Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Na ostrzu…

Porady


Na ostrzu…

Nie sposób się obejść bez niego w kuchni. Dobrej jakości nóż to największy skarb, bez którego nie można wyobrazić sobie normalnego kuchennego funkcjonowania. Najlepiej skompletować kilka różnych noży przeznaczonych do krojenia, szatkowania, obierania różnych produktów spożywczych. Różnią się one kształtem i długością ostrza, rodzajem rączki, wyglądem. Przy wyborze trzeba pamiętać o fundamentalnych i równocześnie banalnych zasadach, że noże muszą być ostre, solidne, dobrze leżeć w dłoni.

Dla każdego coś innego

W kuchennej szufladzie warto mieć kilka rodzajów noży, przeznaczonych do krojenia różnych produktów:

  • Nóż do krojenia chleba - długi z ząbkowanym ostrzem, dobrze kroi świeże pieczywo, ale może też być używany do filetowania ryb lub cięcia mrożonek.
  • Nóż do jarzyn – długi, z ostro zakończonym ostrzem, dość cienki, służy do krojenia warzyw, ale dobrze radzi sobie tez z wędlinami
  • Obierak – mały, bardzo ostry nożyk do obierania warzyw i owoców, wykrawania pestek itp.
  • Nóż do oczyszczania mięs - krótki, cienki, ostro zakończony.
  • Nóż „szefa kuchni" - jest to bardzo duży, długi nóż (może mieć nawet 25 cm długości!), lekko zwężający w kierunku wierzchołka. Nóż ten jest wielofunkcyjny, możemy nim kroić mięso i warzywa, siekać zioła. Jest bardzo wygodny, jednak ze względu na jego długość łatwo jest się nim skaleczyć.
  • Tasak - długi nóż o nie zwężającym się ostrzu. Idealny do ćwiartowania większych kawałków mięsa i krojenia mięsa razem z kośćmi.
  • Nóż do krojenia sera – ostry, średniej długości, zagięty nóż, z ząbkami przy szczycie. Służy nie tylko do krojenia ale i układania sera.


Materiał ma znaczenie

Kwestia wyboru materiału, z jakiego powinny być wykonane noże jest bardzo indywidualna. Jedne noże są bardzo lekkie (co jest dość istotne, nożem bowiem powinno się operować swobodnie), inne łatwo się ostrzy, do jeszcze innych żadna żywość się nie klei. Ale są i takie, które są niezwykle podatne na pęknięcia, kruszenie się, a nawet na przebarwienia. Warto więc dobrze się zastanowić przed zakupem.
Obecnie największą popularnością cieszą się noże ceramiczne, tytanowe, teflonowe, ze stali nierdzewnej, a także ze stali nierdzewnej wysokowęglowej.

  • Noże ze stali nierdzewnej – stal to najczęściej spotykany materiał, z którego produkuje się obecnie ostrza. Noże wykonane ze stali są wytrzymałe, długo pozostają ostre, a jeśli już wymagają ostrzenia, jest to niezwykle łatwa czynność. Co więcej, bardzo efektownie wyglądają w kuchni. Niestety mogą pozostawać na nich nieestetyczne zacieki (np. po myciu w zmywarce).
  • Noże ze stali nierdzewnej, pokrytej tytanem – charakteryzują się lekkością i dużą wytrzymałością. Długo pozostają ostre i nie ulegają przebarwieniom.
  • Noże ze stali nierdzewnej, pokrytej teflonem - cienka warstwa teflonu, którą pokryte są ostrza sprawia, że nic do niego nie przywiera do ostrza, co ma niebagatelne znaczenie np. podczas krojenia żółtego sera.
  • Noże ze stali nierdzewnej, wysokowęglowej – podczas procesu nawęglania stal zostaje poddana obróbce termicznej. W jej wyniku węgiel trwale łączy się ze stalą powodując jej utwardzenie, zabezpiecza ją też przed korozją. Dodatkowa zaletą tego typu noży jest fakt, że nie powstają na nich żadne przebarwienia czy zacieki.
  • Noże ceramiczne – są dość lekkie, w porównaniu do stalowych cienkie i o wiele dłużej zachowują ostrość. Ich podstawową wadą jest jednak kruchość – tego typu nóż upadając na twardą powierzchnię może się nawet rozpaść na kilka części.


Pasuje jak ulał

Dobry uchwyt w przypadku noża jest równie ważny jak ostre ostrze. To bowiem od uchwytu, jego jakości, kształtu, dopasowania do dłoni zależy nie tylko komfort ale i bezpieczeństwo kuchennej pracy. Nowoczesne noże wyposażone są w antypoślizgowe uchwyty wykonane z drewna, plastiku, perforowanej stali lub gumy silikonowej. Tego typu materiały zapewniają stabilne trzymanie noża nawet w przypadku, kiedy jest mokry.


Bezpieczne przechowywanie

Noże to jedne z najbardziej niebezpiecznych kuchennych akcesoriów. Powinny być więc przechowywane w bezpieczny sposób uniemożliwiający przypadkowe skaleczenie, poza tym musimy je mieć zawsze pod ręką. Można je umieszczać w szufladzie w specjalnych wkładach, gdzie każdy z noży ma swoje miejsce. Alternatywą są bloki ustawiane na blacie, w które wsuwa się noże od strony ostrza pozostawiając wystające uchwyty. Jest to nie tylko praktyczne ale i dekoracyjne rozwiązanie. Podobnie jak listwy i uchwyty magnetyczne, dostępne w niezliczonych formach i kolorach, które oprócz swej oczywistej roli, sprawdzą się również jako nowoczesne elementy dekoracyjne.

Komentarze


2.25/5 4 4
4

Testuje ostatnimi czasy noże ceramiczne - jestem zachwycony. Jedyną ich wadą jest fakt, że bardzo łatwo się tłuką. Trzeba na nie bardzo uważać


5

uwazajcie na malowane, metalowe noże - ja dałam się nabrać, myślałam że to te ceramiczne. sciera sie to, tępi - porazka


Ja już od paru lat używam różnych rodzajów noży i jak dla mnie najlepsze są noże ze stali nierdzewnej, pokrytej tytanem :)


Ja również polecam noże ceramiczne zwłaszcza te ostatnio modne – wielokolorowe. Cudownie się prezentują na wieszakach magnetycznych i to też w zasadzie najlepszy ze sposobów przechowywania noży – przestrzegam przed trzymaniem ich w stojakach zwłaszcza drewnianych. Jest to siedlisko bakterii i grzybów a na dodatek noże szybciej się tępią i niszczeją bo zazwyczaj wkładamy je prosto spod wody, nie wycierając.

Zobacz również


Kuchenny dekalog rodzica


Jeśli w twoim domu biega maluch, który wszędzie wejdzie i wszędzie zajrzy, z...

Jak wyczyścić przypalone naczynia?


Na spaleniznę są skuteczne i sprawdzone sposoby. Garnki nie wymagają przesadnego...

Precyzyjne odmierzanie, czyli wybieramy miarki kuchenne


W każdej kuchni z pewnością znaleźć można wagę kuchenną. Jednak nie zawsze okazuje...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności