Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Meble kuchenne / Szufladowy zawrót głowy

Meble kuchenne

Szufladowy zawrót głowy

Ulubione4

Ciężko wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez szuflad. Każda pani lub pan domu powinien mieć do dyspozycji przynajmniej jedną, chociaż projektanci wnętrz zachęcają, by podczas planowania zabudowy meblowej uwzględnić ich jak największą liczbę.

Przewaga nie do pobicia

Szuflady są bardzo praktyczne, pojemne, dekoracyjne. Ich specyficzna konstrukcja gwarantuje nieskrępowany dostęp do zawartości, przez co zyskują dużą przewagę nad tradycyjnymi szafkami. Zastosowanie dwóch głębokich lub trzech płytszych szuflad w miejscu szafki, do minimum ogranicza schylanie się i sięganie po garnki, naczynia czy słoiczki z przyprawami umieszczone w głębi. Koniec z wyjmowaniem wszystkiego, co jest zlokalizowane bliżej frontu, by swobodnie dostać się do zawartości umieszczonej w głębi zabudowy. Dzięki szufladom wszystko możemy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki.
 

System ma znaczenie

Sprawne funkcjonowanie szuflad, ich swobodne wysuwanie i zasuwanie w największym stopniu zależy od mechanizmu, jaki zastosowany jest w ich konstrukcji. Producenci oferują kilka sprawdzonych rozwiązań, najczęściej jednak stosuje się trzy rodzaje mechanizmów szufladowych:

  • Standard – najmniej skomplikowany, prosty system, nie gwarantuje jednak pełnego wysuwu i dużego udźwigu szuflady.
  • Metabox –mechanizm oparty na metalowych prowadnicach, umożliwiający przechowywanie w szufladzie produktów o łącznej wadze 50-55 kg. W przypadku tego systemu, szuflada wysuwa się dość dużo, jednak nie całkowicie.
  • Tandembox – mechanizm umożliwiający całkowite wysuwanie szuflady, jednocześnie pozwalający przechowywać w niej nawet 80 kg.

Wybór konkretnego mechanizmu lepiej pozostawić specjalistom, projektantom i wykonawcom z profesjonalnych firm zajmujących się wyposażeniem pomieszczeń kuchennych. Z pewnością pomogą oni dobrać właściwe rozwiązania do konkretnej kuchni, warto jednak pamiętać, że inwestycja w niezawodny, solidny system z pewnością opłaci się bezawaryjnym i niczym nieskrępowanym użytkowaniem szuflady.

Na nudę nie można narzekać

Myli się ten, kto sądzi, że szuflady to po prostu zwyczajne, niczym niezaskakujące elementy kuchennej zabudowy. Okazuje się bowiem, że przez wzgląd na niezwykłą funkcjonalność tego typu elementów, producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to doskonalonych i bardziej funkcjonalnych kombinacji i rozwiązań pozwalających jeszcze bardziej ułatwić przechowywanie i wyjmowanie kuchennych akcesoriów. Oto kilka najbardziej trafionych pomysłów:

  • Szuflada narożna – umożliwi pełne zagospodarowanie problematycznego kuchennego narożnika. Odpowiednio zaprojektowana konstrukcja, ścięta tylnia ścianka oraz łamany front szuflady gwarantują jej nie tylko doskonalą pojemność ale i swobodny dostęp do zawartości.
  • Szuflada podzlewozmywakowa – to specyficzna szuflada, którą umieszcza się tuż pod zlewozmywakiem. Specjalne wycięcie na komorę zlewu umożliwia swobodne zasuwanie szuflady, a jednocześnie oszczędzanie bardzo cennej przestrzeni, która zwykle jest marnowana. W szufladzie tego typu można bowiem z powodzeniem przechowywać myjki do naczyń, gąbki, worki na śmieci itp.
  • Szuflada na odpady – to dość rzadko spotykane (a szkoda!), ale za to niezwykle praktyczne rozwiązanie zastępujące tradycyjną szafkę podlewozmywakową. Umieszczenie koszy i pojemników na odpady segregowane na specjalnych prowadnicach, umożliwia bezproblemowe ich wysuwanie wraz z kuchennym frontem. Dzięki temu można swobodnie segregować śmieci, bez konieczności sięgania wgłąb szafki. W szufladzie takiej może znaleźć się też miejsce na środki czystości i kuchenne detergenty, szczególnie jeśli zastosujemy specjalne, odpowiednio zaprojektowane i dobrane ścianki działowe.


Dobra organizacja

Nowoczesna, właściwie skonstruowana szuflada to jednak dopiero pierwszy krok do funkcjonalności w kuchni. Kolejnym jest dobra organizacja w samej szufladzie – odpowiednie przegródki, podziałki, pojemniki, uchwyty pozwalające „ujarzmić" zawartość szuflady, by uniknąć przemieszczania się jej podczas wysuwania i zasuwania. Na rynku dostępne są gotowe pojemniki jak i systemy pozwalające stworzyć dowolną ilość i wielkość przegród, w zależności od rozmiarów szuflad i rodzaju produktów, akcesoriów, które będziemy w niej przechowywać. Bez problemu możemy więc skomponować odpowiednie wyposażenie szuflad, dobierając wkłady na sztućce, uchwyty na naczynia, pokrywki, talerze czy butelki. Wystarczy dobrze poszukać.

Zobacz również

Kuchnia na zamówienie – co trzeba wiedzieć?

Kuchnia na zamówienie – co trzeba wiedzieć?

Decydując się na meble na zamówienie, warto pamiętać o czterech zasadach towarzyszących ich...

Szafko, otwórz się!

Szafko, otwórz się!

Małe jest piękne, ale... ciasne Sposób otwierania kuchennej zabudowy jest istotny w każdej...
Komentarze (1)
1
kapitan
kapitan
2013-12-18 09:54:35

Praktyczne rozwiązania! Arrr!

Twój komentarz
Ocena