Jak urządzić kuchnię funkcjonalnie?
Wydawać by się mogło, że w małym lokum wystarczą tylko najprzydatniejsze, podstawowe akcesoria, z kolei przy nieco większej przestrzeni można poszaleć z doborem przeróżnych dodatków i sprzętów. W gruncie rzeczy jednak, bez względu na to, jakim wnętrzem kuchennym dysponujemy, zawsze przy jego urządzaniu należy mieć na uwadze ergonomię i praktyczność wyposażenia. Chodzi o to, aby nie koncentrować się na samym zagospodarowaniu powierzchni, ale na aranżacji swego kuchennego zacisza tak, by było funkcjonalne.
Pytanie tylko – jak zaplanować cały wystrój pomieszczenia, aby śmiało móc stwierdzić, że faktycznie nasza kuchnia jest komfortowa i dostosowana swym urządzeniem konkretnie do potrzeb i preferencji domowników?
Rozważ, co jest niezbędne
Nim zaczniesz modelować pokój kuchenny, pomyśl, jakie funkcje to wnętrze powinno spełniać. Nie da się ukryć, że bardzo często właśnie w kuchni spędzamy masę czasu, wspólnie przesiadując przy herbacie, rozmawiając, gotując czy jedząc razem posiłki. Należy w związku z tym wykreować taką aranżację, która będzie bazowała na przestrzeni wygodnie i praktycznie zagospodarowanej. Musimy mieć miejsce do swobodnego przygotowywania serwowanych na obiad dań, mały plac do porządków i zmywania, jak również kącik, w którym w każdym momencie będzie można usiąść i spokojnie odetchnąć z filiżanką ulubionej kawy. Jeżeli na co dzień nie gotujemy i stołujemy się przeważnie w lokalach gastronomicznych, albo zamawiamy jedzenie na wynos, warto zrezygnować z tradycyjnego stołu wraz z kompletem krzeseł, stawiając na nowoczesną wyspę. Gdy z kolei mamy smykałkę do pichcenia, lepszym rozwiązaniem będzie wyposażenie się w solidny blat, na którym można wygodnie się rozłożyć podczas przyrządzania potraw. Podobnie z doborem sprzętów – jeśli mieszkasz w pojedynkę nie ma sensu tracić pieniędzy na zakup zmywarki. Zgoła odmiennie natomiast, kiedy dom jest pełen lokatorów a na ręczne mycie naczyń zwyczajnie nie masz czasu. Wtedy solidne urządzenie myjące jest niesamowicie przydatne.
Stwórz wizję z podziałem na strefy
Gdy już wiesz, jakie są Twoje potrzeby i o czym nie możesz zapomnieć podczas aranżacji pomieszczenia kuchennego, skup się na przygotowaniu koncepcji kuchni z podziałem na odpowiednie strefy. Warto jest stworzyć wizję wystroju wnętrza tak, aby uwzględnić w niej miejsce przeznaczone na zmywanie, w którym ustawimy zlew, zmywarkę, kosz na śmieci. Dobrze, aby tego typu kącik znajdował się gdzieś we wnęce – nie każdy, wchodząc do naszej kuchni musi widzieć stertę brudnych naczyń czy wypełniony po brzegi pojemnik na odpady. Niezbędnym punktem funkcjonalnie urządzonego pomieszczenia jest również spiżarnia. Ta strefa powinna być z reguły zaraz przy wejściu do lokum kuchennego, niedaleko szafek i półek. Możemy na nią wybrać też przestrzeń w rejonie lodówki – będzie sprawniej i szybciej w segregacji produktów żywnościowych, które wymagają chłodzenia i tych, które mogą stać w temperaturze pokojowej. Kolejnym miejscem jest strefa gotowania. Mamy tu na myśli część w kuchni, gdzie będzie można przygotowywać posiłki – blat, stół, wyspa. Te elementy meblowe powinny znaleźć się w pobliżu kuchenki z piekarnikiem, aby nie tracić czasu na bieganie z jednego miejsca do drugiego.
Z żoną wyczytaliśmy gdzieś, że kuchnię należy planować na podstawie "złotego trójkąta" czyli trzech głównych punktów każdej kuchni - lodówka, kuchnia i zlew. Planując rozmieszczenie tych elementów należy zadbać, by na drodze między nimi nie było żadnych przeszkód. Rozwiązanie sprawdza się w praktyce i szczerze polecam każdemu na podzielenie kuchni na takie strefy.