Na czym gotować? Charakterystyka sprzętów AGD
Walory estetyczne, funkcjonalność, mechanizm działania, cena- to wszystko stanowi podstawowe czynniki, jakimi współcześni konsumenci kierują się podczas wyboru odpowiedniego asortymentu z zakresu sprzętów gospodarstwa domowego. Wśród urządzeń, których zakup potrafi być prawdziwym dylematem jest chociażby kuchenka.
Gazowa kontra elektryczna
Obecnie klienci stojący przed koniecznością wyposażenia swego lokum kuchennego w sprzęt służący do gotowania mogą przebierać w rozmaitych ofertach. Dawniej dostępne były wyłącznie standardowe kuchenki, dziś coraz częściej wybierane są modne teraz płyty grzewcze. Przejdźmy najpierw do omówienia podstawowych właściwości kuchenek. Generalnie kupujący ma opcję inwestycji w model gazowy bądź elektryczny. Kierując się względami czysto finansowymi, zdecydowanie tańsze są warianty na gaz. Kiedy zaś chcemy urządzić swoje pomieszczenie robocze nie tylko praktycznie i ekonomicznie, ale również elegancko, na czoło wysuwają się znacznie bardziej estetyczne kuchenki zasilane prądem. Gaz oczywiście nie jest tak drogi jak energia elektryczna, ale z kolei przy opcji gazowej bardziej prawdopodobne jest wystąpienie problemu z wentylacją. Gaz w połączeniu z zapachami wydzielanymi w trakcie gotowania często tworzy naprawdę nieprzyjemną mieszaninę. Gdy dysponujemy kuchnią otwartą jest to dość kłopotliwe, szczególnie w okresie zimowym, gdy na zewnątrz panują niskie temperatury a my zmuszeni jesteśmy do robienia przeciągu w celu wywietrzenia unoszących się po całym domu aromatów. Z kuchenką elektryczną jest pod tym względem nieco łatwiej, bowiem nawet jeżeli na skutek gotowania będą wydzielały się nieładne zapachy, od razu możemy włączyć okap, który wciągnie produkty spalania tłuszczu a tym samym oczyści powietrze w kuchni. Pochłaniacz efektywnie sobie z tym poradzi. Przy kuchence gazowej natomiast zapachy są na tyle intensywne, że nawet solidny wyciąg może nie dać rady.
Płyta indukcyjna
Alternatywą dla tych, których nie przekonuje ani kuchenka gazowa, ani elektryczna jest płyta indukcyjna. To sprzęt, który pozwala na oszczędność energii. Szacuje się, że ten rodzaj wyposażenia AGD czerpie o średnio dziesięć procent mniej energii niż płyta ceramiczna a nawet o prawie trzydzieści procent mniej niż standardowy wariant z żeliwnymi krążkami. Niestety minusem jest konieczność wydania na tego typu urządzenie znacznie więcej niż na klasyczną kuchenkę. Korzyścią wynikającą z zastosowania płyty indukcyjnej w kuchni jest także bezpieczeństwo pracy. Nie ma obaw o oparzenia, ponieważ płyta ulega niewielkiemu nagrzaniu. Większość energii „ociepla" stawiane na płycie naczynie, zatem ryzyko poparzenia jest naprawdę niewielkie. Co więcej, mechanizm grzewczy jest dużo nowocześniejszy, co przekłada się na ogromne skrócenie czasu gotowania potraw. Wszystko za sprawą maksymalnej efektywności działania charakteryzowanego typu urządzenia. Pozwala to na dochodzenie dań wyjątkowo szybko, bowiem znajdujące się w garnku produkty błyskawicznie uzyskują wysoką temperaturę.
Zobacz również:
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kuchnia-gazowa-problem-czy-wygoda-1575.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plyta-indukcyjna-co-powinienes-wiedziec-1986.html
Od lat używam płyty indukcyjnej i faktycznie jest to bardzo energooszczędny wariant. A fakt, że się nie nagrzewa gwarantuje bezpieczeństwo gotowania, nawet przy małych dzieciach.
Popieram Monikę. Sam też mam indukcje i do tego przenośną kuchenkę na wypady poza dom. Bezpieczeństwo i oszczędzanie .