Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Wady i zalety / ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży

Wady i zalety

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży

Ulubione0

Noże niezbędne są niemalże przy każdej kuchennej czynności. Czy to do krojenia chleba, mięsa, siekania ziół albo obierania warzyw potrzebnych na zupę. Ale czy tylko? Oczywiście nie, ponieważ rodzajów noży jest wiele. Które z nich warto mieć również na wyposażeniu własnej kuchni?

Kuchenne minimum

 

Zgodnie ze starym przysłowiem, jak coś nadaje się do wszystkiego to zazwyczaj jest do niczego. Tak też jest w przypadku kuchennych noży, chociaż w wielu domach panuje jeszcze przekonanie, że sposoby naszych mam, cioć i babć były najlepsze, więc nie należy przesadzać i w tej kwestii zaufać ich doświadczeniu. Oczywiście można, ale dlaczego odmówić sobie szansy na usprawnienie i uprzyjemnienie kulinarnych eksperymentów? Na szczęście jednak coraz chętniej sięgamy po wszelkie nowinki a kucharzenie, tuż obok śpiewania i tańczenia, staje się naszą narodową dyscypliną. W konsekwencji następuje wzrost wiedzy także i w tym zakresie, która później z powodzeniem może być wykorzystana w praktyce.

 

Od teorii...

 

Skoro o wiedzy była mowa, warto zapoznać się z teoretycznym zapleczem dotyczącym typów noży, które możemy odnaleźć w kuchennych szufladach:

  • nóż szefa kuchni – brzmi dumnie, ale i zasłużył sobie na takie miano ze względu na swoją długość (25 centymetrów) i wielofunkcyjność; szerokie, profilowane ostrze równie dobrze nadaje się do siekania ziół jak i krojenia mięsa;
  • uniwersalny – nieco krótszy (15 centymetrów) przez co bardziej poręczny, więc nadaje się do bardziej precyzyjnych czynności, wszędzie tam, gdzie nóż szefa będzie zbyt duży;
  • do wędlin/mięsa – specjalistyczne modele, których podstawowym zadaniem jest precyzyjne porcjowanie; dostępne w wersji z ostrzem ząbkowanym lub gładkim;
  • do chleba i pieczywa – ząbkowane ostrze nie szarpie nawet świeżego chleba;
  • do warzyw i owoców – krótki, lekki nożyk o cienkim ostrzu wyprofilowanym w taki sposób, aby ułatwić obieranie a nawet wykrawanie czy wydrążanie gniazd nasiennych;
  • do filetowania – wyposażony w elastyczne ostrze, przeznaczony dla miłośników ryb ułatwi uzyskanie idealnych filetów;
  • do sera – odpowiednio wyprofilowane ostrze pozwala na precyzje krojenie a specjalne otworki zapobiegają przywieraniu plasterków do jego powierzchni, dzięki czemu z łatwością przełożymy je czy to wprost na kanapkę, deskę czy wcześniej przygotowany półmisek z przekąskami;

 

Do praktyki...

 

W zasadzie absolutnym minimum w każdej kuchni są 2-3 noże o uniwersalnym przeznaczeniu, ale różniące się wielkością. Jeśli jednak lubimy w kuchni spędzić nieco więcej czasu i nawet sporadycznie wypróbować nowe przepisy, warto zaopatrzyć się w specjalistyczne wersje, który w znacznym stopniu uprzyjemnią i przede wszystkim usprawnią nam prace.

 

Bez względu na ich liczbę i przeznaczenie, o każdy nóż należy dbać. Kupując cały zestaw zwracajmy uwagę na to, czy w komplecie otrzymamy specjalny blok, który ułatwia ich przechowywanie a estetycznie wykończony może nawet stanowić element dekoracyjny naszej kuchni.

Zobacz również

Rękawice kuchenne – przeczytaj zanim kupisz

Rękawice kuchenne – przeczytaj zanim kupisz

Postaw na klasykę – rękawice materiałowe   Najpopularniejszym rozwiązaniem nadal są...

Plastikowe deski do krojenia

Plastikowe deski do krojenia

Plastikowe a drewniane Plastikowe deski zazwyczaj produkowane są z polietylenu. Dzięki temu...
Komentarze (1)
1
Gość
pani_domu
2015-11-02 11:19:23

W sumie nawet nie wiedziałam, że jest tyle typów noży. Chyba będą musiała się bardziej zagłębić w ten temat, bo przyznam, że nie przykładam większej wagi do tego, jakie noża używam. I pewnie dlatego niekiedy mam problemy z estetycznym pokrojeniem pewnych produktów… :P

Twój komentarz
Ocena