Energooszczędne diody LED – sposób na EKO oświetlenie
Aby móc normalnie funkcjonować, jesteśmy zmuszeni korzystać w domu ze sztucznego oświetlenia. W kuchni dostęp do niego ma szczególne znaczenie, bowiem od dostępu do optymalnego oświetlenia zależy nie tylko komfort, ale przede wszystkim bezpieczeństwo pracy. Wydatki związane ze zużyciem energii elektrycznej zajmują jedną z czołowych pozycji w domowych budżetach, dlatego coraz częściej poszukuje się rozmaitych sposobów na komfortowe, ale i niedrogie oświetlenie wnętrz.
Kuchnia EKO
W wielu kuchniach znajduje swoje zastosowanie energooszczędne oświetlenie LED. Na rynku powstają nowe firmy dostarczające zintegrowane systemy podświetlania podszafkowego przygotowywanego i montowanego z uwzględnieniem takich kryteriów, jak: rozmiar kuchennego blatu i wymiary szafek, możliwość ewentualnej ingerencji w meble a nawet styl, w jakim kuchnia została pierwotnie zaaranżowana.
Ogólna charakterystyka
Lampy LED są najbardziej ekonomicznym, ale i ekologicznym źródłem sztucznego światła. W porównaniu z tradycyjnymi żarówkami, można wyróżnić wiele ich zalet:
- EFEKTYWNOŚĆ – diody LED charakteryzuje wysoka sprawność, określana jako ilość dostarczonej energii przekształconej w widziane światło. W przypadku zwykłej żarówki wynosi ona 5-10% a diody LED 80-96%;
- TRWAŁOŚĆ – producenci wskazują, że przeciętny czas eksploatacji takiego modułu LED wynosi około 5-7 lat przy zachowaniu czasu pracy sięgającego około 50 000 godzin;
- WYTRZYMAŁOŚĆ – diody LED są odporne zarówno na wysoką, jak i niską temperaturę;
- ODPORNOŚĆ NA USZKODZENIA MECHANICZNE I WSTRZĄSY – dioda LED nie jest zbudowana ze szklanych czy ruchomych elementów, więc nie jest podatna na zniszczenia;
- OGNISKOWANIE – emitowanie światła kierunkowego sprawia, że diody LED znajdują tak szerokie zastosowanie w oświetleniu kuchennym;
- CZAS WŁĄCZANIA I WYŁĄCZANIA – po przełączeniu włącznika mamy natychmiastowy efekt, bez konieczności dodatkowego czasu oczekiwania, jak na przykład w przypadku świetlówek;
- NIEWIELKA EMISJA CIEPŁA – zastosowane w postaci popularnego oświetlenia podszafkowego nie nagrzewają się;
- EKOLOGIA – do produkcji diod LED nie wykorzystuje się niebezpiecznych z punktu widzenia środowiska naturalnego metali, więc są znacznie bezpieczniejsze i ekologiczne.
Dodatkowo lampy LED mogą być wykorzystywane jako zamienniki nieco bardziej tradycyjnych żarówek, ponieważ mają typowy gwint E27. Kolejnym ich atutem jest to, że pod koniec okresu eksploatacji nie przepalają się w sposób nagły, lecz stopniowo tracą swoją jasność.
Dekoracyjne oświetlenie kuchni
Pomimo rosnącej popularności w dalszym ciągu diody LED znajdują swoje zastosowanie najczęściej w postaci oświetlenia zarówno praktycznego, ale przede wszystkim dekoracyjnego. Pod ciągiem kuchennych szafek można zamontować pojedyncze oprawki lub listwę z diodami i w łatwy sposób uzyskamy równomierne doświetlenie roboczego blatu. Należy pamiętać, że samo oświetlenie LED-owe nie będzie w kuchni wystarczające. Musimy zadbać o to, by w pomieszczeniu znajdowały się jeszcze inne źródła światła. Nie można dopuścić do sytuacji, gdy powstaną zbyt duże kontrasty pomiędzy blatami kuchennymi jasno oświetlonymi a resztą otoczenia. Jeżeli powierzchnia blatu jest gładka i błyszcząca, odbijające się punktowe światło może powodować nieprzyjemne dla oka wrażenia. Wówczas warto zastosować rozpraszające przesłonki. W kuchniach otwartych na salon problematyczne bywa wydzielenie umownej granicy tych dwóch przestrzeni. Do tego celu również można wykorzystać listy LED, ale tym razem umieszczamy je nad podłogą.