Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / 3 cechy idealnego blatu kuchennego

Porady

3 cechy idealnego blatu kuchennego

Ulubione0

Blat roboczy to najintensywniej użytkowany element wyposażenia zabudowy kuchennej. To właśnie na jego powierzchni przygotowujemy posiłki, odkładamy naczynia, rozkładamy zakupy. Jest też wyjątkowo narażony na trudy użytkowania i to w niestandardowych warunkach kuchennych, które cechują się przecież wilgocią, skrajnymi temperaturami, czy łatwością powstawania zabrudzeń. Warto więc wybrać go rozsądnie, tak by odpowiadał zarówno funkcjonalnym, jak i estetycznym oczekiwaniom domowników. Jaki powinien być idealny blat roboczy? Sprawdź 3 najważniejsze cechy zanim dokonasz zakupu.

1. Odporny na parę wodną i wysoką temperaturę
W kuchni podczas gotowania, pieczenia, smażenia efektem ubocznym jest powstawanie pary wodnej, która następnie osiada na meblach, ścianach i pozostałych elementach wyposażenia. Gorąca para wodna oddziałuje na wszystkie te płaszczyzny i jeżeli nie są one odpowiednio trwałe, to szybko mogą pod jej wpływem ulec zniszczeniu, deformacji, czy odbarwieniu. Ponadto podczas przygotowywania potraw często gorące naczynia odkładamy na blacie, co również ma duży wpływ na jego strukturę. Żeby więc zapobiec zniszczeniu blatu roboczego w związku z oddziaływaniem wysokiej temperatury i wilgoci, warto wybrać model cechujący się szczególną odpornością na działanie tych dwóch niekorzystnych czynników.

2. Trwały i wytrzymały
Blat jest obszarem, na którym wykonujemy zdecydowaną większość prac kuchennych. Codziennością w kuchni są uderzenia ciężkimi naczyniami o jego powierzchnię, a także zdarza się że w pośpiechu odstawimy na niej gorącą patelnię lub obsunie nam się nóż podczas krojenia i przejedziemy po blacie. Jeżeli blat roboczy nie jest wystarczająco trwały, z łatwością powstaną na nim nieestetyczne ślady w postaci zarysowań, czy odbarwień kolorystycznych. Kluczem jest wybór solidnego materiału, który znosić będzie wszelkiego rodzaju urazy mechaniczne. Wytrzymałość blatów zwiększają:
podstawa na bazie mocnej płyty wiórowej,
powierzchnia pokryta laminatem HPL,
doklejka z płyty HDF chroniąca krawędzie,
obrzeże, które zabezpiecza tylny bok.

3. Łatwy w czyszczeniu
Blat kuchenny jest codziennie narażany na powstawanie zabrudzeń o różnym stopniu intensywności. Niektóre plamy są wyjątkowo uciążliwe i mogą powodować trwałe zabrudzenia. Natomiast próby mocnego czyszczenia takich plam za pomocą chemicznych detergentów mogą doprowadzić do ścierania i uszkodzenia laminatu. Dlatego wybierając rodzaj blatu kuchennego zwróć uwagę na to, w jaki sposób zabezpieczona została jego powierzchnia, a w szczególności brzegi, bo to one zwykle najszybciej ulegają zniszczeniu.

Zobacz również

Malakser – kilka opcji w jednym

Malakser – kilka opcji w jednym

Szerokie zastosowanie Określenia malakser używa się wobec robota kuchennego, który posiada...

Dobra patelnia – jakie tworzywo i jaka powłoka jest najlepsza?

Dobra patelnia – jakie tworzywo i jaka powłoka...

1. Patelnie aluminiowe Patelnia aluminiowa jest ceniona za odporność i wagę – jest lekka. Ich...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena