KPK, czyli Kodeks Postępowania Kuchennego
Nadrzędną zasadą, jaka powinna obowiązywać w każdej kuchni jest zachowanie ładu, funkcjonalności i czystości, by przygotowywanie i spożywanie posiłków mogło odbywać się w spokoju i harmonii. Jak jednak sprostać temu zadaniu? Oto podstawowe normy, których przestrzeganie pomoże w codziennym funkcjonowaniu w kuchni i sprawi, że jej wygląd i porządek będzie zachwycał przez długi czas.
Zakazane!
Są rzeczy i czynności w kuchni, których pod żadnym pozorem nie wolno robić. Oto one:
- Nigdy nie przechowuj w kuchni zepsutych produktów spożywczych. Nie tylko wydzielają one nieprzyjemne zapachy, ale mogą być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii.
- Nie odmrażaj produktów na blacie lub stole kuchennym. Staraj się to robić z odpowiednim wyprzedzeniem w lodówce – nie tylko unikniesz przypadkowego zepsucia się produktu, ale też zaoszczędzisz energię, którą lodówka wykorzystuje do chłodzenia.
- Nie wkładaj do chłodziarki gorących i ciepłych dań, naczyń, garnków. Aby je schłodzić urządzenie do swej pracy będzie musiało użyć więcej prądu, poza tym taki zabieg może doprowadzić do uszkodzenia chłodziarki.
- Do czyszczenia zlewozmywaka nie używaj żrących i rysujących środków chemicznych, tj. proszki itp. W ten sposób możesz uszkodzić jego powierzchnię, i już nigdy nie będzie tak piękny jak na początku.
- Nie wrzucaj do zlewu ostrych akcesoriów kuchennych, szklanych naczyń itp. Mogą one porysować delikatną powierzchnię zlewozmywaka.
- Nie przechowuj zbyt długo brudnych naczyń w zmywarce. Nie tylko powoduje to powstawanie nieprzyjemnych zapachów, ale sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów.
- Nie wkładaj do zmywarki delikatnych naczyń, ręcznie zdobionej porcelany, akcesoriów wykonanych z nietolerującego wysokich temperatur plastiku, drewna, metali szlachetnych. Mogą one ulec uszkodzeniu lub mogą uszkodzić zmywarkę.
- Nie używaj jednej deski do krojenia różnych typów produktów spożywczych. Najlepiej mieć osobne deski do mięsa, pieczywa, warzyw itp.
- Nie krój i nie siekaj bezpośrednio na blacie kuchennym, chyba że jest wykonany z twardego kamienia lub innego materiału przystosowanego do tego typu czynności kuchennych.
- Nigdy nie uruchamiaj brudnej lub niedoczyszczonej płyty grzewczej lub piekarnika. Ciepło może spowodować zapieczenie i przypalenia brudu i tłuszczu, przez co będzie jeszcze ciężej go usunąć.
Pamiętaj!
Aby zachować kuchnię i jej elementy w nieskazitelnej formie przez długi okres czasu, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
- Pamiętaj o zamykaniu drzwi lodówki – ich niedomknięcie, w sytuacji, kiedy urządzenie nie jest wyposażone w alarm otwartych drzwi, może grozić rozmrożeniem lodówki i szybkim zepsuciem przechowywanych w niej produktów.
- Regularnie, co kilka tygodni czyść lodówkę. Nie tylko przeglądaj jej zawartość i wyrzucaj przeterminowane produkty, ale i dokładnie myj wnętrze urządzenia. Nawet jeśli twoja chłodziarka wyposażona jest w system No Frost, nie zwalnia cię to z obowiązku systematycznego jej czyszczenia.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty grzewczej upewnij się, że jest ona wyłączona i zimna. Dotyczy to też płyty indukcyjnej, która wprawdzie sama podczas swej pracy pozostaje zimna, ale może ogrzać się od gorącego garnka.
- Po każdym korzystaniu ze zlewozmywaka staraj się opłukać jego powierzchnię i w miarę możliwości wytrzeć ją do sucha. W ten sposób przedłużysz jego wyjątkowy wygląd. Podobnie postępuj z baterią kuchenną.
- Regularnie czyść okap by zapewnić czystą i swobodną cyrkulację powietrza w kuchni i odpowiedni wyciąg oparów powstających podczas gotowania.
- Przyprawy i suszone zioła przechowuj w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. Dzięki temu spowolnisz ulatnianie się ich aromatu i przedłużysz ich trwałość.
- Pamiętaj, by stosować dobrej klasy filtry do wody. Pozwolą one nie tylko ją oczyścić, ale i zmiękczyć, przez co będzie nie tylko smaczniejsza. Mniejsza twardość wody wpłynie też na mniejsze zacieki i plamy na zlewozmywaku, baterii i naczyniach kuchennych oraz na efektywniejszą pracę zmywarki.
- Podczas gotowania staraj się używać pokrywek – ograniczysz w ten sposób parowanie, kuchenną wilgoć a także energię potrzebną do gotowania.
każdy musi opracować swój kodeks - ale wasze rady jak najbardziej przydatne!
ok.