Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Blender w kuchni – pożytek czy zbędny wydatek?

Sprzęt agd


Blender w kuchni – pożytek czy zbędny wydatek?

Pichcenie w kuchennym zaciszu wcale nie musi wiązać się z długimi godzinami spędzanymi w czterech ścianach kuchennego zacisza. Po to na rynku dostępna jest szeroka paleta przeróżnych specjalistycznych urządzeń, aby przygotowywanie specjałów maksymalnie sobie ułatwiać. Jednym z takich sprzętów, stanowiących zupełny „must have' każdej zaradnej gospodyni domowej, jest blender.

Przełom w dziedzinie kulinariów

 

Bez wątpienia o blenderze można śmiało powiedzieć, że jego opatentowanie stanowiło istną rewolucję w sferze szeroko rozumianej gastronomii. Jako urządzenie wielofunkcyjne, znakomicie sprawdziło się już od samego początku w dziedzinie gotowania, pieczenia a nawet przyrządzania drinków. Za pomocą tego jednego, prostego budową i poręcznego przedmiotu elektrycznego da się bez problemu wyprawić wystawną imprezę. Pomaga w miksowaniu, miażdżeniu, kruszeniu, krojeniu. Pozwala na szybkie rozdrobnienie produktów oraz dokładne ubicie wymieszanych składników. Tym samym zyskuje rolę niesamowicie przydatnego pomocnika kuchennego. Z jego udziałem można sprawnie upiec genialnego placka, zrobić wyśmienitą zupę-krem, przyrządzić wyborny koktajl owocowy czy warzywny a nawet pożywne przecierowe dania dla malucha. Poza tym, że jest uniwersalny w zastosowaniu, dodatkowo okazuje się komfortowy w użytkowaniu na co dzień i stosunkowo niedrogi.

 

W zależności od potrzeb

 

W oparciu o to, do czego blender ma nam w głównej mierze posłużyć, warto wybrać odpowiedni model spośród dwóch podstawowych rodzajów dominujących aktualnie na rynku. Dostępne są sprzęty stojące – wyposażone w stosowny pojemnik, w który umieszczamy artykuły spożywcze, jakie chcemy zblendować oraz ręczne – składające się tylko z rączki blendującej bądź z rączki oraz kubka, ale dołączonego do sprzętu osobno a nie stanowiącego przymocowaną do niego część. Plusem inwestycji w blender z kielichem jest wygoda. Nie musimy przebierać w miseczkach czy podstawiać talerze, aby swobodnie zmiksować składniki. Ponadto nie pryskamy dookoła blendowanymi produktami, ponieważ kielichy mają najczęściej pojemność wynoszącą ok. 2 l. To jest wysokość idealna do tego, aby nie zabrudzić otoczenia. Jest to bez dwóch zdań dużo bardziej funkcjonalne, ale niestety zajmuje sporo miejsca. Alternatywą dla tych, którym zależy na zaoszczędzeniu wolnej przestrzeni w kuchni jest z pewnością drugi typ blenderów, czyli ręczne. Są malutkie, równie skuteczne, ale z kolei wymagają „zabawy" z dostawianiem pojemników na produkty.

 

Rozsądnie i na lata

 

Kulinarne eksperymenty można jednakże przeprowadzać tylko z kompaktowym blenderem, który będzie solidny na tyle, że nie stępi się przy miksowaniu gorących dań czy rozdrabnianiu za dużych kawałków warzyw bądź twardszych owoców. W związku z tym, dobrze jest popatrzeć na to, jaka jest moc nabywanego sprzętu. Oczywiście wysoka cena idzie w parze z trwałością, więc nie ma co sugerować się jedynie chęcią wydania jak najmniej. W końcu dokonujemy zakupu na długie lata. Generalnie zasada jest prosta – im wyższa wartość mocy blendera, tym oczywiście lepsze rezultaty jego zastosowania. Za porządny sprzęt trzeba natomiast sporo zapłacić. Najpopularniejsze obecnie modele cechuje siła rozdrabniaczy wahająca się między 170 a 800 W. Wyższa moc jest równoznaczna z szybszym miażdżeniem nawet bardzo twardych produktów a także dużo krótszym czasem potrzebnym na miksowanie. Innym parametrem, na który także należy zwrócić uwagę są obroty. Sprzęty przenośne miewają z reguły nawet do piętnastu poziomów obrotowych. Ta klasyfikacja nie obejmuje z kolei urządzeń kielichowych, bowiem w ich przypadku tych pułapów obrotowych jest dużo mniej. Doskonałym udogodnieniem nawet dla mało wprawionych laików gastronomicznych będzie wyposażenie się w blender, który posiada specjalny regulator umożliwiający dobranie częstotliwości obrotów do określonego produktu. Bardzo przydatne są również modele z funkcjami turbo pozwalającymi na dynamiczne przyspieszenie procesu blendowania i pozbycie się wszelkich gródek. Dzięki takiej opcji istnieje sposobność odratowania nawet mało optymistycznie prezentującego się ciasta czy za gęstego sosu.

Komentarze


4.75/5 4 4
4
loomka

Blender dla mnie jest niezbędnym wyposażeniem w kuchni. Nie wyobrażam sobie aktualnie funkcjonowania bez gładkich sosów, zup kremowych czy soków :) Swoja drogą, mój blender to była pierwsza rzecz, która kupiłam sobie na nowe mieszkanie :)


5
IwonaA

Ja również uważam, że blender w kuchni bardzo się przydaje - w szczególności gdy ma się małe dzieci. Trzeba jedynie pamiętam o jego prawidłowym użytkowaniu czyli nie miksowaniu gorącego jedzenia, ponieważ to skraca przydatność noży. Ja swój kupiłam ponad rok temu i do tej pory sprawuje się świetnie.


5
Marta

Teraz kuchnia bez blendera wiele traci. Szybko i sprawnie można przygotować posiłek lub przekąskę nie tracąc przy tym dużo czasu. Jestem posiadaczką takiego, który przyrządza świetne zupy kremy, sosy pomidorowe i owocowo-warzywne koktajle. Skusiła mnie dobra cena, moc, szybkość i wytrzymałość. Ewa Chodakowska i wiele innych sportsmenek poleca w codziennym użytkowaniu.


5
Weronika

Ja bez blendera nie dałabym rady przygotować co najmniej połowy potraw, które robię na co dzień. Mąż to chyba zauważył, bo na rocznicę sprawił mi blender ronica taki naprawdę z prawdziwego zdarzenia. Jest ekstra, więc przenigdy bym nie powiedziała, że blender to zbędny wydatek

Zobacz również


Kumulacja promocji Franke!


Przełom roku to doskonały czas na postanowienia i zmiany– chociażby te dotyczące...

Na fali


Obecnie większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania w kuchni bez...

Ekspres przelewowy – czyli jak zaparzyć dużo kawy za...


Marzysz aby za jednym zamachem przyrządzić większą ilość kawy – tak na zapas...