Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Five o’clock czyli zapraszamy na łyk herbaty

Naczynia kuchenne

Five o’clock czyli zapraszamy na łyk herbaty

Ulubione1

Wiele osób delektuje się smakiem i aromatem porannej kawy, zupełnie zapominając o walorach innego, doskonałego napoju – herbaty. Całkiem niesłusznie, herbata bowiem oprócz cudownego smaku ma także wiele wartości zdrowotnych, a jej zaparzanie i podawanie może stać się prawdziwym rytuałem.

Pijmy na zdrowie

Zdrowotne właściwości herbaty są znane i doceniane od setek lat. Właściwie przygotowana i zaparzona potrafi nie tylko rozluźniać i poprawiać nastrój swym smakiem i aromatem. Uważa się, że niektóre gatunki mogą obniżać poziom stresu, cholesterolu i ciśnienia tętniczego, działać przeciwwirusowo a także oczyszczać organizm z toksyn. Ważny jest jednak właściwy dobór odpowiedniej herbaty, bowiem każdy gatunek może inaczej oddziaływać na nasze ciało, podobnie jak sposób jej przyrządzenia i podania.
 

Materiał wyjątkowo ważny

Znawcy i wielbiciele herbaty przekonują, że najlepiej smakuje ona zaparzona w porcelanie, a dokładniej w ceramice porcelanowej. Materiał ten wpływa w bezpośredni sposób nie tylko na sposób i jakość parzenia, ale i na smak naparu. Herbatę można z powodzeniem przyrządzać też w naczyniach glinianych lub szklanych, ponieważ w przeciwieństwie np. do termosów nie wpływają na przeparzanie się herbaty i utratę jej cennego aromatu.

W czym parzyć?

 

  • Czajniczek-imbryczek

Najodpowiedniejszym i najpopularniejszym naczyniem do parzenia herbaty jest czajniczek, najlepiej okrągły, pękaty, długo utrzymujący temperaturę, umożliwiający listkom pełne rozwinięcie się i oddanie napojowi cennego aromatu. Ważne, by przed przystąpieniem do zaparzania, odpowiednio przygotować czajniczek – nalać do niego wrzątek i zamieszać, by ogrzać ścianki naczynia. W tego typu imbryczku listki herbaty mogą bez problemu się rozwinąć i oddać pełnię swego aromatu. Niestety ma on też dwie podstawowe wady – nie możemy przerwać parzenia w dowolnej chwili, co może skutkować zbyt mocnym naparem, co więcej, unoszące się w herbacie fusy nierzadko mogą dostawać się wraz z naparem do filiżanki, do której przelewamy napoj, co nie jest ani estetyczne ani smaczne.

  • Czajniczek z sitkiem

To udoskonalona wersja tradycyjnego imbryka, pozwalająca na parzenie herbaty bez obaw o pływające w naparze fusy – wszystkie zostają bowiem w sicie zanurzonym w czajniczku. Niestety w tego typu czajniczku nie mamy możliwości przerwania procesu parzenia w dowolnej chwili, co może wpływać nie tylko na smak herbaty ale i jej właściwości.

  • Dwa czajniczki

Parzenie herbaty w dwóch czajniczkach to propozycja dla posiadaczy tradycyjnych imbryków, którzy nie chcą widoku herbacianych fusów w swych filiżankach. Jest to dość kłopotliwy sposób, ponieważ polega na parzeniu herbaty w jednym czajniczku i przelewaniu gotowego naparu przez gęste sitko do drugiego czajniczka. W ten sposób przerywamy parzenie napoju w dogodnym momencie, nie mamy problemu z fusami, a sam napar nadal pozostaje zamknięty, tyle, że w drugim imbryczku.

  • Kubek z sitkiem

Kubek taki to niejako pomniejszona wersja czajniczka – podobnie jak imbryczek składa się z pojemnika, sitka i przykrywki. Umożliwia jednak parzenie herbaty dla jednej osoby, co nie zawsze jest praktycznym rozwiązaniem. Z drugiej strony podanie gościom herbaty w oddzielnych kubkach umożliwi każdemu z osobna dostosowanie długości parzenia i intensywności naparu do indywidualnych upodobań.

  • Dzbanek z zaparzaczem

Jest świetną alternatywa dla tradycyjnego czajniczka, zazwyczaj szkalny, pozwalający przygotować napój dla kilku osób. W jego wnętrzu zainstalowane jest specjalne, dość duże siteczko, przeznaczone na listki herbaty. Dzięki temu mogą one swobodnie się rozwinąć podczas parzenia, jednocześnie mamy stałą kontrolę nad długością całego procesu i w każdej chwili możemy wyjąć siteczko z fusami z gotowego naparu. Dzbanki tego typu mają wielu zwolenników, swym designem wpisują się w stylistykę współczesnych, szczególnie nowoczesnych kuchni.

  • Filtr papierowy

Zaparzanie herbaty w papierowym filtrze jest niezwykle wygodne i łatwe. Polega ono na umieszczeniu listków w filtrze i przelaniu ich wodą (proces ten nieco przypomina parzenie kawy w ekspresie przelewowym). Po kilkukrotnym zaparzeniu zużyty filtr po prostu wyrzucamy. Niestety przeciwnicy takiego rozwiązania twierdzą, że papier potrafi zmieniać smak i aromat naparu, jednak jeśli nie jesteśmy wybitnymi koneserami herbaty, na pewno nie zwrócimy na to uwagi.

  • Zaparzacz - koszyczek

To nic innego jak zamykane, metalowe siteczko, w którym umieszcza się herbatę i całość zanurza w kubku lub filiżance. Obecnie można je spotkać w wielu formach i kształtach, jak kula, kostka, jajko, a nawet domek, dlatego świetnie poprawiają humor, nadają się też na doskonały prezent. Z powodzeniem można przy pomocy tego typu zaparzaczy przyrządzać wyśmienite herbaty, jednak sceptycy tego rozwiązania twierdzą, że napój może przyjmować niedobry, metaliczny posmak.

Zobacz również

Jak wybrać zastawę stołową?

Jak wybrać zastawę stołową?

Co wybrać? Sprawa wcale nie jest tak prosta jak się wydaje. Na rynku, zarówno w sklepach...

Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Zdrowie to podstawa Gotowanie domowych potraw w emaliowanych garnkach jest zdecydowanie...
Komentarze (2)
2
orda.m
orda.m
2013-11-18 14:43:10

bardzo zdrowa, oczyszczajaca!

Gość
leszkodociekliwy
2013-11-18 17:05:58

Wstrzeliłem się w godxzine :D jako wielbiciel herbaty musialem napisac!

Twój komentarz
Ocena