Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnie Jak rozplanować kuchnię

Kuchnie


Jak rozplanować kuchnię

Przystępując do przygotowania planu rozmieszczenia kuchennej zabudowy, warto na wstępie zastanowić się nad naszymi rzeczywistymi potrzebami i oczekiwaniami, uwzględniając przy tym również upodobania pozostałych członków rodziny. Weźmy też pod uwagę i to, że propozycje kuchni, które zauroczą nas w salonach sprzedaży, niekoniecznie sprawdzą się w naszych domach czy mieszkaniach. Projekt należy odpowiednio dostosować do potrzeb, ale i możliwości lokalowych, metrażowych a przede wszystkim finansowych. Wówczas mamy szansę na to, żeby stać się szczęśliwymi posiadaczami tej wymarzonej, idealnej kuchni.

Na zdjęciu: Studio Mestol

Wygodne strefy


W funkcjonalnej i komfortowej kuchni podstawą powinna być bardzo dobra organizacja. Przejawia się ona między innymi poprzez wydzielenie poszczególnych, kolejno następujących po sobie stref:

  • strefa zapasów – w tym miejscu powinna znaleźć się lodówka i zamrażarka, ale również pojemne szafy z szufladami umożliwiającymi swobodne przechowywanie podstawowych produktów, takich jak: herbata, kawa, cukier, mąka, konserwy itp.;
  • strefa przechowywania – przeznaczona na wszelkie niezbędne akcesoria kuchenne, które są pomocne w wykonywaniu prac kuchennych i przygotowywaniu posiłków, od sztućców i naczyń poprzez serwisy obiadowe a na drobnym AGD kończąc. Organizując tę strefę zwróćmy uwagę, aby przedmioty po które sięgamy najczęściej, jak naczynia, znalazły swoje miejsce raczej w szafkach niżej położonych, aniżeli tych górnych. Będzie to zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie na co dzień. W strefie przechowywania idealnie sprawdzą się wszelkie wkłady do szuflad np. na sztućce, ale również narożne szafki, które pozornie wydają się niepraktyczne, jednak dzięki zastosowanym nowoczesnym systemom, umożliwiają zagospodarowanie i praktyczne wykorzystanie nawet najtrudniej dostępnych miejsc;
  • strefa zmywania – jak sama nazwa wskazuje strefa ta obejmuje szafkę ze zlewozmywakiem i zmywarkę, jeśli przewidujemy jej montaż i użytkowanie. To także doskonałe miejsce na wszelkiego typu sortowniki i worki na śmieci oraz detergenty czy ściereczki, gąbki i inne akcesoria do czyszczenia;
  • strefa przygotowywania – podstawą tej strefy jest blat roboczy, jak i właściwie zorganizowane szafki, szczególnie te w dolnej części. Znajdziemy tu wszelkiego typu sprzęty AGD czy deski do krojenia, ale również przyprawy;
  • strefa gotowania i pieczenia – to centrum operacyjne całej kuchni. W tym miejscu znajduje się zarówno płyta grzewcza, jak i mikrófalówka czy piekarnik.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
alka@

Rewelacyjna kuchnia na zdjęciu… w takiej to aż chce się gotować ;)

Zobacz również


Franke na targach EuroCucina 2016 - Innowacje inspirowane...


W wymiarze biznesowym, innowacja to pomyślna ekonomicznie eksploatacja nowych...

Prostokątny czy owalny – zasady wyboru odpowiedniego...


Stół – niepozorny mebel, jeszcze jeden element wyposażenia kuchni. Czy aby na pewno?...

Pomysł na granit


To, że kamień jest jednym z najtrwalszych materiałów, jakie można zastosować w...