Jak rozplanować kuchnię
Przystępując do przygotowania planu rozmieszczenia kuchennej zabudowy, warto na wstępie zastanowić się nad naszymi rzeczywistymi potrzebami i oczekiwaniami, uwzględniając przy tym również upodobania pozostałych członków rodziny. Weźmy też pod uwagę i to, że propozycje kuchni, które zauroczą nas w salonach sprzedaży, niekoniecznie sprawdzą się w naszych domach czy mieszkaniach. Projekt należy odpowiednio dostosować do potrzeb, ale i możliwości lokalowych, metrażowych a przede wszystkim finansowych. Wówczas mamy szansę na to, żeby stać się szczęśliwymi posiadaczami tej wymarzonej, idealnej kuchni.
Wygodne strefy
W funkcjonalnej i komfortowej kuchni podstawą powinna być bardzo dobra organizacja. Przejawia się ona między innymi poprzez wydzielenie poszczególnych, kolejno następujących po sobie stref:
- strefa zapasów – w tym miejscu powinna znaleźć się lodówka i zamrażarka, ale również pojemne szafy z szufladami umożliwiającymi swobodne przechowywanie podstawowych produktów, takich jak: herbata, kawa, cukier, mąka, konserwy itp.;
- strefa przechowywania – przeznaczona na wszelkie niezbędne akcesoria kuchenne, które są pomocne w wykonywaniu prac kuchennych i przygotowywaniu posiłków, od sztućców i naczyń poprzez serwisy obiadowe a na drobnym AGD kończąc. Organizując tę strefę zwróćmy uwagę, aby przedmioty po które sięgamy najczęściej, jak naczynia, znalazły swoje miejsce raczej w szafkach niżej położonych, aniżeli tych górnych. Będzie to zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie na co dzień. W strefie przechowywania idealnie sprawdzą się wszelkie wkłady do szuflad np. na sztućce, ale również narożne szafki, które pozornie wydają się niepraktyczne, jednak dzięki zastosowanym nowoczesnym systemom, umożliwiają zagospodarowanie i praktyczne wykorzystanie nawet najtrudniej dostępnych miejsc;
- strefa zmywania – jak sama nazwa wskazuje strefa ta obejmuje szafkę ze zlewozmywakiem i zmywarkę, jeśli przewidujemy jej montaż i użytkowanie. To także doskonałe miejsce na wszelkiego typu sortowniki i worki na śmieci oraz detergenty czy ściereczki, gąbki i inne akcesoria do czyszczenia;
- strefa przygotowywania – podstawą tej strefy jest blat roboczy, jak i właściwie zorganizowane szafki, szczególnie te w dolnej części. Znajdziemy tu wszelkiego typu sprzęty AGD czy deski do krojenia, ale również przyprawy;
- strefa gotowania i pieczenia – to centrum operacyjne całej kuchni. W tym miejscu znajduje się zarówno płyta grzewcza, jak i mikrófalówka czy piekarnik.
Rewelacyjna kuchnia na zdjęciu… w takiej to aż chce się gotować ;)