Dobrze zaparzona
Smaczna kawa o poranku to dla wielu osób wyznacznik udanego dnia. Nie dziwi więc fakt, że urządzeniem, które na dobre zagościło we współczesnej kuchni jest ekspres do kawy. To od niego w dużej mierze zależy smak i aromat pobudzającego napoju, bo bardzo istotną rzeczą obok jakości kawy jest to, w jaki sposób ją przyrządzimy.
Jaki ekspres dla kogo?
Na rynku dostępne są dwa rodzaje ekspresów: przelewowe oraz ciśnieniowe. Różnią się sposobem, w jaki przyrządzana jest kawa a także, co jest bardzo istotne dla smakoszy - smakiem napoju, jaki tworzą.
Wybierając ekspres musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na częstotliwość przyrządzania kaw. Jeśli zamierzamy parzyć jedynie kilka filiżanek tygodniowo w zupełności wystarczy nam ekspres przelewowy. Jeśli natomiast kawa będzie królować w naszym domu, wtedy wygodniejszy i wydajniejszy będzie ekspres ciśnieniowy.
Przelewowe czy ciśnieniowe?
Ekspresy przelewowe są stosunkowo tanie i łatwe w eksploatacji, mają prostą budowę a kawa w nich przyrządzona jest bardzo aromatyczna. W tego typu ekspresach stosuje się papierowe filtry, do których wsypujemy kawę. Woda znajdująca się w zbiorniku jest gotowana, a następnie przelewana przez filtr z kawą. W taki sposób otrzymujemy napar, który spływa do podgrzewanego dzbanka.
W ekspresach ciśnieniowych wszystko dzieje się zacznie szybciej i wymaga jedynie naciśnięcia przycisku, by w ciągu kilku sekund rozkoszować się gotową filiżanką gorącej kawy. Na rynku można spotkać trzy rodzaje ciśnieniowych ekspresów do kawy: ręczny, automatyczny oraz na tzw. naboje. Dostępne są także ekspresy podwójne, które łączą w sobie funkcje ekspresów ręcznych i przelewowych.
- W ekspresach ręcznych aby zaparzyć kawę musimy odpowiednią jej ilość wsypać do tzw. łyżki, która następnie jest mocowana do ekspresu. Niestety największym mankamentem tego typu urządzeń jest fakt, że z jednego zasypu możemy zaparzyć maksymalnie dwie filiżanki kawy. Jeżeli mamy ochotę na więcej, musimy oczyścić z fusów łyżkę oraz sitko, służące do regulowania mocy kawy. Tego typu ekspresy są dość mało praktyczne w sytuacji, gdy będziemy chcieli zaparzyć większą ilość filiżanek w jednym czasie.
- Bardziej wydajnym i o wiele wygodniejszym w obsłudze jest ciśnieniowy ekspres automatyczny. Jego obsługa sprowadza się do napełnienia młynka kawą, zbiornika wodą oraz co jakiś czas opróżnienia pojemnika z fusami. W ekspresie tego typu można przygotować wiele filiżanek kawy, w krótkim czasie. Niewątpliwą zaletą jest też to, że kawa za każdym razem jest świeżo mielona, co gwarantuje aromatyczny, dobrej jakości napój.
- Przed zakupem ekspresu na naboje, kapsuły lub wkłady, trzeba się dobrze zastanowić czy akurat takiego ekspresu potrzebujemy. Przyrządzona w ten sposób kawa jest smaczna ale w porównaniu do kaw przygotowanych w innych ekspresach dość droga - jedna kapsuła pozwala przyrządzić jedną filiżankę.
Istotne H2O
Przy zakupie jakiegokolwiek ekspresu musimy zwrócić uwagę na kilka elementów, które każdy ekspres powinien posiadać. Jednym z najważniejszych jest dobry filtr, który zapewni odpowiednie oczyszczenie wody przed parzeniem kawy. Dobrej jakości woda gwarantuje nie tylko wyjatkowy smak napoju. Wpływa też na dłuższą żywotność urządzenia. Twardość wody również ma znaczenie - im twardsza jest woda stosowana w ekspresie, tym szybciej osadza się w nim kamień.
Z pianką?
Istotnym elementem, który posiadają wszystkie ekspresy ciśnieniowe jest specjalna dysza, dzięki której możemy podgrzać oraz spienić mleko. Rozwiązanie to sprawi, że będzie można przygotować przeróżne rodzaje kaw na bazie mleka takie jak: cappuccino, latte, macchiato czy mocha. Dla szczególnych smakoszy cappuccino godnym polecenia jest zakup ekspresu z funkcją Cappuccinatore.
Inne przydatne funkcje ekspresów:
- Możliwość regulacji mocy kawy za pomocą przycisku.
- Płyta podgrzewająca, dzięki której filiżanki przed przygotowaniem kawy możemy podgrzać, co uchroni przyrządzony napój przed szybkim ostygnięciem.
- Wstępne parzenie, które zdecydowanie wzmacnia smak i aromat.
- Regulowana wysokość dysz - pozwoli na przygotowanie kawy zarówno w filiżance jak i w wysokim kubku.
- Programator czasowy – pozwala zaprogramować przyrządzenie filiżanki kawy na konkretną godzinę, np. na chwilę, kiedy zjawiamy się w kuchni na śniadanie.
Ekspres ciśnieniowy jest najlepszym rozwiązaniem dla prawdziwego kawosza.
Moja żona ma w planach zakup ekspresu na kapsułki, jednak moim zdaniem kawa z takiego ekspresu nie jest zbyt smaczna, a same kapsułki są drogie. Byc może ktoś z czytelników podzieli się swoją opinią i doświadczeniem na temat takich właśnie ekspresów...
Odradzam zakup ekspresu na kapsułki - nie jest to ekonomiczne rozwiązanie.
Posiadam ekspres "na kapsułki" - TO BARDZO WYGODNY W UŻYCIU SPRZĘT!
Cóż – ile głosów tyle opinii. Ja także mam ekspres na kapsułki i raczej jestem zadowolona ale też do prawdziwych smakoszów kawy nigdy nie należałam :) zalety to oczywiście szybkość i wygoda oraz tanie ceny sprzętu (choć akurat bardziej ekonomiczne jest kupować worek kawy niż kapsułki) a co do smaku to to już niestety – kwestia indywidualna :)
Ja sam od niedawna jestem posiadaczem ciśnieniowego ekspresu. Nie jestem w stanie jeszcze dobrze go ocenić. Z początku byłem w euforii z samego posiadania go, a wcześniej parzyłem kawę zwyczajnie zalewając wodą. Szczerze mówiąc, nie jestem w stanie wskazać żadnej poważnej wady jaką miałby mieć mój ekspres. Kawa smakuje wyśmienicie, a sam sprzęt jest elegancki i prosty zarówno w obsłudze jak i w konserwacji. Nie spodziewałem się niczego innego, gdyż wiele osób polecało mi wybrać akurat ten rodzaj sprzętu
Ja ze swej strony mogę polecić markę Delonghi. Sam korzystam od ponad roku już i narazie niezawodny. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości i każdy znajdzie model dla siebie idealny