Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z...

Porady


Jaki blat do kuchni? Szklane, stalowe czy z konglomeratów?

Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do łatwiejszych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę naszej kuchni i być przystępny cenowo. Niedawno porównywaliśmy blaty drewniane, laminowane i kamienne, dziś przedstawimy inne propozycje materiałów na kuchenny blat.

Na zdjęciu: Studio Kampra

Blaty szklane w Twojej kuchni

Blaty szklane to luksus w Twojej kuchni. Są niezwykle efektywne i nowoczesne. Robione na indywidualne zamówienia, co potwierdza ich wyjątkowość i ograniczoną dostępność. Szkło jest laminowane i hartowane – jest wytrzymałe i nie powoduje skaleczeń. Są niezwykle trwałe – odporne na wszelkie zarysowania i uderzenia. Odporne na wysokie temperatury, środki chemiczne i soki o intensywnych barwach. Łatwo się je czyści i służą przez lata. Niestety są produktem z wyższej półki – są bardzo drogie przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Oprócz stosunkowo wysokiej ceny blaty szklane wymagają wycierania do sucha – inaczej na ich powierzchni pojawia się kamień.


Blaty stalowe

Blaty stalowe mogą okazać się idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata. Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci. Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki. Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.


Blaty z konglomeratów

Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.


Blat jako wizytówka Twojej kuchni

Blat kuchenny jest nie tylko częścią użytkową naszej kuchni – jest również elementem dekoracyjnym. Powinien pasować i podkreślać charakter naszych czterech kątów. Blat stanowi wizytówkę naszej kuchni – dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny materiał, powinniśmy przeanalizować wszystkie 'za' i 'przeciw'. Blat kuchenny to inwestycja, która ma nam posłużyć przez lata, dlatego nie jest to rzecz, na której warto oszczędzać.

Komentarze


4.50/5 2 2
5
anula

Mi osobiście niesamowicie podobają się blaty szklane! Boje się tylko o ich trwałość, ale takie rozwiązanie wygląda po prostu pięknie :)


4
Zoya

Blaty szklane na pewno prezentują się efektownie, jednak również miałabym obawy co do ich trwałości. Ja zastosowałam w kuchni blaty z materiału granito podobnego. Są niezwykle wytrzymałe na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, a i wyglądają świetnie.

Zobacz również


Kuchnia za barem


Kuchnie otwarte już od jakiegoś czasu święcą triumfy w nowoczesnych wnętrzach....

Miętowe wnętrze w Twojej kuchni


Kuchnia w kolorze mięty może być naprawdę oryginalna. Co prawda kolor miętowy kojarzy...

Jakie drzwi do kuchni?


Aranżacja pomieszczenia kuchennego nie opiera się wyłącznie na doborze określonym...