Płyty Indukcyjne - Wyposażenie AGD | Porady Max Kuchnie
Płyty Indukcyjne - Wyposażenie AGD | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Płyty indukcyjne Kuchnie indukcyjne – zero poparzeń i wygoda...

Płyty indukcyjne


Kuchnie indukcyjne – zero poparzeń i wygoda gotowania

Jeszcze paręnaście lat temu proponowane przez producentów, tradycyjne kuchenki gazowe wychodzą obecnie z użycia, gdyż okazują się już nieco przestarzałe i co istotne – mało funkcjonalne w porównaniu z nowoczesnymi modelami, w tym pionierskimi kuchniami indukcyjnymi. Czym wymienione powyżej rodzaje sprzętów różnią się od klasycznych wariantów kuchenek? O tym nieco więcej dowiesz się z niniejszego poradnika.

Na zdjęciu: Samsung

W trosce o ekologiczność i bezpieczeństwo

 

Pod mianem kuchni indukcyjnej kryje się wysokiej jakości mechanizm, który oparty jest o innowacyjną technikę grzania. W płycie charakteryzowanej kuchni jest specjalna cewka służąca do przepływu prądu. Tworzy ona szybkozmienne pole magnetyczne. Wystarczy postawić garnek a od razu prąd zamienia się w ciepło, które przenika w spód ustawionego na płycie naczynia. Ten inteligentny system jest równoznaczny nie tylko z maksymalnym komfortem użytkowania sprzętu kuchennego na co dzień, ale również z dbałością o ekologię. Kiedy tylko zdejmiemy garnek z płyty, urządzenie automatycznie ulega wyłączeniu. Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie, a przy okazji w pełni bezpieczne. Nie ma powodów do obaw, że w pośpiechu czy roztargnieniu zapomnieliśmy przekręcić kurek, jak często ma to miejsce w przypadku standardowych kuchenek gazowych.

 

Z dbałością o użytkownika

 

Kuchnia indukcyjna jest na tyle wygodnym sprzętem, że nie ma mowy o jakichkolwiek poparzeniach korzystającego z niej użytkownika. Gwarancję solidności zapewnia tu specjalistyczna technologia wykorzystująca wspomniane wcześniej cewki elektromagnesu. Dzięki takiemu wariantowi, gotując nawet w kilku garnkach jednocześnie i na dużym ogniu, nie dojdzie do oparzenia. Ponadto bezpieczne zastosowanie opisywanego modelu urządzenia zapewnia opcja regulacji ciepła. Tym samym, z takich rozwiązań mogą równie dobrze korzystać bardziej wprawieni kucharze, którzy przykładają wagę do precyzji wykonywanych dań, jak również i kompletni laicy gastronomiczni, którzy o świecie kulinarnym nie mają jeszcze bladego pojęcia i dopiero co eksperymentują w czterech kątach kuchennego zacisza. Nawet przy przypadkowym dotknięciu rozgrzanej płyty nie wyrządzimy sobie nieumyślnie krzywdy, bowiem zdejmując naczynie z kuchenki, płyta natychmiast staje się zimna. Póki nie umieścimy na niej garnka – i to jego specjalnego rodzaju - na pewno nie ulegnie samoistnemu rozgrzaniu. Poza tym, że jest to forma bezpiecznego gotowania dla samego lokatora, to także zręczny sposób na uniknięcie przypalania się potraw. Należy jednakże mieć na uwadze fakt, iż zwyczajne garnki na tego typu płyty grzewcze nie nadają się. Konieczne jest zainwestowanie w specjalne modele naczyń wykonane z tworzywa ferromagnetycznego.

 

Wady są, ale mało znaczące

 

Za minus użytkowania kuchni indukcyjnej należy uznać na pewno przymus dostosowania do takowych płyt również specyficznych zestawów naczyń. Zwyczajne garnki w tym przypadku nie spiszą się należycie. Z jednej strony, musimy wydać na ich zakup sporo, bowiem ten rodzaj akcesoriów kuchennych kosztuje i to słono, ale z drugiej inwestujemy raz a porządnie w coś, co będzie nam służyło na długie lata intensywnego użytkowania. Wyposażając się w tak precyzyjne i niezawodne komplety garnków ferromagnetycznych nie ma już konieczności dodatkowego kupowania sterty naczyń tradycyjnych – emaliowanych, stalowych czy nawet żelaznych. Wszystkie one zostaną skutecznie zastąpione przez specjalistyczne modele dostosowane do kuchni indukcyjnych.

Komentarze


4.00/5 1 1
4
onaAa

Nie zgodzę się, że wadą kuchni indukcyjnych jest konieczność kupowania odpowiednich naczyń. Jest to niewątpliwie zaletą. Drogą, bo droga, ale mimo wszystko zaletą. Raz kupione garnki do kuchni indukcyjnych są już na lata. Nie musimy obawiać się odkształceń, pęknięć czy przypaleń, jak w przypadku normalnych garnków przeznaczonych do kuchni tradycyjnej. Zakup zarówno naczyń do kuchni indukcyjnej, jak i sama płyta to inwestycja na lata!

Zobacz również


Kuchnia z wyspą otwarta na salon – inspiracje i...


Kuchnia otwarta na salon to rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej z...

Czyste gotowanie, czyli jak czyścić płyty grzewcze


W kuchni, jak w żadnym innym domowym pomieszczeniu powinna panować nienaganna...

Płyta indukcyjna – czy warto się na nią zdecydować?


Mamy coraz więcej możliwości. Dawniej w kuchni królowały kuchnie gazowe, być...