Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / ABC urządzania kuchni

Kuchnie

ABC urządzania kuchni

Ulubione3

Ten, kto sądzi, że urządzenie współczesnej, pięknej ale przede wszystkim funkcjonalnej kuchni jest łatwe, może się bardzo zaskoczyć. Istnieje bowiem wiele ograniczeń, które w znaczny sposób determinują układ zabudowy meblowej, rozmieszczenie sprzętów AGD i innych kuchennych elementów. Warto więc je poznać, zanim przystąpimy do samodzielnego projektowania.

Wyobrażenie naszej kuchni, może w znacznym stopniu różnić się od finalnego efektu, jaki uda się osiągnąć, biorąc pod uwagę wszelkie aspekty techniczne pomieszczenia kuchennego, wymagania przyłączeniowe sprzętów czy wreszcie względy praktyczne. O czym więc warto pamiętać?

  • Większość kuchennych sprzętów AGD jest zasilana prądem, dlatego zwracajmy uwagę na ilość i umiejscowienie gniazdek elektrycznych w kuchni. Dobrze jest też mieć świadomość, że sieć elektryczna ma pewne ograniczenia co do ilości sprzętów, które mogą być podłączone do jednego obwodu, dlatego przed zaplanowaniem wszystkich urządzeń elektrycznych w kuchni, warto skonsultować się z wykwalifikowanym elektrykiem. Pomoże to nam uchronić się w przyszłości przed przeciążeniem sieci, a nawet uszkodzeniami sprzętów.
  • Niektóre z nowoczesnych urządzeń jak, np. płyta indukcyjna mogą wymagać specjalnego zasilania, dlatego brak tego typu przyłącza elektrycznego może dyskwalifikować obecność niektórych sprzętów w naszej kuchni. Porozmawiajmy o tym ze specjalistą i upewnijmy się, że nasza sieć elektryczna jest do tego przystosowana.
  • Płyty grzewczej nie umieszczajmy pod oknem z dwóch powodów. Po pierwsze parująca woda i opary powstające podczas gotowania ciągle zanieczyszczałyby szyby okienne, po drugie okno uniemożliwiałoby zamontowanie nad płytą okapu lub wyciągu, co jest niedopuszczalne w nowoczesnych kuchniach. Pochłania on bowiem nie tylko kuchenne opary ale i parę wodą, regulując w ten sposób poziom wilgotności w pomieszczeniu. Ewentualnym rozwiązaniem może być montaż specjalnego okapu sufitowego lub blatowego. Okapy takie są to jednak bardzo nowatorskie, ale i drogie rozwiązania, na które nie każdy może sobie pozwolić.

Zdjęcie: Indesit

  • Planując lokalizację płyty grzewczej, a co z tym idzie okapu weźmy pod uwagę umiejscowienie kanałów wentylacyjnych. Okap bowiem wymaga podłączenia do tego typu wentylacji, dobrze jest więc umieścić go w pobliżu komina. Unikniemy w ten sposób kłopotliwego przerabiania i obudowywania rur wentylacyjnych.
  • Jeśli zdecydujemy się na gazową płytę grzewczą zwróćmy uwagę na to, w którym miejscu kuchni umieszczony jest zawór gazowy. To w jego bliskim sąsiedztwie będziemy zmuszeni umieścić płytę. Warto pamiętać, że przewody przyłączeniowe, którymi podłącza się płytę do sieci gazowej nie mają zbyt dużej długości.
  • Zlewozmywak powinien być ulokowany jak najbliżej ujęcia wody i odpływu kanalizacyjnego. To bardzo istotne, by zapewnić odpowiedni spadek w rurach kanalizacyjnych, w przeciwnym wypadku możemy mieć problemy z kuchennymi ściekami i przykrym zapachem.
  • Podobna zasada dotyczy lokowania zmywarki i pralki automatycznej, które do swej pracy wykorzystują wodę z sieci i również wymagają podłączenia do odpływu kanalizacyjnego.
  • Lokalizacja chłodziarko-zamrażarki powinna być uzależniona od położenia okna i innych sprzętów AGD, szczególnie tych nagrzewających się do wysokich temperatur, jak np. piekarnik. Najlepiej jeśli będzie stała z dala od tego typu urządzeń, ponieważ mogą przyczynić się do spadku jej efektywności, a nawet do awarii.
  • Kiepskim pomysłem jest też umieszczenie lodówki w bezpośrednim nasłonecznieniu. Lokalizacja z dala od promieni słonecznych pozwoli jej bezawaryjnie pracować, przy znikomym zużyciu energii elektrycznej.
  • Zadbajmy, by chodziarka nie stała w pobliżu grzejnika. Może to bowiem negatywnie wpłynąć na jej pracę podobnie jak sąsiedztwo nagrzewających się do wysokich temperatur sprzętów AGD.
  • Grzejnik, ze względu na swą funkcję grzewczą, najlepiej jeśli umiejscowiony jest w okolicy okna. Nie powinno się go zabudowywać, ani obudowywać, w przeciwnym wypadku wątpliwa będzie jego efektywność.
  • Jeśli zdecydujemy się na zabudowę meblową pod oknem, rozważmy przeniesienie kaloryfera w inne miejsce lub zamontowanie dekoracyjnego grzejnika w reprezentacyjnym miejscu kuchni. Może on też służyć jako wieszak na kuchenne ściereczki, przy okazji pełniąc funkcję podręcznej suszarki.
  • Na etapie projektowania kuchni, zaplanujmy wszystkie niezbędne punkty świetlne. Dzięki temu wszelkie przewody elektryczne i włączniki, szczególnie te prowadzące do lampek podszafkowych, będzie można ukryć w zabudowie meblowej.

Zobacz również

10 sprzętów, które powinno znaleźć się w kuchni

10 sprzętów, które powinno znaleźć się w...

Co kto lubi, czyli... Podstawowe wyposażenie kuchni tak naprawdę uzależnione jest od potrzeb i...

Pomysły z przyszłości, czyli rozwiązania, które mogą odmienić kuchenny świat

Pomysły z przyszłości, czyli rozwiązania,...

Dla zapominalskich Liczne żółte karteczki, przyczepiane na korkowej tablicy lub na lodówce to...
Komentarze (3)
3
lila
lila
2013-11-21 12:20:03

Fajnie! Taki kodeks kuchenny :D hehe

gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2013-11-25 16:06:49

troche oczywiste fakty - ale spoko

Gość
soja
2013-11-26 10:39:56

Dla mnie przydatne!

Twój komentarz
Ocena