Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Aby ciasto się udało…

Porady


Aby ciasto się udało…

Większość z nas nie potrafi, albo przynajmniej chciałaby umieć piec wyśmienite ciasta i ciasteczka. Nie każdemu jednak przypisany jest taki talent, ale nie trzeba od razu rezygnować z domowych wypieków.

Powrót do przeszłości

Pięknie zrumienione, maksymalnie wyrośnięte, cudownie pachnące ciasto domowe roboty. Smaczne, słodkie, z owocami lub bez, z posypką, polewą lub po prostu bez dodatków. Doskonale skomponowane, idealne, rozpływające się w ustach. Najczęściej to wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, z lat beztroskiej zabawy, do której energię czerpało się właśnie z babcinych lub maminych wypieków. Czy te czasy musiały bezpowrotnie minąć? Czy takimi smakołykami nie możemy raczyć własnych dzieci? Oczywiście, że nie! Większość z nas niestety albo nie ma cukierniczych umiejętności albo czasu na domowe wypieki, warto jednak poznać kilka prostych zasad, stosowanie się do których pozwoli na nowo odkryć radość z pieczenia i dumę z udanych, świetnie wypieczonych ciast i ciasteczek.


ABC udanych wypieków

Aby ciasto się udało, musi być spełnionych kilka warunków:

  • Czas. Większość ciast nie znosi pośpiechu. Innymi słowy lubią, kiedy poświęca im się czas i uwagę, kiedy poszczególne składniki miesza się spokojnie, z należytą pieczołowitością. Można w to wierzyć lub nie, ale na prawdę wpływa to na jakość wypieku, jego puszystość, konsystencję. Zresztą każdy wie, że pośpiech sprzyja jedynie pomyłkom, a w przypadku komponowania ciasta pomyłki takie mogą przynieść opłakane skutki w postaci niewyrośniętego lub niesłodkiego placka a nawet zakalca. Planując wiec domowe wypieki zarezerwujmy sobie jedno popołudnie lub wieczór, kiedy nikt i nic nie będzie nam przeszkadzać i będziemy mogli skupić się nad piekarniczym dziełem. To z pewnością zaprocentuje!
  • Odpowiedni sprzęt. Dobry piekarnik to podstawa udanego pieczenia. Żaden, nawet najdoskonalszy przepis, pieczołowicie dobrane składniki czy trud włożony w przygotowanie ciasta nie przełoży się na doskonały efekt końcowy, jeśli piekarnik, w którym będziemy piec będzie funkcjonował nieprawidłowo. Najlepiej więc stare, wysłużone urządzenia wymienić na nowe, wyposażone w najnowocześniejsze funkcje, które nie tylko wyręczą nas z wielu obowiązków, ale pozwolą też kontrolować proces pieczenia, odpowiednią temperaturę, czas itp. Wybierajmy sprzęty nie tylko dekoracyjne, zwracajmy również uwagę na opcje dodatkowe czy wyposażenie. Niezwykle praktyczne są prowadnice teleskopowe, umożliwiające bezproblemowe, łatwe i szybkie wysuwanie na zewnątrz piekarnika całego poziomu, na którym umieszczona jest forma z ciastem. Warte polecenia są też piekarniki pozwalające na łatwe utrzymywanie ich w czystości – z funkcją pyrolizy lub pokryte specjalną, nieprzywierającą powłoką wewnętrzną, którą wystarczy tylko delikatnie przetrzeć, by usunąć wszelkie zabrudzenia, przypalenia itp. Warto zadbać też, by piekarnik posiadał tzw. zimne drzwi, czyli specjalnie izolowaną i chodzoną szybę, która nawet przy urządzeniu nagrzanym do bardzo wysokich temperatur, na zewnątrz pozostaje zimna.
  • Dobry przepis. To właściwie główny „sprawca" udanego wypieku. Oczywiście doświadczone gospodynie domowe i piekarze większość ciast robią „na wyczucie", ale większość zwykłych śmiertelników nie ma takiego daru, warto więc posiłkować się doświadczeniem innych. W przepisach nie tylko podane są odpowiednie ilości i proporcje składników, ale też określona jest każda czynność i kolejność dodawania i mieszania poszczególnych składników, co bezpośrednio przekłada się na udany wypiek. Inaczej bowiem robi się ciasto ucierane, inaczej sernik, jeszcze inaczej biszkopt. Wiedza taka z pewnością zaprocentuje wspaniałymi domowymi wypiekami.
  • Składniki. Zawsze wybierajmy produkty świeże, najwyższej jakości. Tylko takie składniki mogą zagwarantować, że ciasto będzie miało wyśmienity smak i właściwie wyrośnie. Dbajmy też o wyrównaną temperaturę wszystkich składowych ciasta – zbyt duża różnica temperatury poszczególnych produktów (np. jajek, tłuszczu itp.) może być przyczyną warzenia się ciasta i nieudanych wypieków.
  • Temperatura i czas pieczenia. To niezwykle ważne parametry podczas przyrządzania wypieków. Wartości te występują w każdym przepisie, warto jednak zdawać siebie sprawę, że są one podawane w przybliżeniu i nawet najlepszy przepis nie zastąpi naszej czujności i kontroli postępów pieczenia. Temperatura piekarnika może być też różna w zależności od konkretnego modelu urządzenia. Zazwyczaj w piekarnikach elektrycznych zleca się pieczenie ciast na niższych poziomach, w gazowych zaś na wyższych.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Szklane panele w kuchni


Moda cały czas się zmienia i trendy aranżacji kuchennych również. Od pewnego...

Kuchnia w stylu wiejskim czyli jaka?


W kuchni, podobnie jak w pozostałych pomieszczeniach naszego domu wszystkie elementy,...

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka


Dzisiejszy rynek akcesoriów kuchennych jest tak bardzo mocno rozwinięty, że nie...