Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Poznaj sekrety indukcji, czyli dlaczego z płytą...

Porady


Poznaj sekrety indukcji, czyli dlaczego z płytą musisz kupić też specjalne garnki

Kiedyś w kuchniach królowały tradycyjne kuchnie na gaz. Dziś, powoli są one wypierane przez swoich elektrycznych kuzynów. Szczególnym uznaniem darzymy płyty indukcyjne. Nie ma się co dziwić – gotowanie na tego typu płycie jest szybkie, łatwe i przyjemne. Indukcja szybko się nagrzewa, minimalizuje ryzyko oparzenia, a obsługa kuchni indukcyjnej jest wyjątkowo prosta – czego chcieć więcej? Niestety, aby cieszyć się mocą indukcji i móc korzystać z możliwości tego urządzenia,. musimy zaopatrzyć się w specjalne naczynia, bo zwykłe po prostu nie działają.

Na zdjęciu: Studio Mebli Bossi

Jak działa płyta indukcyjna?

 

Konieczność stosowania specjalnych garnków na płycie indukcyjnej wprost wynika z jej budowy i specyfiki działania. Pod ceramiczną powierzchnią płyty znajdują się bowiem cewki indukcyjne, czyli miedziane zwoje, przez które w trakcie pracy płyty przepływa zmienny prąd elektryczny, wytwarzając w ten sposób pole magnetyczne. Ustawienie na polu grzewczym garnka z dnem ferromagnetycznym skutkuje przenikaniem strumienia pola magnetycznego przez jego podstawę, który generuje prądy wirowe w dnie naczynia. Ich przepływ z kolei prowadzi do wydzielania się ciepła w garnku. Aby mogły powstać prądy wirowe, niezbędne jest wykorzystanie metalowych naczyń, natomiast by ich ogrzewanie było efektywne, ich podstawa musi być wykonana z metalu ferromagnetycznego. Ponieważ powierzchnia płyty oraz jej otoczenie nagrzewane jest wyłącznie wtórnie – od rozgrzanego już garnka, gotowanie na indukcji jest wysoce energooszczędne.

 

Co mają specjalne garnki do indukcji czego nie mają zwykłe naczynia?

 

Sekret specjalnych naczyń przeznaczonych do indukcji tkwi w ich budowie. Posiadają one specjalne, płaskie dno, które wykonane jest z metali ferromagnetycznych. Jeżeli więc spotykamy się z sytuacją, w której indukcja nie wykrywa garnka, prawdopodobnie nie posiada ono dna indukcyjnego. W takim wypadku uruchomione pole grzewcze po jakimś czasie automatycznie się wyłączy. Innym powodem, dla którego płyta indukcyjna nie widzi garnków może być ich rozmiar. O tym, jaką średnicę powinny mieć garnki na indukcję, przeczytasz w dalszej części artykułu.

 

Jak wybrać naczynia na indukcję?

 

W naczyniach przeznaczonych do płyt indukcyjnych najważniejsze jest dno – musi zawierać ferromagnetyk, dzięki któremu garnki będą współpracować z kuchenką indukcyjną. Rozpoznanie naczyń indukcyjnych jest o tyle proste, że producenci z reguły umieszczają na nich specjalne oznaczenie. Znaczek indukcji na garnkach znajduje się na ich dnie, niekiedy można znaleźć go też na etykiecie. Jest to symbol przedstawiający spiralną cewkę indukcyjną.

 

Symbole dla poszczególnych rodzajów kuchni, umieszczane na naczyniach do gotowania:

Symbole dla poszczególnych rodzajów kuchni, umieszczane na naczyniach do gotowania

 

Dodatkowo to, czy dane naczynie nadaje się do indukcji, można sprawdzić za pomocą prostego eksperymentu. Wystarczy że do jego dna przyłożymy magnes. Jeżeli zostanie on przyciągnięty, mamy pewność, że garnek będzie współpracował z płytą indukcyjną.

 

Indukcyjne dopasowanie – jakie naczynia możesz kupić na indukcję?

 

Wiemy już, z czego powinno być wykonane dno naczyń stosowanych na płycie indukcyjnej, by ich ogrzewanie było efektywne. Co jednak z ich korpusem? Oczywistym jest, że na indukcji sprawdzą się garnki ze stali nierdzewnej, ale czy, dysponując płytą indukcyjną, możemy korzystać chociażby z garnków emaliowanych albo szklanych?

 

Garnki ceramiczne do indukcji

 

Garnki ceramiczne mogą być wykonane na dwa sposoby. Typowe garnki ceramiczne będą w pełni wykonane z ceramiki, z kolei garnki przeznaczone na indukcję posiadać będą jedynie ceramiczną powłokę. Ceramiczne naczynia są  świetnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie zdrowe gotowanie. Niemniej jednak ich wadą z kolei jest podatność na uszkodzenia, dlatego też należy obchodzić się z nimi bardzo delikatnie, a podczas przygotowywania posiłków korzystać wyłącznie z plastikowych albo drewnianych akcesoriów.

