Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Na gazie czy z prądem? Jaką płytę grzewczą...

Sprzęt agd

Na gazie czy z prądem? Jaką płytę grzewczą wybrać?

Ulubione2

Co najczęściej robimy w kuchni? Gotujemy. Skoro ta czynność zajmuje nam tak wiele czasu, warto zadbać, by wszystko co jej służy było praktyczne i niezawodne, zaczynając od garnków, pokrywek, przez łyżki, chochelki, na płycie grzewczej kończąc. Jak jednak dokonać właściwego wyboru, skoro na rynku dostępnych jest tyle przeróżnych modeli?

Kwestie ważne i ważniejsze

W kuchni obejść można się bez wielu rzeczy, jednak płyta grzewcza to obowiązkowe minimum kuchennego wyposażenia. Musimy przecież na czymś gotować, smażyć i podgrzewać dania. Płyta może być duża lub mała, tradycyjnie kwadratowa lub w nietypowej formie prostokąta, elipsy czy wielokąta. Może mieć jeden, dwa lub kilka palników czy pól grzewczych. Znajdziemy płyty w kolorze stali nierdzewnej, czerni, bieli. Bez względu na to jaką wybierzemy, musimy ją dostosować do swych indywidualnych potrzeb, kulinarnych przyzwyczajeń i ograniczeń technicznych, jakie możemy napotkać w kuchni.

Typy trzy

Generalnie na rynku kuchennego sprzętu AGD można znaleźć 3 główne rodzaje płyt grzewczych: gazowe, elektryczne i ich szczególny rodzaj – płyty indukcyjne. Każde z tych urządzeń ma swoje wady i zalety, przydatne funkcje, zabezpieczenia, ale też konkretne warunki, jakie musi spełniać pomieszczenie kuchenne, by mogła w niej się znaleźć akurat ta płyta. Przed wyborem danego modelu warto zatem rozważyć wszystkie „za" i „przeciw", by wybrać urządzenie, które w pełni nas usatysfakcjonuje a gotowanie uczyni przyjemnym i prostym.


Płyta gazowa

Do niedawna jedna z najbardziej rozpowszechnionych i popularnych płyt grzewczych. Ale i obecnie nie brak nowoczesnych modeli w sklepach ze sprzętem AGD. Na płycie gazowej możemy „gotować na ogniu" uzyskując aromatyczne, pełne smaku potrawy. Niektórzy twierdzą, że gotując na żadnej innej płycie nie jest się w stanie osiągnąć podobnych efektów. Współczesne modele wyposażane są w zabezpieczenia antywypływowe gazu, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nawet w razie przypadkowego zdmuchnięcia czy zgaśnięcia płomienia, trujący gaz nie będzie się ulatniał. Co więcej, płyta gazowa jest stosunkowo tania w eksploatacji np. w zestawieniu z płytą elektryczną, jednak ma też swoje wady. I to liczne. Przede wszystkim do jej podłączenia wymagana jest odpowiednia instalacja gazowa, która nie zawsze jest doprowadzona do kuchni. Gotując na tego typu płycie mamy też spore straty ciepła, szczególnie jeśli nie zadbamy, by garnek miał większą średnicę niż palnik. Niestety w kuchni z gazową płytą grzewczą musimy się też liczyć z trudnym do usunięcia kurzem zmieszanym z oparami gazu (osadzającym się na sąsiednich szafkach), nawet jeśli mamy bardzo dobrej jakości okap kuchenny. Trudno też jest usuwać wszelkie zabrudzenia z samej płyty (np. po wykipieniu potrawy), bowiem sama płyta nagrzewa się do wysokich temperatur, co powoduje częste przypalenia na powierzchni urządzenia, na rusztach czy na palnikach. Użytkowanie płyty gazowej wymaga też sprawnej instalacji wentylacyjnej w kuchni.

Płyta elektryczna

Sprawdza się wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości podłączenia płyty gazowej lub indukcyjnej. Jest łatwa w utrzymaniu w czystości, bez zbędnych zakamarków, drobnych elementów itp. Niektóre modele mają wskaźniki pracy pól grzewczych, by w łatwy sposób rozpoznać, które pole jest nagrzane – zabezpiecza to przed przypadkowym poparzeniem. Niestety, użytkowanie płyty tego rodzaju wiąże się z dość dużymi rachunkami za energię elektryczną.

Płyta indukcyjna

To najnowocześniejszy typ płyty elektrycznej, który zjednuje sobie coraz więcej zwolenników i zadowolonych użytkowników. Jej innowacyjność polega na nietypowym sposobie grzania – odbywa się ono na zasadzie indukcji – wytwarzane jest na dnie garnka, w chwili, kiedy styka się on z powierzchnią płyty. Ciepło nie ucieka więc poza naczynie, nie ma więc mowy o jakichkolwiek jego stratach. To główna cecha, która sprawia, że gotowanie na płycie indukcyjnej jest jednym z najbardziej oszczędnych, mimo, że do swej pracy wykorzystuje ona energię elektryczną. Co więcej, gotowanie z wykorzystaniem zjawiska indukcji odbywa się niezwykle szybko, dzięki czemu oszczędzamy nie tylko prąd ale i czas. Nie ma tu też mowy o trudnym do usunięcia nalocie z gazowych oparów czy ryzyku zatrucia się spalinami. Nie trzeba specjalnej instalacji wentylacyjnej, czy przyłącza gazowego. Gotując na płycie indukcyjnej możemy zapomnieć też o ryzyku poparzenia – podczas swej pracy powierzchnia płyty pozostaje chłodna, mogą ją więc dotykać nawet małe dzieci. To niezwykle ważna zaleta tego typu sprzętu. Jest ona też równoznaczna z brakiem trudnych do usunięcia zabrudzeń, ponieważ nawet jeśli cokolwiek wykipi nie przypali się. Jedyną wadą, a właściwie utrudnieniem, na jakie mogą napotkać osoby decydujące się na płytę indukcyjną jest konieczność posiadania specjalnej instalacji elektrycznej, która jest wymagana przez producentów tego typu płyt.

Zobacz również

Jak z innej planety! Miksery planetarne

Jak z innej planety! Miksery planetarne

Ruch planetarny Nazwa tych niezwykłych robotów wzięła się od nietypowego ruchu, jaki wykonuje...

Jak czyścić okap kuchenny?

Jak czyścić okap kuchenny?

Źródła problemów Największym wrogiem okapów jest powietrze, które zasysa i ma za zadanie...
Komentarze (1)
1
sarawkuchni
sarawkuchni
2013-10-24 15:49:06

o przydatne, przydatne - wszystko ma swoje way oi zalety - zastanowmy sie nad naszymi potrzebami - dostepnymi opcjami na rynku i dokonajmy najlepszego dla nas wyboru. Ja postawiłam na indukcje

Twój komentarz
Ocena