Drewniana deska do krojenia
Spośród rozmaitych rodzajów materiałów drewno jest najpopularniejszym rozwiązaniem stosowanym do produkcji desek do krojenia. Są one polecane ze względu na wygodę użytkowania, ze szczególnym uwzględnieniem właściwości antybakteryjnych, co jest niezmiernie ważne przy ciągłym kontakcie z artykułami żywnościowymi. Jakie inne zalety mają drewniane deski do krojenia i które z nich najlepiej wybrać?
Rodzaje drewna
Decydując się na zakup i użytkowanie drewnianej deski, warto zapoznać się ze specyfiką wynikającą z rodzaju a tym samym jakości materiału wykorzystanego do produkcji. W tym przypadku zasada jest prosta: im twardsze drewno tym wyższa jakość gotowego produktu.
- drewno bardzo miękkie: limba, balsa, wierzba, topola, świerk, osika, jodła;
- drewno miękkie: modrzew, brzoza, sosna, jałowiec, olcha;
- drewno o średniej twardości: orzech, lipa, wiąz, sosna czarna;
- drewno twarde: teak, wiśnia, dąb, grusza, akacja, jesion;
- drewno bardzo twarde: buk, palisander, cis, grochodrzew, grab;
- drewno twarde jak kość: kokos, quebracho, heban, gwajak.
Praktyczne właściwości
Drewno charakteryzuje się wieloma cechami, które sprawiają, że jest to idealny materiał na deski do krojenia. Między innymi wspomniane właściwości antybakteryjne, które również wpływają na jakość przygotowywanych potraw. Istotną kwestią są także nacięcia powstające w trakcie krojenia. W przypadku drewna istnieje szansa, że same się zasklepią, gdyż drewno ma właściwości regeneracyjne. Jeśli nie w pełni, to w zdecydowanie znacznej części same się „zaleczą". Dodatkowo drewno nie tępi noży. W tym przypadku zwracajmy uwagę na materiał, z którego deska została wykonana. Jak wcześniej zostało wspomniane, im twardsza deska tym lepsza jakość, ale pociąga to również za sobą wzrost ceny. Warto jednak zainwestować w dobry produkt i odpowiednio o niego dbać a z pewnością posłuży nam przez wiele lat.
Na co zwrócić uwagę?
Niestety drewniane deski mają również swoje wady. Mianowicie pochłaniają zapachy, jak i barwniki z artykułów, które są na nich przygotowywane. W dużym stopniu wchłaniają także i wodę, więc wymagają większej uwagi jeśli chodzi o konserwację. W związku z tym drewnianej deski nie można myć w zmywarce, jedynie ręcznie. Choć może się to wydawać uciążliwe, należy pilnować aby też nie odkładać mokrej deski i nie pozostawiać jej do swobodnego wyschnięcia. Każdorazowo powinniśmy wytrzeć ją do sucha. Również co pewien czas, w miarę systematycznie, aby odpowiednio zakonserwować, przecieramy specjalnym olejem lub oliwą z oliwek, której używamy w kuchni. Niepożądanych zapachów pozbędziemy się, jeżeli umytą, czystą deskę pozostawimy na noc posypaną grubszą warstwą soli. To właśnie ona odpowiednio zdezynfekuje powierzchnię, zlikwiduje wszelkie zapachy, ale też wysuszy wewnętrzne warstwy i delikatnie rozjaśni drewno. Po takim prostym zabiegu wystarczy ją rano opłukać czystą wodą.
Drewniana deska do krojenia to atrybut każdej pani domu. :) Nie wyobrażam sobie kuchni bez deski z dobrego drewna. Samam mam dużą deskę wykonaną na zamówienie. Dzięki pielęgnacji jest ze mną już blisko 20 lat! Dobra deska musi być wykonana z jednego kawałka drewna, beż żadnych spojeń, kóre z czasem na pewno się rozeschną. Przed czymś takich nie uchroni nawet olej czy oliwa z oliwek.
Moja deska do krojenia jest bardzo eksploatowana:) I faktycznie trzeba poświęcić jej specjalną uwagę. Sprawdziłam już wielokrotnie sposób z solą, o którym tutaj mowa. Z czystym sumieniem potwierdzam - sól dezynfekuje i wchłania nieprzyjemne zapachy. Natomiast, jeśli kroimy czosnek na desce, nie ma nic lepszego niż odrobina sody:)