 

Garnki emaliowane

 

W sklepach znajdziemy również garnki emaliowane, w których możemy gotować na płycie indukcyjnej. Tego rodzaju naczynia uznawane są za neutralne dla naszego zdrowia i smaku przyrządzanych potraw. Emalia bowiem blokuje przedostawanie się do żywności związków metali, znajdujących się w korpusach garnków. Zwolennicy emaliowanych garnków zwracają też uwagę na ich estetyczny wygląd – z pewnością pod tym względem są one bardziej atrakcyjne od tradycyjnych naczyń ze stali nierdzewnej.

 

Szklane garnki

 

Nie są tak popularne, jak metalowe naczynia, jednak warto poświęcić im chwilę uwagi, ze względu na ich wyjątkowe właściwości. Szkło to materiał, który nie uczula, a wręcz posiada właściwości antybakteryjne. Do tego nie pochłania zapachu żywności i jest łatwe w czyszczeniu. Z garnków szklanych korzystać można zarówno na płytach gazowych, jak i elektrycznych, ale i w mikrofalówkach oraz piekarnikach. Niestety całkowicie szklane naczynia nie sprawdzą się na płycie indukcyjnej. Szklane garnki przeznaczone na indukcję musiałyby w końcu być wyposażone w metalowe dno, a to wpłynęłoby zarówno na ich specyfikę, jak i na wygląd.

 

Garnki aluminiowe – czy można stosować je na płycie indukcyjnej?

 

Garnki wykonane z aluminium z reguły będą najtańszym rodzajem naczyń przeznaczonych na płytę indukcyjną. Nie wszystkie jednak będą z nią współpracować. Użytkowanie słabszej jakości garnków z aluminiowym dnem może niestety prowadzić do uszkodzenia powierzchni naszej płyty. Dlatego, nawet kupując naczynia aluminiowe, warto postawić na nieco droższe produkty od sprawdzonych marek, które jednoznacznie oznaczone są jako nadające się do użytkowania na indukcji.

 

Garnki żeliwne

 

Ten rodzaj naczyń idealnie sprawdza się na płytach indukcyjnych, a do tego cechuje się wyjątkową trwałością i odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia. Ciepło w indukcyjnym garnku żeliwnym rozchodzić będzie się szybko i równomiernie, dzięki czemu gotowanie będzie bardzo komfortowe. Do minusów żeliwnych naczyń można jednak zaliczyć ich wagę – szczególnie większe garnki czy patelnie mogą być naprawdę bardzo ciężkie.

 

Patelnie na płytę indukcyjną

 

Podobnie, jak i garnki, tak i patelnie na indukcję mogą być wykonane z różnych materiałów. Ich właściwości w zasadzenie nie będą różnić się od specyfiki garnków. Wybierając patelnię na indukcję, warto jednak zwrócić uwagę na kształt poszczególnych modeli, które dedykowane są innym typom potraw.

 

  • Patelnia grillowa na indukcję – patelnie grillowe z reguły posiadają kwadratowy kształt, a wyróżniającą ich cechą jest karbowane od wewnętrznej strony dno. To rozwiązanie, dzięki któremu wytapiający się z grillowanych produktów tłuszcz nie wnika w nie z powrotem, a i nadmiar wody, który na patelni pojawia się na przykład podczas przyrządzania warzyw, może być efektywnie odprowadzony. Przy zakupie patelni grillowej, warto postawić na model z nieprzywierająca powłoką. Alternatywą dla patelni grillowej może być płyta do grillowania na indukcję. Dowiesz się o niej więcej w kolejnych akapitach.
  • Patelnia indukcyjna do naleśników – tego typu naczynie posiadać będzie niskie ścianki, dzięki czemu przewracanie ciasta będzie znacznie łatwiejsze. Jeżeli w zwyczaju mamy podrzucanie naleśników, warto wybrać patelnię z lżejszego materiału.
  • Patelnia indukcyjna typu WOK – to kolejny rodzaj patelni, który dobrze sprawdzi się na płycie indukcyjnej. Woki stosuje się do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej, jednak są też idealne do przygotowywania tzw. dań jednogarnkowych. Wybierając WOK na indukcję, dobrze jest wziąć pod uwagę średnicę dna patelni, która ze względu na samą budowę naczynia, jest mniejsza od średnicy korpusu. Zbyt małe dno może bowiem nie współpracować z płytą indukcyjną.

