Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak wybrać wyciskarkę do soków?

Porady

Jak wybrać wyciskarkę do soków?

Ulubione0

Smaczne, soczyste, pachnące a przede wszystkim zdrowe. Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne powinny być podstawą każdej zdrowej diety. Skąd jednak wziąć naturalny, niczym nie wzbogacony sok? Najlepiej samemu go przygotować używając wyciskarki do soków. Jak jednak wybrać tę odpowiednią?

Rodzaj

Stojąc przed wyborem konkretnego modelu wyciskarki musimy zastanowić się przede wszystkim czy ma to być urządzenie ręczne czy elektryczne. Ręczne wyciskarki są stosunkowo lekkie, niedużych rozmiarów, obsługa ich jest jednak praco i czasochłonna. Nie nadają się więc do wyciskania soku z dużych porcji warzyw czy owoców. Elektryczne wyciskarki z kolei bez problemu poradzą sobie z nawet największymi zasobami produktów, z których chcemy pozyskać sok. Dzielą się one na jedno i dwuślimakowe. Osobną grupę stanowią wyciskarki do cytrusów.

  • Wyciskarki jednoślimakowe mogą być wyposażone w ostrza lub nie. Te pierwsze wprawdzie szybciej pracują, jednak mogą pozbawiać sok pewnej części wartości odżywczych, czego nie można powiedzieć o wyciskarkach bez ostrzy. Niestety te ostatnie pracują nieco wolniej.
  • Wyciskarki dwuślimakowe to jedne z najlepszych (mimo, że dość wolnych) sprzętów – dzięki dwóm wałkom nie tylko bardzo dokładnie wyciskają sok z owocu, ale nie pozbawiają go żadnych walorów odżywczych – witamin, enzymów, mikroelementów. Warto zwrócić uwagę, czy w danym modelu istnieje możliwość zmiany wałków by można je dostosować do konkretnego produktu, z jakiego chcemy uzyskać sok (owoc, warzywo, zioło itp.)
  • Wyciskarka do cytrusów - sprzęt przeznaczony konkretnie do wyciskania soków z owoców cytrusowych. Z reguły mają nieco mniejszą moc niż tradycyjne wyciskarki.


Moc

Na rynku znaleźć można różne modele wyciskarek, których moce wahają się od 100 do nawet 450 W. Wybierając konkretne urządzenie kierujmy się przede wszystkim jego przeznaczeniem. Jeśli planujemy sporadycznie wyciskać sok z miękkich owoców, zdecydujmy się na model o mocy do 150 W. Jeżeli natomiast jesteśmy wielbicielami soków z nieco twardszych owoców i warzyw jak np. marchewki czy buraki, zastanówmy się nad inwestycją w nieco lepszy sprzęt, którego moc będzie wyższa, sięgająca nawet 300-350 W.
 

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Decydując się na konkretny model wyciskarki do soków warto wziąć pod uwagę różne funkcje czy udogodnienia dodatkowe, w które wyposażają je producenci. Są to m.in.:

  • Zabezpieczenia przegrzania automatycznie wyłączające urządzenie w przypadku, kiedy silnikowi grozi przegrzanie i ewentualne uszkodzenie.
  • Automatyczne odprowadzanie miąższu – funkcja ta pozwala uniknąć częstego rozkręcania sprzętu i czyszczenia go z pozostałego po wyciskaniu miąższu z owoców. Jest on automatycznie odprowadzany do specjalnego pojemnika, który wystarczy raz na jakiś czas opróżnić.
  • Antypoślizgowe nóżki – dzięki takiemu zabezpieczeniu wyciskarka nie będzie się „ruszać" bo kuchennym blacie w czasie swojej pracy.
  • Blokada kapania – opcja pozwalająca na uniknięcie kapania wyciskanego soku na blat czy kuchenny stół. Warto jej szuka w modelach wyciskarek wyposażonych w lejek do soku.
  • Dodatkowe końcówki – np. do mielenia mięsa czy robienia makaronu. Rozmaite końcówki pozwalają przeistaczać wyciskarkę w inne drobne kuchenne urządzenia. Umożliwiają one np. mielić kawę, formować makaron, mielić mięso, orzechy itp.


Dlaczego nie sokowirówka?


Niektórzy rozważają niejednokrotnie zakup szybszej w działaniu sokowirówki. Czy jednak warto? Nie do końca. Wyciskarka do soków działa z reguły w trzech etapach. W pierwszym dokładnie zgniata i rozdrabnia produkty (owoce, warzywa, zioła), co pozwala na uzyskanie lepszych efektów w dalszej części procesu wyciskania. Następnie produkty są miażdżone i pod wypływem ślimakowego ruchu wtłaczane i dociskane do sita. Cały proces jest bardzo dokładny i odbywa się dość wolno, na niskich obrotach, co pozwala na uzyskanie znakomitych efektów przy minimalnych odpadach. Wyciskarka nie napowietrza soków (jak to ma miejsce w przypadku korzystania z sokowirówki), nie spienia ich i nie ogrzewa, dzięki czemu nie tylko nie tracą one wartości odżywczych, ale też nie muszą być spożywane bezpośrednio po wyciśnięciu. Bardzo proste jest też czyszczenie wyciskarki – konieczne jest właściwie mycie pojemnika i przepłukiwanie pod bieżącą wodą wałków.

Zobacz również

Niedrogie oświetlenie w Twojej kuchni – diody LED

Niedrogie oświetlenie w Twojej kuchni – diody...

Oszczędność z LED Oświetlenie kosztuje i zajmuje nawet jedną z czołowych pozycji domowego...

Biała kuchnia z czarnym blatem

Biała kuchnia z czarnym blatem

Black & white Biały jest kolorem uniwersalnym, więc daje nam niemalże nieograniczone...
Komentarze (1)
1
Gość
soja
2014-11-05 15:47:45

średnio przydatna wiedza - idąc do sklepu z AGD, każdy sprzedawca nam powie to samo. Ale moze niektortm sie przyda

Twój komentarz
Ocena