Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady W jakim szkle, jakie trunki?

Porady


W jakim szkle, jakie trunki?

O dobrze urządzonej kuchni świadczy nie tylko sam wystrój, kolor ścian czy gust w zakresie doboru odpowiednich mebli. Równie ważne są stosowane na co dzień akcesoria, takie jak przykładowo asortyment barmański. Wystarczy, że odwiedzą nas znajomi w większej grupie czy nadarzy się jakaś sytuacja okolicznościowa i od razu wyjdzie, jak doświadczonym gospodarzem jesteśmy i na ile wyposażone jest nasze kuchenne lokum.

Do wina

 

Niby wybór odpowiednich kieliszków do wina wcale nie jest trudny, bo przecież wystarczy pójść do dowolnego sklepu i zdecydować się na interesujące nas szkło, które nawet na opakowaniu jest stosownie podpisane i właściwie oznaczone. Wydaje się to kwestią banalną, ale w gruncie rzeczy kieliszek kieliszkowi nierówny. Przecież inne będzie zapotrzebowanie, serwując wino czerwone, jeszcze inne przy białym czy różowym. Do wytrawnych gatunków, które uznaje się za ciężkie, przydadzą się z pewnością zwężane ku górze modele, tak zwane pękate. W ten sposób będziemy mogli zachować to, co w tych rodzajach szlachetnego trunku jest najcenniejsze, a więc jego aromaty i właściwości. Takie szkło umożliwia też redukcję taniny. Jeżeli mowa o winach mniej mocnych, jakie zaliczane są do lżejszych odmian, warto podawać je w kieliszkach mających prosty rant. Trochę inne zasady obowiązują z kolei przy podawaniu win białych. Najczęściej w ich przypadku gospodarz powinien wyciągnąć smukłe kieliszki, na dłuższych nóżkach niż przy winie czerwonym. Szampan natomiast serwuje się zawsze w pociągłym szkle kieliszkowym, które jest bardzo wąskie. Profesjonalnie takie modele nazywa się fletami. Te konstrukcje nie są wymyślone ot tak, nietuzinkowy kształt naczynia ma na celu zmniejszenie tempa uwalniania się bąbelek musującego alkoholu.

 

Do nalewek

 

Przy podawaniu rozmaitych nalewek, win domowej roboty czy miodów pitnych trzeba pamiętać o zachowaniu zasad zgodnych z tradycją. Tu standardowe szkło barmańskie raczej się nam nie przyda. Najważniejsze będą szklane karafki, które odznaczają się dużą pojemnością, praktycznym uchwytem z reguły w postaci klasycznej rączki bardzo wygodnej do złapania, elegancką i ozdobną zatyczką i stosownie ukształtowanym dzióbkiem, dzięki czemu nalewanie z takiego naczynia nie będzie kłopotliwe. Zero rozlanego alkoholu, zabrudzeń obrusu czy marnotrawienia trunku. Karafki są niesamowicie funkcjonalne, bowiem można w nich podawać co tylko chcemy. Nie ma tu już znaczenia, jaki gatunek czy typ nalewki zamierzamy podać gościom. Dostępne są rozmaite modele – szczuplejsze i smuklejsze, nieco przysadziste na dole i zwężane ku górze, fikuśne i niestandardowe kształtem, mocno dekoracyjne lub proste konstrukcyjnie. To rewelacja przy serwowaniu schłodzonego likieru, mikstur alkoholowych czy innych rodzajów alkoholi własnej produkcji.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
PaulinaMajkut

Bardzo przydatny artykuł, do tej pory używałam jednego rodzaju kieliszków zarówno do wina białego jak i czerwonego. Teraz już wiem, że był to błąd :)

Zobacz również


Nietypowa deska do krojenia


Akcesoria kuchenne są niezbędne do wygodnego wykonywania codziennych, zupełnie...

Forma formie nierówna


To, w jakiej formie pieczemy nasze ulubione ciasta, dania, zapiekanki ma bezpośredni...

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży


Noże niezbędne są niemalże przy każdej kuchennej czynności. Czy to do krojenia...