego jakiego używamy na co dzień. Nie pochłaniają zapachów pochodzących z jedzenia ani też nie chłoną wody. Nie rysują się, ale niestety stosunkowo szybko tępią noże. Wystarczy taką deskę umyć w ten sam sposób, jak myje się zastawę stołową. Równie dobrze możemy włożyć ją do zmywarki, jeśli tylko producent przewidział takie rozwiązanie. W trakcie użytkowania należy zachować ostrożność, aby uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki w postaci potłuczonego szkła.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Ostre cięcie, czyli wybieramy nóż kuchenny


Ostry, funkcjonalny nóż to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Bogata oferta rynkowa...

Mechanizm podblatowy w małej kuchni


Nie mieścisz się ze sprzętami kuchennymi? Brak Ci wystarczająco dużo wolnej...

Pozmywane! Czyli jak wybrać dobrą zmywarkę


Mycie naczyń to jedna z najbardziej nielubianych domowych czynności. Możemy jednak...