Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Plastikowa, drewniana a może szklana? Czas...

Porady


Plastikowa, drewniana a może szklana? Czas poznać deski do krojenia!

Deska do krojenia jest niezwykle ważnym przyrządem w każdej kuchni. Praktycznie każda potrawa wymaga pokrojenia składników – deska jest po prostu niezastąpiona. Gadżet ten, powinien być praktyczny wygodny i bezpieczny w użytkowaniu.

Deski z tworzywa sztucznego

Przy zakupie deski z tworzywa sztucznego warto skupić się na twardości materiału – im twardsze, tym dłużej nam posłużą. Nie posiadają powłoki antyseptycznej ale łatwo je utrzymać w czystości. Niestety, taka deska nie posłuży nam długo – nie jest odporna na drobne nacięcia, przez co szybko nabierają nieestetycznego wyglądu. Ich zaletą jest to, że nie niszczą noży. Należy je dokładnie umyć po każdym użyciu - nie posiadają naturalnej ochrony, przez co szczególnie trzeba o nie dbać.


Deski ceramiczne, szklane i marmurowe

Deski te są odporne na działanie wszelkich bakterii – są higieniczne, a do tego bardzo wytrzymałe. Są bardzo trwałe i w przeciwieństwie do desek z tworzywa sztucznego – te, są odporne na nacięcia. Łatwo się je czyści – można je myć nawet w zmywarkach. Ich główną wadą jest to, że niszczą (tępią) noże.


Deski drewniane

Największą zaletą drewnianych desek do krojenia jest fakt, że drewno posiada naturalne właściwości bakteriobójcze. Należy wybierać jak najtwardszą deskę – świadczy to o jej dobrym wykonaniu. Deski drewniane są trwałe – drobne nacięcia same się zasklepiają. Kolejną dużą zaletą desek drewnianych jest fakt, iż nie tępią one noży. Niestety, nie można ich myć w zmywarce i często się odbarwiają. Drewno również lubi pochłaniać obce zapachy – co niektórym może to przeszkadzać. Drewno bardzo szybko chłonie wodę, co może powodować rozwój bakterii wewnątrz deski.


Deski bambusowe

Deski bambusowe są wykonane ze specjalnie sprasowanej trawy. Dzięki odpowiedniej impregnacji bambusowa deska jest twardsza od drewnianej i bardziej odporna na uszkodzenia. Jest bardzo lekka – a dodatkowo, nie chłonie wody, szybko schnie i nie pochłania obcych zapachów. Niektórzy twierdzą, że deski bambusowe są lepszą wersją desek drewnianych – trudno się z tym nie zgodzić. Deska z bambusu nie niszczy noży i dodatkowo jest produktem ekologicznym!


Przydatne funkcje

Podczas krojenia owoców czy warzyw mamy do czynienia z nadmiarem spływających soków. Idealną deską, w takim przypadku może okazać się deska, która na swoich obrzeżach posiada rowki, do których spływają soki. Takie rozwiązanie niezwykle ułatwia i zwiększa komfort pracy. Drugim, równie ciekawym (i jakże prostym!) rozwiązaniem może okazać się deska do krojenia ułożona pod kątem. Nadmiar soków spływa w dół prosto do rynienki.


Deska to Twój wybór!

Jedni wolą drewniane, inni plastikowe – każdy w zależności od wymagań i preferencji może wybrać taką deskę, na której będzie mu się wygodnie pracowało. Producenci prześcigają się pomysłami na dodatkowe funkcje, warianty kolorystyczne i kształty – warto jednak wybrać taką deskę, która będzie przede wszystkim bezpieczna – mocno trzymała się powierzchni i nie będzie zagrożeniem dla nas, czy dla naszych dzieci.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka


Dzisiejszy rynek akcesoriów kuchennych jest tak bardzo mocno rozwinięty, że nie...

Plastik czy szkło? W czym lepiej przechowywać żywność?


Obecne czasy zmuszają nas do przechowywania produktów spożywczych. Pośpiech, robienie...

Kompletujemy kuchenną wyprawkę


Przeprowadzka do własnego mieszkania czy domu to niezwykle ważny krok w życiu każdego....