Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Poznaj sekrety indukcji, czyli dlaczego z płytą...

Porady

Poznaj sekrety indukcji, czyli dlaczego z płytą musisz kupić też specjalne garnki

Ulubione0

Kiedyś w kuchniach królowały tradycyjne kuchnie na gaz. Dziś, powoli są one wypierane przez swoich elektrycznych kuzynów, które cieszą się już dużą popularnością. Szczególnym uznaniem darzymy płyty indukcyjne. Nie ma się co dziwić – gotowanie na tego typu płycie jest szybkie, łatwe i przyjemne. Szybko się nagrzewa, minimalizuje ryzyko oparzenia, jest wygodna w obsłudze – czego chcieć więcej? Niestety, aby cieszyć się mocą indukcji i móc korzystać z możliwości tego urządzenia musimy zaopatrzyć się w specjalne naczynia, bo zwykłe po prostu 'nie działają'.

Magiczne garnki
Każdy wie, jakie są 'zwykłe' garnki. Dość szybko i łatwo się brudzą i dosłownie z prędkością światła się przypalają. Pomimo tego ciężko byłoby całkowicie z nich zrezygnować – w czymś gotować przecież trzeba. Innowacyjne płyty grzewcze wymusiły w pewnym sensie zmiany w garnkowym świecie. Powstały naczynia, które się nie przypalają i nie brudzą – jak to możliwe? Naczynia przeznaczone do gotowania na płycie indukcyjnej wyróżniają się dużą trwałością oraz nowoczesnym designem. Jeśli ktoś raz ich 'skosztuje' to nie będzie chciał już wracać do tradycyjnej kuchni gazowej i zwykłych garnków. Gotowanie na indukcji jest czystą przyjemnością – nawet dla osób, które nie przepadają za gotowaniem.

 

Co mają specjalne garnki do indukcji czego nie mają zwykłe naczynia?
Ktoś może powiedzieć, że nie ma zamiaru wydawać dodatkowych pieniędzy na specjalne naczynia – przecież wystarczająco dużo kosztowała sama płyta indukcyjna. Niestety, jeśli na płytę indukcyjną położymy zwykły garnek, to nic nie ugotujemy. Sekret specjalnych naczyń przeznaczonych do indukcji tkwi w ich budowie. Posiadają one specjalne płaskie dno, które wykonane jest fotomagnetyku. Jest to metal, który możemy namagnesować. Pole magnetyczne płyty indukcyjnej wykrywa garnek, a zetknięcie tych obu powierzchni wytwarza ciepło. Jeśli nie ma specjalnego dna, to garnek nie zostanie 'zauważony' przez naszą płytę indukcyjną. Sekretem indukcji jest pole magnetyczne i 'magiczne' dno naczyń.

 

Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
W naczyniach przeznaczonych do płyt indukcyjnych najważniejsze jest dno – musi zawierać fotomagnetyk, za pomocą którego będzie wykrywane przez kuchnię. Dno powinno być idealnie płaskie – nie może posiadać wybrzuszeń czy innych niedoskonałości. Średnica naczyń powinna być dopasowana do wielkości pól grzewczych, które znajdują się na płycie. Mniejsze garnki mogą być nie wykryte, zbyt duże również. Bardzo ważne jest również tworzywo, z którego zostały wykonane naczynia. Powinny być zrobione z materiału, które wytwarza pole elektromagnetyczne.

Zobacz również

Wygoda i estetyka w jednym? Styl Biedermeier w kuchni

Wygoda i estetyka w jednym? Styl Biedermeier w...

Zaczerpnięty od ludzi mieszkających w mieście Nurt Biedermeier dominował już w wieku...

Biała kuchnia, czyli kuchnia po skandynawsku

Biała kuchnia, czyli kuchnia po skandynawsku

Prosta forma i nowoczesny design Kuchnia w stylu skandynawskim to przede wszystkim prostota,...
Komentarze (1)
1
Gość
mordkowa
2017-12-20 08:32:26

Kupiłam niedawno takie magiczne garnki. Kosztują trochę więcej, ale moim zdaniem lepiej wydać więcej i mieć w czym gotować niż co chwilę zastanawiać się czemu naczynie jest przypalone.

Twój komentarz
Ocena