Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Silikonowe formy do pieczenia

Naczynia kuchenne

Silikonowe formy do pieczenia

Ulubione0

Silikonowe akcesoria kuchenne ze względu na swoje praktyczne właściwości i uniwersalne zastosowanie stopniowo wypierają te tradycyjne. Elastyczne formy do pieczenia znalazły swoich zwolenników nie tylko wśród profesjonalistów, ale przede wszystkim pokochały je gospodynie domowe. Nie od dziś wiadomo, że każde spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół powinno odbywać się przy dobrej kawie lub herbacie podawanej w towarzystwie domowych wypieków. Foremki wykonane z silikonu bez trudu pozwolą zabłysnąć nawet początkującym.

Przepis na udany wypiek

Sam przepis, nawet z oryginalną recepturą, jeszcze nie przesądza o sukcesie. Dużą rolę odgrywa również forma, jak i sam proces pieczenia. To właśnie wtedy ciasto zyskuje właściwy kształt i niepowtarzalny smak. Alternatywą dla tradycyjnych blach stały się coraz popularniejsze formy wykonane z silikonu. Są dostępne w przeróżnych kształtach i różnorodnej kolorystyce, dzięki czemu każdy znajdzie tę odpowiednią dla siebie. Właściwości materiału wykorzystanego do ich produkcji sprawiają, że można ich używać nie tylko do pieczenia, ale także do przechowywania, schładzania czy zamrażania. Zazwyczaj producenci na opakowaniach podają zakres wytrzymałości termicznej zawierającej się w przedziale od -600C do +2300C. Z powodzeniem formy te mogą być również używane w kuchenkach mikrofalowych, jedynie z wyłączeniem funkcji „grill". Bezwzględnie należy także unikać kontaktu silikonowej formy z płomieniem.

Konserwacja

Osoby, które nigdy wcześniej nie korzystały z silikonowych akcesoriów, często zadają wiele pytań na temat samego ich użytkowania i czyszczenia. Nie wymaga to żadnych specjalnych zabiegów, ale warto pamiętać, by przed pierwszym użyciem dokładnie umyć taką formę wykorzystując do tego celu detergenty, które zazwyczaj stosujemy do mycia naczyń. Silikonowe foremki idealnie nadają się również do mycia w zmywarkach, ale w tym przypadku unikajmy ostrych środków chemicznych. Po umyciu należy taką formę wytrzeć do sucha i jej wewnętrzną stronę nasmarować niewielką ilością jadalnego tłuszczu (masło, margaryna, olej). Nie musimy jej natłuszczać aż do momentu, kiedy będzie wymagała kolejnego dokładnego umycia. Najczęściej jednak wystarczy ją przetrzeć, żeby pozbyć się okruszków. Jeśli zdecydujemy się na silikonową formę do pieczenia, już w kilka minut po wyjęciu z piekarnika możemy jej dotknąć bez obawy, że się popieczemy do gorącej formy. Oczywiście nie zapominajmy, że samo ciasto nadal będzie gorące. Jak więc je bezpiecznie wyjąć i oczyścić taką foremkę? Bez względu na kształt wystarczy wywinąć krawędzie a ciasto z łatwością samo się wysunie dzięki nieprzywieralnej powłoce. Podobnie pozbędziemy się wszelkich resztek czy okruchów, nawet tych przyczepionych do rogów, które w tradycyjnych blachach sprawiały sporo problemów. Elastyczny silikon po wywinięciu nie odkształci się, lecz bez najmniejszych trudności powróci do swojej pierwotnej formy. Należy jedynie pamiętać, aby nie kroić ciast w takiej foremce, ani też nie używać metalowych przedmiotów, które z łatwością mogą uszkodzić lub przerwać ich powierzchnię.
 

Przechowywanie

Właściwości elastyczne silikonu sprawiają, że wszelkie akcesoria, w tym również formy (bez względu na ich wymiary i kształt) można przechowywać po ich uprzednim zwinięciu, zrolowaniu czy złożeniu. Aby mieć pewność, że nie rozłożą się w szufladzie, wystarczy spiąć je gumką lub zaopatrzyć się w zamykane pudełeczka. Zapewnia to dodatkową oszczędność miejsca a przedmioty odzyskają swój pierwotny kształt, jak tylko je wyjmiemy czy zdejmiemy gumkę.

Praktyczne, ale czy zdrowe?

Silikon wzbudza wiele kontrowersji i coraz częściej słychać także głosy przemawiające przeciwko stosowaniu tego typu akcesoriów. Warto jednak zwrócić uwagę, że jest to materiał odporny na działanie jedzenia, nawet silnych kwasów owocowych. Jest również zupełnie neutralny, biorąc pod uwagę jego ewentualny wpływ na ostateczny smak czy zapach potrawy lub ciasta, w zależności co przygotowujemy. Nie wymaga też pokrycia żadną dodatkową powłoką, która w miarę użytkowania mogłaby się zetrzeć lub zacząć odpadać i w ten sposób łączyć się z jedzeniem. Oprócz tego, że silikon nam nie zardzewieje ani się nie stłucze, nie straci swojego pierwotnego kształtu aż do momentu, gdy nie zetknie się z ostrymi przedmiotami.

Zobacz również

Forma formie nierówna

Forma formie nierówna

Surowiec ma znaczenie Materiał, z jakiego wykonana jest forma ma bezpośredni wypływ na to, jak...

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Dla zapracowanych i dbających o naturę   Wspomniany powyżej typ maszyny znakomicie sprawdza...
Komentarze (1)
1
gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2015-05-19 18:01:39

zawsze sie przydaja

Twój komentarz
Ocena