Dbaj o sprzęt AGD
Kupno dobrej jakości wyposażenie gospodarstwa domowego to połowa sukcesu. Aby wydane pieniądze były inwestycją na lata, niezbędne jest zatroszczenie się o utrzymanie nabytego asortymentu w należytym stanie. Jak to zrobić?
Nie byle czym
Gazowa czy elektryczna, ale wyposażona w krążki grzejne płyta kuchenna ma warstwy emalii, jaką nierzadko nawet zupełnie nieświadomie domownik może łatwo uszkodzić. W przypadku pielęgnacji takiego urządzenia zdecydowanie odpadają ostre przybory typu szczotki czy zmywaki. Nie ma mowy o szorowaniu, a jedyne co jest dopuszczalne w zakresie czyszczenia to przede wszystkim delikatna, miękka w dotyku szmatka nawilżona odpowiednim środkiem pielęgnacyjnym. Na rynku dostępne są rozliczne rodzaje łagodnych mleczek czy płynów bądź roztworów, jakie swą formułą opracowane zostały tak, aby nie doprowadzać do uszkodzenia powierzchni emaliowych kuchenek. Nie jest zalecane pójście na łatwiznę i wykorzystanie klasycznych detergentów chemicznych, jakie stosujemy na przykład do doprowadzenia do ładu pomieszczenia łazienkowego. Dużo lepszym wariantem niż żrący proszek może okazać się specjalnie skomponowany składnikowo preparat. Nie dojdzie wówczas do popękania warstw emalii czy też jej odpryśnięcia, co niekiedy następują na skutek za mocnego zarysowania powierzchni kuchenki. Nieumiejętne czyszczenie urządzeń AGD może sprawić, że mimo szczerych chęci i wysiłku wyrządzimy więcej szkód aniżeli pożytku.
Liczy się regularność
Sprzęty AGD takie jak przykładowo kuchenka powinny być poddawane zabiegom pielęgnacyjnym regularnie. Jest to niezbędne, by nie gromadziły się skorupy zaschniętych resztek pokarmów czy spalenizna. Systematyczne czyszczenie pozwala także na utrzymanie bardziej sterylnego pomieszczenia, a w końcu kuchnia to miejsce robocze, w którym mamy non stop kontakt z żywnością. W przypadku kuchenek starszej daty, gazowych, najlepszym wariantem na precyzyjne wyczyszczenie urządzenia będzie zdemontowanie całego palnika. Nie zajmie to zbyt wiele czasu a pozwoli na maksymalną staranność, zwłaszcza przy zalaniu kuchenki czy wykipieniu gotowanego produktu. Tak precyzyjne sprzątanie ma szczególnie istotne znaczenie zwłaszcza, gdy posiadamy kuchenkę niewyposażoną w zabezpieczenia przeciw wypływowe. Przy klasycznych kuchenkach gazowych wymagane jest także sporadyczne poddanie sprzętu konserwacji. Nie musimy na ten cel wydawać środków pieniężnych. Wystarczy zastosować do posmarowania palników niewielkiej ilości zwykłego oleju jadalnianego.
Konkretne specyfiki