Kuchenne Wnętrza - Topowe Aranżacje | Porady Max Kuchnie
Kuchenne Wnętrza - Topowe Aranżacje | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Aranżacje Wnętrza Alternatywne rozwiązania dla płytek na kuchennej...

Wnętrza


Alternatywne rozwiązania dla płytek na kuchennej podłodze

Płytki na kuchennej podłodze są tak oczywistym materiałem wykończeniowym, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie tej posadzki wykonanej z innego surowca. Coraz częściej stosuje się jednak inne rozwiązania, będące doskonałą alternatywa dla terakoty.

Na zdjęciu: Fler

Trochę odmiany

Kuchenna podłoga musi spełniać wiele wymogów zarówno estetycznych jak i praktycznych. Powinna się świetnie prezentować, jednocześnie nie wchłaniać zabrudzeń i łatwo się czyścić. Powyższe wymagania doskonale spełniają płytki, najczęściej wykorzystywane jako posadzkowy materiał w kuchni. Mimo swych licznych zalet, doczekały się jednak godnych przeciwników, o wiele bardziej oryginalnych i równie praktycznych. Na współczesnych kuchennych podłogach spotkać więc można różne odmiany, barwy, odcienie kamienia, drewna, betonu i wielu innych. Jak jednak wybrać właściwie?
 

Wieczny kamień

Podłoga wykonana z naturalnego kamienia charakteryzuje się niebywałym, nie dającym się z niczym porównać pięknem. Zawsze będzie modna, zawsze będzie się doskonale prezentować bez względu na styl i charakter kuchni. Podnosi prestiż pomieszczenia, dodaje mu szyku i elegancji. Szczególnie efektownie prezentują się wszelkie odmiany granitu, wyjątkowo twardego, trwałego kamienia, który nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie sprawdza się w kuchennych warunkach. Nie nasiąka, nie wchłania zabrudzeń, nie rysuje się. Na kuchennej posadzce można też zastosować wapień, piaskowiec czy modny ostatnio trawertyn. Kamienna podłoga, właściwie zabezpieczona i zaimpregnowana, będzie cieszyć oczy domowników przez długie lata, nie tracąc nic ze swego uroku. Doskonale nadaje się też do pomieszczeń, w których zastosowane jest ogrzewanie podłogowe – świetnie przewodzi i akumuluje ciepło. Niestety nie jest bez wad – kamień sam w sobie jest bardzo zimny w dotyku, co nie każdemu odpowiada, jest też jednym z najdroższych materiałów, z jakich można wykonać podłogę w kuchni.
 

Ciepłe drewno

Drewniana podłoga na pierwszy rzut oka może wydawać się nietrafionym pomysłem w tak szczególnym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia. Współczesne rozwiązania i odpowiednio dobrane gatunki drewna, potrafią jednak uczynić z tego materiału doskonały surowieć na kuchenną posadzkę. Drewno świetnie prezentuje się w kuchni rustykalnej, wiejskiej, urządzonej w sielskim klimacie. Coraz śmielej wkracza jednak też do pomieszczeń nowoczesnych, nawet industrialnych, w których stanowi idealną przeciwwagę dla minimalizmu i surowego charakteru pozostałej aranżacji. Drewno jest z natury ciepłe i miłe w dotyku, docenią je więc zwolennicy przytulnego klimatu we wnętrzach. We współczesnych kuchniach wyjątkowo efektownie wyglądają długie, duże deski, często bielone lub specjalnie postarzane. Aby pięknie prezentowały się w niezmienionym stanie przez długie lata, muszą być odpowiednio zaimpregnowane i właściwie zabezpieczone. Nie bez znaczenia jest też gatunek drewna, jaki wybierzemy. Najlepsze będą egzotyki, doskonale znoszące działanie wilgoci, różnice temperatur, nie ścierające się, trwałe. Z rodzimych gatunków warto wybierać tylko wyjątkowo twarde i trwałe odmiany, jak jesion, klon czy dąb.
 

Modny beton

Projektanci coraz częściej sięgają po śmielsze i mniej oczywiste materiały podłogowe na kuchenne posadzki. Przykładem może być specjalny beton, który pokryty jest żywicą, nadającą mu dodatkowej odporności na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Posadzka taka jest też właściwie zaimpregnowana i wypolerowana, co nadaje jej doskonałe właściwości, by zmierzyć się z kuchennymi warunkami. Nie tylko jest odporna na działanie wilgoci, ale też świetnie radzi sobie z wszelkimi związkami chemicznymi, kwasami owocowymi itp. Niebywałą jej zaletą, jest fakt, że jest wykonana w całości, bez łączeń, fug, co w jeszcze większym stopniu wypływa na jej spójność i odporność. Betonowa podłoga doskonale wygląda w kuchni industrialnej, dobrze współgra też z nowoczesnymi, szczególnie minimalistycznymi aranżacjami.
 

Nietypowy korek

Na kuchennej podłodze dobrze mogą się też sprawdzić powlekane winylem płyty korkowe. Ich powłoka zapewnia im dość dużą odporność na ścieranie i wilgoć. Korek jest wyjątkowo ciepły w dotyku, co więcej, doskonale tłumi dźwięki, co jest dużym atutem, szczególnie w wielokondygnacyjnych mieszkaniach. O podłogę korkową trzeba regularnie dbać, jednak pielęgnacja taka jest w stanie zapewnić mu dobrą kondycję przez długi okres czasu.
 

A może wykładzina?

Jest tania, miękka i gładka. Stosunkowo łatwo utrzymać ją w czystości, a dzięki elastyczności bez problemu można dopasować ją do kształtu pomieszczenia. Szybko się ją montuje, dlatego bez problemu nadaje się na błyskawiczne remonty. Niestety nie jest też wolna od wad – jest mało odporna na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, niezbyt dobrze radzi też sobie z wysokimi temperaturami.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Półka na przyprawy w Twojej kuchni


Dobrze przyprawione potrawy mogą zachwycić i sprawić, że posiłek we wspólnym...

Kuchnia dla singla


Obecnie coraz więcej osób decyduje się mieszkać w pojedynkę. Są to zwykle...

Tapety płynne – modny sposób na zdobienie ścian


Znudziły Ci się „gołe" ściany w kuchennym zaciszu? Marzysz o oryginalnym...