Piekarnik Dual cook – czyli jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu
Wielokrotnie pisaliśmy, jak sprzęty AGD i najnowsze rozwiązania techniczne potrafią ułatwić nam życie. Często kupując jedno urządzenie możemy nim zastąpić dwa inne. Oszczędzamy w ten sposób miejsce i pieniądze. Wszelkie sprzęty pozwalają zaoszczędzić nasz czas i sprawiają, że gotowanie i czas spędzony w kuchni jest przyjemniejszy!
Przedstawiamy Wam Dual cook, czyli 2w1
Ostatnio, coraz większą popularnością cieszy się piekarnik Dual-cook, czyli piekarnik z dzieloną komorą pieczenia. Czym jest dual-cook? Czym różni się od tradycyjnego piekarnika? Który jest lepszy i dlaczego?
Czym jest Dual cook?
Piekarnik Dual cook jest to piekarnik, którego przestrzeń jest podzielona na dwie niezależne części. Czyli mamy tak jakby dwa niezależne piekarniki – które oddzielnie regulujemy. Najprościej mówiąc możemy na jednym poziomie piec ciasto, na drugim rybę a ich zapachy się nie wymieszają. System Dual cook usprawnia proces pieczenia i pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Zajmuje tyle samo miejsca, co zwykły piekarnik a jest bardziej efektywny. Pozwala zaoszczędzić energię – jednocześnie pieczemy dwie osobne potrawy, dzięki czemu nie musimy dwa razy włączać naszego piekarnika tylko robimy wszystko 'za jednym zamachem'.
Jak to działa?
Piekarnik Dual cook działa tak samo jak tradycyjny piekarnik, jednak wyposażony jest w dodatkowe elementy. Zawiera aż dwa wiatraki termoobiegu oraz dwie grzałki grilla. Posiada również półkę, która jest separatorem dwóch oddzielnych 'komór'. Półka zawiera na górze i na dole grzałki, dzięki czemu komory są ogrzewane ze wszystkich stron. Obie komory są osobno regulowane – wybieramy temperaturę i sposób pieczenia osobno dla dolnego i górnego obszaru. To Ty decydujesz, czy obie części mają być tych samych rozmiarów – półkę/separator możesz umieścić w wybranym przez Ciebie miejscu a w razie potrzeby możesz uruchomić tylko jedną część piekarnika.
Czy ten piekarnik ma wady?
Piekarnik Dual cook pracuje dopiero od 170'C, dlatego nie będzie nadawał się do pieczenia potraw w niższej temperaturze. Dodatkowo, opcja Dual cook występuje tylko w piekarnikach pod zabudowę, dlatego jeżeli komuś zależy na 'odrębnym' piekarniku, to może wybrać tylko ten tradycyjny, bez opcji Dual cook.
Dual cook, czy warto?
Piekarnik z systemem Dual cook to świetne rozwiązanie. Pozwala zaoszczędzić miejsce, czas i pieniądze. Możemy jednocześnie przygotować dwa całkiem inne dania, co jest niezwykle przydatne podczas przygotowywania różnych uroczystości, imprez czy świąt. Włączamy piekarnik raz, a równocześnie 'robią się' dwie potrawy. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, możemy włączyć tylko jedną komorę – dzięki czemu również zużycie prądu jest niższe a czas nagrzewania krótszy. Mając do wyboru tradycyjny piekarnik i ten z systemem Dual cook, warto zainwestować w ten drugi, zwłaszcza gdy często korzystamy z piekarnika, mamy dużą rodzinę i często organizujemy spotkania dla znajomych.
Piekarniki z funkcją dual cook to genialne rozwiązanie. Posiadam piekarnik marki Samsung wyposażony w tę właśnie funkcję i dzięki niemu bardzo ograniczam czas spędzony w kuchni. Ekstra produkt.
Bardzo praktyczna funkcja. Przyznam, iż odkąd posiadam taki piekarnik, nie wyobrażam sobie pieczenia w standardowy sposób. Bardzo skraca czas działania w kuchni :)