Funkcjonalna kuchnia – czyli jaka?
Kuchnia jest wnętrzem, które wymaga odpowiedniego podejścia do organizacji jej wyposażenia. Aranżacji kuchni nie może być wyłącznie estetycznie dopracowana, gdyż kuchnia jest też miejscem wykonywania codziennych obowiązków zawiązanych z gotowaniem i sprzątaniem. Dlatego liczy się w niej przede wszystkim funkcjonalność, dzięki której wszystkie prace mogą przebiegać sprawniej i bardziej komfortowo. Ale co to znaczy, że kuchnia jest funkcjonalna?
Funkcjonalność w kuchni
Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia czeka na nas sporo obowiązków. Przygotowywanie i serwowanie posiłków, a także sprzątanie po nich wiąże się z użytkowaniem mebli kuchennych, sprzętów AGD oraz krzątaniem się po pomieszczeniu. Jeżeli chcemy aby to wszystko przebiegało w komfortowych warunkach, sprawnie i możliwie jak najszybciej, musimy zatroszczyć się o ergonomię w kuchni. Co oznacza, że kuchnia jest funkcjonalna?
Funkcjonalna kuchnia to wnętrze sprzyjające szybkiej i przyjemnej pracy. Wszystko powinno znajdować się w niej pod ręką, a utrzymanie porządku ma być tu intuicyjne i bezproblemowe. Już na etapie projektowania wymarzonej kuchni, warto wziąć pod uwagę kwestie funkcjonalne i praktyczne, by zabudowa spełniała określone warunki. Jakie są trzy najważniejsze zasady funkcjonalnej kuchni?
Układ mebli kuchennych
Forma zabudowy kuchennej ma duże znaczenie dla kwestii funkcjonalności. Należy wziąć pod uwagę rozmiar, kształt pomieszczenia, a także ulokowanie okien i drzwi, a następnie dobrać układ mebli najlepiej pasujący do konkretnego wnętrza. Najbardziej uniwersalnym układem mebli jest kuchnia w kształcie litery „L". Pozwala ona na wprowadzenie w życie także innych podstawowych zasad ergonomii oraz zapewnia optymalną wygodę poruszania się po wnętrzu.
Podział na strefy
Poszczególne szafki i szuflady warto podzielić tematycznie wyodrębniając tzw. strefy kuchenne. W każdej ze stref przechowujemy rzeczy i akcesoria związane tylko i wyłącznie z daną tematyką. Dzięki temu zawartość szafek będzie uporządkowana, co ułatwi codzienne przechowywanie, ale także usprawni korzystanie z mebli kuchennych. Wyróżniamy pięć podstawowych stref kuchennych: przechowywania, przygotowywania, gotowania, zmywania, zapasów.
Zasada trójkąta roboczego
Reguła ta polega na rozmieszczeniu najważniejszych sprzętów, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej w taki sposób, by stanowiły wierzchołki kształtu trójkąta. Takie rozmieszczenie sprawi, że zachowamy ciąg pracy i znacznie zmniejszymy pokonywane odległości podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych.