Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Wnętrza / Alternatywne rozwiązania dla płytek na kuchennej...

Wnętrza

Alternatywne rozwiązania dla płytek na kuchennej podłodze

Ulubione0

Płytki na kuchennej podłodze są tak oczywistym materiałem wykończeniowym, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie tej posadzki wykonanej z innego surowca. Coraz częściej stosuje się jednak inne rozwiązania, będące doskonałą alternatywa dla terakoty.

Trochę odmiany

Kuchenna podłoga musi spełniać wiele wymogów zarówno estetycznych jak i praktycznych. Powinna się świetnie prezentować, jednocześnie nie wchłaniać zabrudzeń i łatwo się czyścić. Powyższe wymagania doskonale spełniają płytki, najczęściej wykorzystywane jako posadzkowy materiał w kuchni. Mimo swych licznych zalet, doczekały się jednak godnych przeciwników, o wiele bardziej oryginalnych i równie praktycznych. Na współczesnych kuchennych podłogach spotkać więc można różne odmiany, barwy, odcienie kamienia, drewna, betonu i wielu innych. Jak jednak wybrać właściwie?
 

Wieczny kamień

Podłoga wykonana z naturalnego kamienia charakteryzuje się niebywałym, nie dającym się z niczym porównać pięknem. Zawsze będzie modna, zawsze będzie się doskonale prezentować bez względu na styl i charakter kuchni. Podnosi prestiż pomieszczenia, dodaje mu szyku i elegancji. Szczególnie efektownie prezentują się wszelkie odmiany granitu, wyjątkowo twardego, trwałego kamienia, który nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie sprawdza się w kuchennych warunkach. Nie nasiąka, nie wchłania zabrudzeń, nie rysuje się. Na kuchennej posadzce można też zastosować wapień, piaskowiec czy modny ostatnio trawertyn. Kamienna podłoga, właściwie zabezpieczona i zaimpregnowana, będzie cieszyć oczy domowników przez długie lata, nie tracąc nic ze swego uroku. Doskonale nadaje się też do pomieszczeń, w których zastosowane jest ogrzewanie podłogowe – świetnie przewodzi i akumuluje ciepło. Niestety nie jest bez wad – kamień sam w sobie jest bardzo zimny w dotyku, co nie każdemu odpowiada, jest też jednym z najdroższych materiałów, z jakich można wykonać podłogę w kuchni.
 

Ciepłe drewno

Drewniana podłoga na pierwszy rzut oka może wydawać się nietrafionym pomysłem w tak szczególnym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia. Współczesne rozwiązania i odpowiednio dobrane gatunki drewna, potrafią jednak uczynić z tego materiału doskonały surowieć na kuchenną posadzkę. Drewno świetnie prezentuje się w kuchni rustykalnej, wiejskiej, urządzonej w sielskim klimacie. Coraz śmielej wkracza jednak też do pomieszczeń nowoczesnych, nawet industrialnych, w których stanowi idealną przeciwwagę dla minimalizmu i surowego charakteru pozostałej aranżacji. Drewno jest z natury ciepłe i miłe w dotyku, docenią je więc zwolennicy przytulnego klimatu we wnętrzach. We współczesnych kuchniach wyjątkowo efektownie wyglądają długie, duże deski, często bielone lub specjalnie postarzane. Aby pięknie prezentowały się w niezmienionym stanie przez długie lata, muszą być odpowiednio zaimpregnowane i właściwie zabezpieczone. Nie bez znaczenia jest też gatunek drewna, jaki wybierzemy. Najlepsze będą egzotyki, doskonale znoszące działanie wilgoci, różnice temperatur, nie ścierające się, trwałe. Z rodzimych gatunków warto wybierać tylko wyjątkowo twarde i trwałe odmiany, jak jesion, klon czy dąb.
 

Modny beton

Projektanci coraz częściej sięgają po śmielsze i mniej oczywiste materiały podłogowe na kuchenne posadzki. Przykładem może być specjalny beton, który pokryty jest żywicą, nadającą mu dodatkowej odporności na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Posadzka taka jest też właściwie zaimpregnowana i wypolerowana, co nadaje jej doskonałe właściwości, by zmierzyć się z kuchennymi warunkami. Nie tylko jest odporna na działanie wilgoci, ale też świetnie radzi sobie z wszelkimi związkami chemicznymi, kwasami owocowymi itp. Niebywałą jej zaletą, jest fakt, że jest wykonana w całości, bez łączeń, fug, co w jeszcze większym stopniu wypływa na jej spójność i odporność. Betonowa podłoga doskonale wygląda w kuchni industrialnej, dobrze współgra też z nowoczesnymi, szczególnie minimalistycznymi aranżacjami.
 

Nietypowy korek

Na kuchennej podłodze dobrze mogą się też sprawdzić powlekane winylem płyty korkowe. Ich powłoka zapewnia im dość dużą odporność na ścieranie i wilgoć. Korek jest wyjątkowo ciepły w dotyku, co więcej, doskonale tłumi dźwięki, co jest dużym atutem, szczególnie w wielokondygnacyjnych mieszkaniach. O podłogę korkową trzeba regularnie dbać, jednak pielęgnacja taka jest w stanie zapewnić mu dobrą kondycję przez długi okres czasu.
 

A może wykładzina?

Jest tania, miękka i gładka. Stosunkowo łatwo utrzymać ją w czystości, a dzięki elastyczności bez problemu można dopasować ją do kształtu pomieszczenia. Szybko się ją montuje, dlatego bez problemu nadaje się na błyskawiczne remonty. Niestety nie jest też wolna od wad – jest mało odporna na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, niezbyt dobrze radzi też sobie z wysokimi temperaturami.

Zobacz również

Aranżacja kuchni otwartej na salon

Aranżacja kuchni otwartej na salon

Kuchnia częściowo otwarta Jest to wygodne rozwiązanie, które zdecydowanie ułatwi komunikację....

Kuchnia z jadalnią – zrób to dobrze

Kuchnia z jadalnią – zrób to dobrze

Stół Wielkość stołu przede wszystkim uzależniona jest od ilości wolnej przestrzeni w kuchni,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena