Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Sprzęt agd Doskonale wysmażone. Wybieramy patelnię.

Sprzęt agd


Doskonale wysmażone. Wybieramy patelnię.

Zakup tak ważnego akcesorium kuchennego, jakim jest patelnia powinien być poprzedzony głęboką analizą naszego zapotrzebowania, częstotliwości używania, a przede wszystkim rodzajów potraw, jakie mamy zamiar na niej przyrządzać. Warto kupić produkt dobrej jakości, co może wiązać się z niemałym wydatkiem, ale będzie gwarancją wygodnego i długiego okresu użytkowania.

Ważna powłoka

Najważniejszym kryterium, według którego dzieli się patelnie jest materiał, z którego są wykonane, a właściwie którym są pokryte. 

  • Najbardziej popularne są obecnie patelnie teflonowe. Ta specjalna powłoka pozwala na smażenie bez tłuszczu lub na bardzo małej jego ilości. Decydując się na tego typu produkt warto jednak zwrócić uwagę na grubość i ilość warstw teflonu, ponieważ patelnie z cienką powłoką są bardzo nietrwałe i łatwo je zarysować. Podczas używania patelni teflonowej najlepiej używać drewnianych, plastikowych lub silikonowych akcesoriów, ponieważ ostre, metalowe mogą zniszczyć delikatną powłokę. Patelnie tego typu można kupić za przystępną cenę, co jest ich niezaprzeczalną zaletą.

  • Patelnie żeliwne są dość drogie, ciężkie, kruche i problematyczne w utrzymaniu w czystości. Ze względu na materiał, z którego są wykonane oraz na ich porowatą strukturę, nie zaleca się mycia ich wodą, ponieważ istnieje ryzyko, że szybko zardzewieją. Najlepiej przecierać je suchą szmatką nasączoną tłuszczem, a w razie cięższych zabrudzeń czyścić solą. Jednak mają one też sporo zalet, wprawdzie nagrzewają się wolno, ale nagrzane do odpowiedniej temperatury pozwalają na długie, równomierne smażenie na wolnym ogniu, poza tym przyrządzaną potrawę można bez obaw wraz z patelnią wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Wybierając patelnię warto zwrócić uwagę na modele ceramiczne. Są ona wprawdzie dosyć drogie, ale wysoką cenę zakupu rekompensuje naprawdę wygodne użytkowanie. Prawdziwe patelnie ceramiczne (uwaga na podróbki z porowatymi powierzchniami!) są idealnie gładkie i nieprzywierające. Można na nich smażyć bez tłuszczu, poza tym pięknie się prezentują. Niestety, nie można ich myć w zmywarce ze względu na ryzyko uszkodzenia powłoki i utraty właściwości nieprzywierających. Podobnie jak w przypadku patelni teflonowych podczas ich użytkowania należy unikać ostrych, metalowych narzędzi.
  • Patelnie aluminiowe są dość lekkie i bardzo szybko się nagrzewają (najszybciej z wszystkich rodzajów patelni), dlatego służą do szybkiego obsmażania. Niestety nie wszystkie tego typu patelnie można używać do smażenia na płytach indukcyjnych, a w razie zbytniego przegrzania mogą się odkształcać.
  • Warte zainteresowania są z pewnością patelnie pokryte powłoką tytanową, dzięki której nie przegrzewają się, nic do nich nie przywiera, są bardzo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie. Z powodzeniem można na nich smażyć bez użycia tłuszczu, a przy odpowiednim traktowaniu posłużą nam przez lata. Niestety ich główną wadą jest wysoka cena oscylująca w okolicach 1000 zł.

Rodzaje i przeznaczenie

Wybór patelni musimy uzależnić także od jej przeznaczenia.

  • Od kilku lat dość popularne są patelnie grillowe. Pozwalają one uzyskać efekt grillowanej potrawy lub smażyć bez użycia tłuszczu. Ich charakterystycznym atrybutem są wyraźne rowki (po usmażeniu potrawa wygląd jak zrobiona na grillu), w zagłębieniach których gromadzi się wysmażony tłuszcz, a powietrze ma swobodny dostęp do smażonej potrawy z wszystkich stron. Warto wiedzieć, że patelnie grillowe mogą być wykonane z różnych materiałów: żeliwa, ceramiki, dlatego też ich ceny mogą znacznie się wahać.
  • Jeśli często smażymy naleśniki, doskonałym zakupem będzie patelnia specjalnie do tego przeznaczona. Z reguły pokryta jest ona teflonem i ma niższe boki (1-2 cm), co znacznie ułatwia przewracanie smażonych naleśników. W zależności od wielkości placuszków, jakie smażymy, dobierzmy patelnię o odpowiedniej średnicy.
  • Patelnia do jajek sadzonych to świetna propozycja, jeśli zależy nam na idealnym wyglądzie przyrządzonych jajek. Patelnia taka ma wydrążone specjalne formy, z których jajka nie rozlewają się, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych patelni. Tego typu patelnia z powodzeniem może zastąpić patelnię do naleśników, jeśli zadowolimy się ich małym rozmiarem.
  • Ciekawą propozycją jest głęboka patelnia, w której z powodzeniem przygotujemy wszelkie dania jednogarnkowe, mięsa wymagające duszenia czy potrawy z dużą ilością warzyw. Kupujmy ją zawsze w zestawie z pokrywką, by mogła zastąpić tradycyjny garnek. Warto zwrócić uwagę, czy wybrany przez nas model ma grube dno – to warunek konieczny do udanego przyrządzania potraw w takiej patelni.
  • Wok to nic innego jak zmodyfikowana patelnia głęboka. Z reguły ma bardzo wysokie ścianki i małą powierzchnię styku patelni z płytą grzewczą, co do minimum ogranicza ryzyko przypalenia potrawy. Idealnie nadaje się więc do smażenia warzyw lub potraw kuchni chińskiej.

Komentarze


0.00/5 2 2

Patelnia grillowa to moje ostatnie odkrycie, bez którego nie wyobrażam sobie w tej chwili przyrządzania wielu różnych mięs czy ryb. Nie tylko daje niesamowity efekt grillowanych – chrupiących i jednocześnie soczystych potraw ale jednocześnie dzięki smażeniu na mniejszej ilości tłuszczu potrawy są zdrowsze i mogą być spożywane przez osoby będące na diecie, które jednocześnie cenią sobie dobry smak :)


ja od kilku lat jestem zdecydowaną zwolenniczką patelni teflonowych - świetnie się na nich smaży, nie ma problemu z ich czyszczeniem oraz są solidnie wykonane- patelnia jest grubsza i ma kilka warstw teflonu. Do tego typu patelni używam głównie drewnianych narzędzi, choć czasem zdarza się, że korzystam z plastikowych

Zobacz również


Nietypowa deska do krojenia


Akcesoria kuchenne są niezbędne do wygodnego wykonywania codziennych, zupełnie...

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka


Dzisiejszy rynek akcesoriów kuchennych jest tak bardzo mocno rozwinięty, że nie...

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży


Noże niezbędne są niemalże przy każdej kuchennej czynności. Czy to do krojenia...