Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
Kuchnie - Inspiracje, Użytkowanie i Bezpieczeństwo | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnie KPK, czyli Kodeks Postępowania Kuchennego

Kuchnie


KPK, czyli Kodeks Postępowania Kuchennego

Nadrzędną zasadą, jaka powinna obowiązywać w każdej kuchni jest zachowanie ładu, funkcjonalności i czystości, by przygotowywanie i spożywanie posiłków mogło odbywać się w spokoju i harmonii. Jak jednak sprostać temu zadaniu? Oto podstawowe normy, których przestrzeganie pomoże w codziennym funkcjonowaniu w kuchni i sprawi, że jej wygląd i porządek będzie zachwycał przez długi czas.

Zakazane!

Są rzeczy i czynności w kuchni, których pod żadnym pozorem nie wolno robić. Oto one:

  • Nigdy nie przechowuj w kuchni zepsutych produktów spożywczych. Nie tylko wydzielają one nieprzyjemne zapachy, ale mogą być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii.
  • Nie odmrażaj produktów na blacie lub stole kuchennym. Staraj się to robić z odpowiednim wyprzedzeniem w lodówce – nie tylko unikniesz przypadkowego zepsucia się produktu, ale też zaoszczędzisz energię, którą lodówka wykorzystuje do chłodzenia.
  • Nie wkładaj do chłodziarki gorących i ciepłych dań, naczyń, garnków. Aby je schłodzić urządzenie do swej pracy będzie musiało użyć więcej prądu, poza tym taki zabieg może doprowadzić do uszkodzenia chłodziarki.
  • Do czyszczenia zlewozmywaka nie używaj żrących i rysujących środków chemicznych, tj. proszki itp. W ten sposób możesz uszkodzić jego powierzchnię, i już nigdy nie będzie tak piękny jak na początku.
  • Nie wrzucaj do zlewu ostrych akcesoriów kuchennych, szklanych naczyń itp. Mogą one porysować delikatną powierzchnię zlewozmywaka.
  • Nie przechowuj zbyt długo brudnych naczyń w zmywarce. Nie tylko powoduje to powstawanie nieprzyjemnych zapachów, ale sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów.
  • Nie wkładaj do zmywarki delikatnych naczyń, ręcznie zdobionej porcelany, akcesoriów wykonanych z nietolerującego wysokich temperatur plastiku, drewna, metali szlachetnych. Mogą one ulec uszkodzeniu lub mogą uszkodzić zmywarkę.
  • Nie używaj jednej deski do krojenia różnych typów produktów spożywczych. Najlepiej mieć osobne deski do mięsa, pieczywa, warzyw itp.
  • Nie krój i nie siekaj bezpośrednio na blacie kuchennym, chyba że jest wykonany z twardego kamienia lub innego materiału przystosowanego do tego typu czynności kuchennych.
  • Nigdy nie uruchamiaj brudnej lub niedoczyszczonej płyty grzewczej lub piekarnika. Ciepło może spowodować zapieczenie i przypalenia brudu i tłuszczu, przez co będzie jeszcze ciężej go usunąć.

Pamiętaj!

Aby zachować kuchnię i jej elementy w nieskazitelnej formie przez długi okres czasu, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

  • Pamiętaj o zamykaniu drzwi lodówki – ich niedomknięcie, w sytuacji, kiedy urządzenie nie jest wyposażone w alarm otwartych drzwi, może grozić rozmrożeniem lodówki i szybkim zepsuciem przechowywanych w niej produktów.
  • Regularnie, co kilka tygodni czyść lodówkę. Nie tylko przeglądaj jej zawartość i wyrzucaj przeterminowane produkty, ale i dokładnie myj wnętrze urządzenia. Nawet jeśli twoja chłodziarka wyposażona jest w system No Frost, nie zwalnia cię to z obowiązku systematycznego jej czyszczenia.
  • Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty grzewczej upewnij się, że jest ona wyłączona i zimna. Dotyczy to też płyty indukcyjnej, która wprawdzie sama podczas swej pracy pozostaje zimna, ale może ogrzać się od gorącego garnka.
  • Po każdym korzystaniu ze zlewozmywaka staraj się opłukać jego powierzchnię i w miarę możliwości wytrzeć ją do sucha. W ten sposób przedłużysz jego wyjątkowy wygląd. Podobnie postępuj z baterią kuchenną.
  • Regularnie czyść okap by zapewnić czystą i swobodną cyrkulację powietrza w kuchni i odpowiedni wyciąg oparów powstających podczas gotowania.
  • Przyprawy i suszone zioła przechowuj w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. Dzięki temu spowolnisz ulatnianie się ich aromatu i przedłużysz ich trwałość.
  • Pamiętaj, by stosować dobrej klasy filtry do wody. Pozwolą one nie tylko ją oczyścić, ale i zmiękczyć, przez co będzie nie tylko smaczniejsza. Mniejsza twardość wody wpłynie też na mniejsze zacieki i plamy na zlewozmywaku, baterii i naczyniach kuchennych oraz na efektywniejszą pracę zmywarki.
  • Podczas gotowania staraj się używać pokrywek – ograniczysz w ten sposób parowanie, kuchenną wilgoć a także energię potrzebną do gotowania.

Komentarze


2.00/5 2 2
3

każdy musi opracować swój kodeks - ale wasze rady jak najbardziej przydatne!


1

ok.

Zobacz również


Sprawa kuchennej wagi


Wśród wielu przydatnych kuchennych akcesoriów i gadżetów, waga...

Sezon na grilla


Ciężko spotkać kogoś, kto nie lubiłby grillowanych potraw. Smaczne, wypieczone...

Meble kuchenne fornirowane - Czy warto?


Szukasz sposobu na niebanalną kuchnię w nietuzinkowym designie? Jeżeli brak Ci pomysłu...