 

Dobry czajnik na indukcję

 

Czajnik, w którym chcemy gotować wodę na płycie indukcyjnej, musi sprostać wymaganiom, które spełniają pozostałe naczynia na indukcję, tj. musi posiadać magnetyczne dno. Podstawie czajnika warto jednak przyjrzeć się w takim wypadku nieco dłużej, zwracając szczególną uwagę na jej grubość. Im grubsze dno czajnika, tym szybciej będzie się w nim gotować woda. Z drugiej zaś strony średnica dna nie może być większa, niż pole grzewcze, na którym będziemy ustawiać czajnik, gdyż w takiej sytuacji indukcja nie wykryje naczynia.

 

Garnek na parę a indukcja

 

Na płycie indukcyjnej z powodzeniem możemy gotować na parze. Jedyne, czego potrzebujemy, to kilkupoziomowe naczynia dedykowane do przyrządzania potraw na parze. Miłośników szklanych garnków z pewnością ucieszy fakt, że na rynku dostępne są modele z wkładami wykonanymi właśnie ze szkła. Podczas gdy garnek, który stawiamy na płycie będzie zrobiony ze stali, ustawiane na nim kolejne naczynia, mogą być szklane. To pozwoli nam cieszyć się wszystkimi zaletami tego rodzaju garnków. Oczywiście w sklepach znajdziemy również zestawy wykonane z jednego typu materiału.

 

Płyta do grillowania

 

To specyficzne płaskie naczynie na indukcję jest idealnym rozwiązaniem do płyt posiadających możliwość łączenia sąsiadujących pól grzejnych. Taką funkcję w swoich płytach oferuje m.in. marka Bosch, Beko, Grundig, Siemens, Samsung, Smeg, Amica czy też polska marka Kernau. Połączenie dwóch kwadratowych pól pozwala stworzyć nam dużą, prostokątną strefę, na której swobodnie możemy gotować w dużych naczyniach o nietypowych kształtach, na przykład w brytfannie. Jej potencjał możemy natomiast w pełni wykorzystać właśnie z pomocą płyty do grillowania, która w pełni pokryje strefę, pozwalając nam korzystać z całej jej powierzchni.

 

Adapter na płytę indukcyjną

 

Jeżeli mamy swój ulubiony garnek, z którym po wymianie kuchni na indukcyjną, nie chcemy się rozstawać, ratunkiem może okazać się specjalna podkładka pod garnek, czyli adapter, który umożliwia gotowanie w niekompatybilnych z indukcją naczyniach. Z wyglądu przypomina on patelnię pozbawioną ścianek, posiada bowiem płaskie dno oraz podłużny uchwyt. Tego rodzaju akcesoria mogą być stosowane z garnkami wykonanymi z dowolnego materiału, również z naczyniami szklanymi, i o różnej średnicy. Dzięki ich działaniu ciepło będzie równomiernie rozchodzić się po dnie naczynie, a gotowanie będzie równie szybkie, co w garnkach dedykowanych na indukcję.

 

Naczynia indukcyjne - gdzie kupić?

 

Garnki na indukcję to powszechnie dostępne naczynia, które znajdziemy w stacjonarnych sklepach z AGD, online czy nawet w większych marketach. Kiedy jednak chcemy, by nasze naczynia były bardziej ekskluzywne, a co za tym idzie, trwałe, bezpieczne dla naszego zdrowia i wyróżniające się eleganckim designem, nie decydujmy się na pierwsze lepsze garnki, które znajdziemy w osiedlowym sklepie czy hipermarkecie. Jeżeli zależy nam na tym, by raz kupione naczynia służyły nam przez długie lata, wybierzmy produkty od sprawdzonych producentów. Warto jest bowiem raz zainwestować w komplet wysokiej klasy naczyń, niż co chwilę wymieniać garnki na nowe.

 

Płyta indukcyjna – najczęściej spotykane problemy z naczyniami na indukcję

CIEKAWOSTKA: KIEDY POWSTAŁA PŁYTA INDUKCYJNA?

Pierwsza płyta indukcyjna powstała w 1970 roku w Stanach Zjednoczonych. Jednak jej historia gotowania z wykorzystaniem zasad indukcji rozpoczęła się znacznie wcześniej, bo w 1933 roku, kiedy to podjęto na ten temat dyskusję podczas Światowych Targów „Century of Progress” w Chicago.

 

 

Komentarze


5.00/5 1 1
5
mordkowa

Kupiłam niedawno takie magiczne garnki. Kosztują trochę więcej, ale moim zdaniem lepiej wydać więcej i mieć w czym gotować niż co chwilę zastanawiać się czemu naczynie jest przypalone.

Zobacz również


Mozaika do kuchni – sposób na praktyczne i eleganckie...


Mozaika nie jest zarezerwowana jednie dla luksusowych pomieszczeń, chociaż trzeba...

Kuchnia z wyspą i jej zalety


Kuchnia z wyspą jest rozwiązaniem, które przeżywa obecnie swój wielki...

Zakończyliśmy konkurs Wygraj Swoją Kuchnię!


Ostatnia edycja konkursu Max Kuchnie dobiegła końca. Przez prawie rok prezentowaliście...