Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Blat kuchenny z laminatu

Porady

Blat kuchenny z laminatu

Ulubione0

Kuchenne blaty powinny odznaczać się nie tylko estetyką, ale przede wszystkim odpornością na wilgoć, wysoką temperaturę i zarysowania. Niektóre rozwiązania technologiczne spełniają stawiane im wymagania, ale niestety kosztem równie wysokiej ceny. Natomiast laminat to kompromis pomiędzy jakością i ceną. Jakie są jego wady i zalety zauważalne w codziennym użytkowaniu? Jak go właściwie pielęgnować? Oto proste odpowiedzi na kilka fundamentalnych pytań o kuchenny blat z laminatu.

Laminat – co to takiego?

 

Dla niektórych na początku może brzmieć dość obco, ale laminat to po prostu płyta wiórowa. Wierzchnią stronę zabezpiecza termoutwardzalny HPL, natomiast spód zabezpieczony jest specjalną folią przeciwprężną. Tego typu laminaty powstają z kilku, bądź też kilkunastu warstw papieru impregnowanego syntetycznymi żywicami. Są one utwardzane w wyniku oddziaływania wysokiego ciśnienia i temperatury. Ostatnia taka warstwa pokryta jest papierem dekoracyjnym dodatkowo zaimpregnowanym żywicą melaminową. Dzięki temu mamy do wyboru wiele wersji blatów, na przykład laminaty imitujące kamień, drewno czy piasek.

 

Wady i zalety

 

Zdecydowanie na korzyść montażu blatu kuchennego z laminatu będzie przemawiała jego niezbyt wygórowana cena. Nie powinien również przysparzać wielu trudności z odpowiednim dopasowaniem do zabudowy kuchennej, ponieważ można go łatwo przycinać. Niewątpliwą zaletą jest również znaczna odporność na wszelkiego typu zabrudzenia, których nie sposób uniknąć w trakcie kuchennej krzątaniny. Usunięcie tłustych plam i zacieków a nawet zaschniętych śladów po kawie czy winie nie będzie już wielkim wyzwaniem. Wystarczy je przetrzeć wilgotną szmatką dodatkowo nasączoną detergentem. Oczywiście najłatwiej pozbędziemy się świeżych plam. Większe zabrudzenia (np. lakier do paznokci czy pisaki po dziecięcych zabawach) usuniemy rozpuszczalnikiem acetonowym lub alkoholowym. Laminowane blaty są także odporne na zniszczenia, ale należy zachować rozsądek i mimo wszystko nie używać ich zamiast deski do krojenia.

 

Jeżeli mamy jasną, silnie nasłonecznioną kuchnię i blat roboczy usytuowany jest pod oknem, zwróćmy też uwagę na kolejną kwestię. Mianowicie laminowane blaty – bez względu na motyw dekoracyjny, nie powinny się odbarwiać w wyniku oddziaływania promieni słonecznych.

 

O ile słońce nie jest największym wrogiem laminatu, o tyle wysokie temperatury nie będą jego sprzymierzeńcem. Zatem nie stawiajmy gorącej patelni czy garnka bezpośrednio na blat, ale używajmy do tego celu specjalnych podkładek.

 

Należy również zwrócić uwagę na wykończenie takiego blatu, ponieważ wpływa to na jakość, trwałość a przede wszystkim komfort i zadowolenie użytkowników. Krawędzie powinny być szczelnie zabezpieczone silikonem, aby do wnętrza płyty nie przedostawała się woda, która może spowodować znaczne uszkodzenie blatu poprzez pęcznienie kolejnych warstw. Tak zniszczonego blatu nie da się tymczasowo naprawić, jak chociażby drewniany, który można zeszlifować w razie potrzeby i posłuży nam jeszcze przez pewien czas.

Zobacz również

Jak odpowiednio korzystać z nowoczesnej kuchenki mikrofalowej i jak o nią dbać?

Jak odpowiednio korzystać z nowoczesnej kuchenki...

Innowacyjne super opcje mikrofali Kiedyś kuchenki mikrofalowe były prostymi urządzeniami....

Czas ułatwić sobie życie – czyli na co zwrócić uwagę przy urządzaniu kuchni

Czas ułatwić sobie życie – czyli na co...

Cenna przestrzeń W kuchni najważniejsza jest przestrzeń i 'pole do manewrów'. Nie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena