Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Wnętrza / Jak urządzić kuchnię funkcjonalnie?

Wnętrza

Jak urządzić kuchnię funkcjonalnie?

Ulubione1

Wydawać by się mogło, że w małym lokum wystarczą tylko najprzydatniejsze, podstawowe akcesoria, z kolei przy nieco większej przestrzeni można poszaleć z doborem przeróżnych dodatków i sprzętów. W gruncie rzeczy jednak, bez względu na to, jakim wnętrzem kuchennym dysponujemy, zawsze przy jego urządzaniu należy mieć na uwadze ergonomię i praktyczność wyposażenia. Chodzi o to, aby nie koncentrować się na samym zagospodarowaniu powierzchni, ale na aranżacji swego kuchennego zacisza tak, by było funkcjonalne.

Pytanie tylko – jak zaplanować cały wystrój pomieszczenia, aby śmiało móc stwierdzić, że faktycznie nasza kuchnia jest komfortowa i dostosowana swym urządzeniem konkretnie do potrzeb i preferencji domowników?

 

Rozważ, co jest niezbędne

 

Nim zaczniesz modelować pokój kuchenny, pomyśl, jakie funkcje to wnętrze powinno spełniać. Nie da się ukryć, że bardzo często właśnie w kuchni spędzamy masę czasu, wspólnie przesiadując przy herbacie, rozmawiając, gotując czy jedząc razem posiłki. Należy w związku z tym wykreować taką aranżację, która będzie bazowała na przestrzeni wygodnie i praktycznie zagospodarowanej. Musimy mieć miejsce do swobodnego przygotowywania serwowanych na obiad dań, mały plac do porządków i zmywania, jak również kącik, w którym w każdym momencie będzie można usiąść i spokojnie odetchnąć z filiżanką ulubionej kawy. Jeżeli na co dzień nie gotujemy i stołujemy się przeważnie w lokalach gastronomicznych, albo zamawiamy jedzenie na wynos, warto zrezygnować z tradycyjnego stołu wraz z kompletem krzeseł, stawiając na nowoczesną wyspę. Gdy z kolei mamy smykałkę do pichcenia, lepszym rozwiązaniem będzie wyposażenie się w solidny blat, na którym można wygodnie się rozłożyć podczas przyrządzania potraw. Podobnie z doborem sprzętów – jeśli mieszkasz w pojedynkę nie ma sensu tracić pieniędzy na zakup zmywarki. Zgoła odmiennie natomiast, kiedy dom jest pełen lokatorów a na ręczne mycie naczyń zwyczajnie nie masz czasu. Wtedy solidne urządzenie myjące jest niesamowicie przydatne.

 

Stwórz wizję z podziałem na strefy

 

Gdy już wiesz, jakie są Twoje potrzeby i o czym nie możesz zapomnieć podczas aranżacji pomieszczenia kuchennego, skup się na przygotowaniu koncepcji kuchni z podziałem na odpowiednie strefy. Warto jest stworzyć wizję wystroju wnętrza tak, aby uwzględnić w niej miejsce przeznaczone na zmywanie, w którym ustawimy zlew, zmywarkę, kosz na śmieci. Dobrze, aby tego typu kącik znajdował się gdzieś we wnęce – nie każdy, wchodząc do naszej kuchni musi widzieć stertę brudnych naczyń czy wypełniony po brzegi pojemnik na odpady. Niezbędnym punktem funkcjonalnie urządzonego pomieszczenia jest również spiżarnia. Ta strefa powinna być z reguły zaraz przy wejściu do lokum kuchennego, niedaleko szafek i półek. Możemy na nią wybrać też przestrzeń w rejonie lodówki – będzie sprawniej i szybciej w segregacji produktów żywnościowych, które wymagają chłodzenia i tych, które mogą stać w temperaturze pokojowej. Kolejnym miejscem jest strefa gotowania. Mamy tu na myśli część w kuchni, gdzie będzie można przygotowywać posiłki – blat, stół, wyspa. Te elementy meblowe powinny znaleźć się w pobliżu kuchenki z piekarnikiem, aby nie tracić czasu na bieganie z jednego miejsca do drugiego.

Zobacz również

Alternatywne rozwiązania dla płytek na kuchennej podłodze

Alternatywne rozwiązania dla płytek na kuchennej...

Trochę odmiany Kuchenna podłoga musi spełniać wiele wymogów zarówno estetycznych jak i...

Nietypowy wystrój – kuchnia i sypialnia w jednym

Nietypowy wystrój – kuchnia i sypialnia w...

Niestandardowo nie znaczy gorzej   To, że posiadamy malutkie mieszkanko nie oznacza wcale, że...
Komentarze (1)
1
Gość
pawelU
2015-12-10 14:36:00

Z żoną wyczytaliśmy gdzieś, że kuchnię należy planować na podstawie "złotego trójkąta" czyli trzech głównych punktów każdej kuchni - lodówka, kuchnia i zlew. Planując rozmieszczenie tych elementów należy zadbać, by na drodze między nimi nie było żadnych przeszkód. Rozwiązanie sprawdza się w praktyce i szczerze polecam każdemu na podzielenie kuchni na takie strefy.

Twój komentarz
Ocena