Jak czyścić kuchenne blaty?
Blat kuchenny, mimo że jest niepozornym elementem wyposażenia, to stanowi najważniejsze miejsce wykonywania prac kuchennych. Jego wybór jest więc kluczowy nie tylko pod względem estetyki, ale także jakości. Bowiem ze względu na trudy i częstotliwość użytkowania, musi być często czyszczony lub szorowany. Plamy, zabrudzenia, opary to nie tylko problem estetyczny, ale także kwestia higieny, która w kuchni jest kluczowa. Jak dbać o blat, żeby był czysty i wolny od zarazków?
Blat laminowany
Blat laminowany jest stosunkowo trwały, aczkolwiek dłuższa styczność z wilgocią nie będzie mu służyć. Na co dzień warto go przemywać łagodnymi środkami czyszczącymi lub po prostu miękką szmatką nasączoną wodą z płynem do naczyń. Najlepsze są ścierki z mikrofibry, bo nie uszkadzają struktury powierzchni i warstwy ochronnej blatu. W przypadku uporczywych plam warto sięgnąć po mleczko czyszczące, jednak trzeba pamiętać by po czyszczeniu dokładnie zmyć go ciepłą wodą.
Blat ceramiczny
Blaty ceramiczne są łatwe w utrzymaniu czystości, gdyż styczność z wilgocią i detergentami im nie szkodzi nawet na dłuższą metę. Warto zastosować dowolny środek na tłuste plamy, a w przypadku uciążliwych plam mleczko czyszczące. Po umyciu środkami chemicznymi należy starannie zmyć je ciepłą wodą, a blat delikatnie wypolerować by przywrócić połysk. W celu odkażenia można go przetrzeć wilgotną szmatką nasączoną octem i sodą oczyszczoną.
Blat granitowy
Blaty granitowe są coraz chętniej wybierane ze względu na szczególną trwałość. Należy je czyścić mleczkiem, które nie zawiera w składnie wybielacza. Można także zakupić specjalną serię do pielęgnacji granitu i marmuru, by nie martwić się ewentualnymi odbarwieniami. Powierzchnię granitowego blatu warto też raz na jakiś czas zabezpieczać impregnatami do kamienia.
Blat drewniany
Blaty drewniane prezentują się wyjątkowo efektownie, ale wymagają też specjalnej troski na co dzień oraz konserwacji co kilka miesięcy. Drewno, które będzie niewłaściwie czyszczone może się szybko uszkodzić. Codzienna pielęgnacja oparta powinna być o delikatne preparaty przeznaczone do drewna oraz ochronę powierzchni przed ekspozycją na wilgoć. Drewniany blat wymaga także regularnej konserwacji za pomocą wosku lub oleju.
Higiena blatów kuchennych
Blaty powinny być nie tylko wizualnie czyste, ale także higieniczne, by przygotowywanie potraw przebiegało w odpowiednich warunkach. Ekologicznym sposobem jest stosowanie mieszanki z octu i sody oczyszczonej, którą nakładamy na powierzchnię blatu. Po kilku minutach dokładnie czyścimy blat morką ścierką i osuszamy. Taki zabieg czyści i działa antybakteryjnie.