Stylowe i Nowoczesne Aranżacje Kuchenne | Porady Max Kuchnie
Stylowe i Nowoczesne Aranżacje Kuchenne | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Aranżacje Ogród w kulinarnym centrum

ARANŻACJE


Ogród w kulinarnym centrum

Zazwyczaj kwiaty stawiamy w pokoju dziennym, salonie czy sypialni. Mało kto kojarzy kuchnię jako pomieszczenie idealne dla zielonej roślinności. A szkoda, nic tak bowiem nie dodaje jej uroku jak odrobina życia, uspokajającej zieleni i soczystych barw kwiatowych płatków. Jak jednak zapewnić komfortowe warunki do rozwoju ulubionych kwiatów?

Pozytywna energia

Nawet w najbardziej minimalistycznym wnętrzu, pełnym kamienia czy stali, kwiaty staną się doskonałym dopełnieniem kuchennej aranżacji. Wprowadzają pierwiastek życia i naturalnej, pozytywnie oddziaływującej zieleni, która na pewno nie zaburzy pierwotnego złożenia kompozycyjnego, pod warunkiem, że dobierzemy odpowiednie gatunki roślin, dostosowując je do stylistyki wnętrza. Inaczej bowiem prezentować się będą kwiaty w kuchni wiejskiej, a zupełnie odmiennie wyglądać będą na tle fabrycznego industrialu czy zimnego minimalizmu. Jedno jest pewne: każda kuchnia zasługuje na żywe dodatki, dekoracje, które na pewno staną się kropką nad „i" całej zabudowy.
 

W ujęciu tradycyjnym

Najłatwiej dobrać roślinność do kuchni urządzonych w stylu tradycyjnym, rustykalnym, wiejskim. W tego typu pomieszczeniach sprawdzi się właściwie każdy gatunek, roślinność powinna być tu wszechobecna, zarówno na parapecie, jak i na półkach czy kuchennym stole. Naturalność, jaką rośliny wnoszą do wnętrza jest bowiem jednym z głównych wyznaczników tradycyjnego podejścia do urządzania wnętrz. Nie powinno tu więc zabraknąć aromatycznych ziół na parapecie, zielonych i wielobarwnych kwiatów czy świeżych bukietów. Rośliny doniczkowe mogą być różne, od małych, przez średnie, pnące lub zwisające, na naprawdę dużych, ustawianych na podłodze kończąc. Najlepiej jest umieszczać je w glinianych, ceramicznych donicach nawiązujących do stylu pomieszczenia, ale doskonale będą się też prezentować w osłonkach wykonanych np. z wikliny. W rustykalnych wnętrzach nie musimy się ograniczać jedynie do zielonej roślinności. Idealnie wkomponują się w nie także kolorowe, kwitnące kwiaty doniczkowe, wybierajmy jednak najlepiej takie gatunki, które kwitną o różnych porach roku– dzięki temu stale będziemy mieć wielobarwny ogród w naszej kuchni.


Nowoczesne spojrzenie

Wprawdzie minimalizm hołduje prostej zasadzie, że „im mniej tym lepiej", ale nic tak nie uprzyjemni wnętrza jak kilka, zielonych akcentów. Barwa ta nie tylko dobrze oddziałuje na domowników, pozytywnie ich nastraja, ale i doskonale komponuje się z każdym stylem. Co więcej, większość nowoczesnych kuchni jest zwykle przestronna, dobrze doświetlona – są to więc wymarzone warunki dla żywej roślinności, która z pewnością odwdzięczy się pięknym wyglądem. Ważne jest jednak, by nie przesadzić z różnorodnością gatunków i ilością roślin. Do prostej, geometrycznej kuchni wybierajmy raczej proste, niewielkich rozmiarów rośliny. Świetnie prezentować się będą np. zioła ustawione w nowoczesnych doniczkach na kuchennym parapecie. W ramach dekoracji możemy też pokusić się np. o pięknego storczyka czy o oryginalnego w swej formie kaktusa. Ważne, by forma rośliny nie przytłaczała wnętrza, nie dominowała w nim, przeciwnie, ma być subtelnym dopełnieniem aranżacji.
 

Miejsce szczególne

Kuchnia to specyficzne pomieszczenie, które ze względu na funkcje, jakie pełni nie do końca sprzyja rozwojowi roślinności. Zazwyczaj panuje tu wysoka temperatura i duża wilgotność – jednym słowem warunki, których nie można nazwać idealnymi dla większości kwiatów. Przy odrobinie chęci, możemy jednak stworzyć wnętrze przyjazne zielonym dekoracjom, eliminując jednocześnie zagrożenia, które mogą negatywnie wpłynąć na rozwój roślin. Przede wszystkim warto pamiętać o zapewnieniu kwiatom odpowiedniej ilości światła. O ile we wspomnianych kuchniach nowoczesnych, jasnych nie ma z tym większego problemu, o tyle w kuchniach rustykalnych, w których często dominują kolory cegły czy drewna może być z tym większy kłopot. Stawiajmy więc dużo kwiatów na parapetach i blisko okien, wewnętrzne strefy kuchni rezerwując dla kwiatów ciemnolubnych. Nie wolno też lokować roślin w pobliżu płyty grzewczej, szczególnie gazowej. Kwiaty nie tylko nie lubią zbyt wysokich temperatur, ale też nie tolerują oparów gazu. Większość gatunków nie znosi też przeciągów, unikajmy więc stawiania roślin w przewiewnych miejscach. Warto też uważać na dojrzewające owoce, które wydzielają substancję szkodzącą niektórym kwiatom. Lepiej je więc trzymać z dala od ulubionych roślin.
 

„Kuchenne" gatunki

Jakie zatem gatunki roślin sprawdzą się w tak szczególnym wnętrzu, jakim jest kuchnia? Warto zastanowić się nad paprociami, anturium czy storczykami. W kuchni dobrze będą się też czuły fikusy i skrzydłokwiaty, podobnie jak filodendron. Zrezygnujmy raczej z azalii, prymulek czy sparmanii, o fiołki afrykańskie możemy się pokusić jedynie w kuchni, w której mało gotujemy.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zazdrostki do kuchni


Stworzenie efektownej aranżacji okiennej może stanowić nie lada wyzwanie. Warto bowiem...

Kuchnia prowansalska – czym się wyróżnia?


Pomieszczenie kuchenne to główne miejsce w naszym domowym zaciszu, w którym...

Kuchnia z lat sześćdziesiątych. Jak ją zaaranżować...


Dynamiczny progres w dziedzinie technologii, przemiany o charakterze społecznym,...