Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Ostro(żnie) z nożem

Naczynia kuchenne

Ostro(żnie) z nożem

Ulubione0

Można przyjąć, że wyposażenie kuchni to kwestia indywidualna. Jednocześnie nikt nie zaprzeczy stwierdzeniu, że nawet amatorska kuchnia bez noży może prawidłowo funkcjonować. Trudno to sobie nawet wyobrazić. Podobnie jak trudny czasem bywa wybór odpowiedniego noża do kuchennych prac. Oto krótki poradnik, który pomoże się odnaleźć w rynkowym gąszczu ofert.

Jakość przede wszystkim

 

Wybierając noże do naszej kuchni kierujemy się przede wszystkim jakością ich wykonania i ergonomią. W drugiej kolejności zwracajmy uwagę na wzornictwo i estetykę, bo cóż z tego że rączka będzie cieszyła oko, jak ostrze nie nada się do żadnej czynności. A producenci w tym segmencie rynku naprawdę prześcigają się w zmyślnych projektach, więc bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami i gustami, aby już etap przygotowań, nie tylko samo gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością.

 

Wysoka jakość stali nierdzewnej i zastosowanie zaawansowanych technologicznie powłok samego ostrza gwarantują nam, że żywność nie będzie przywierała, co bywa uciążliwie zwłaszcza, gdy zależy nam na zaoszczędzeniu czasu. To również eliminuje ryzyko związane z pojawieniem się korozji wraz z upływem czasu i w miarę użytkowania. Zwróćmy uwagę nie tylko na ostrze – choć to podstawowy element, ale także i na rękojeść. Musi być odpowiednio wyprofilowana i stabilnie leżeć w naszej dłoni. Warto poszukać takich modeli, które zostały wyposażone w antypoślizgową powłokę bezpośrednio wpływającą na komfort pracy.

 

Coraz więcej producentów rozszerza swoje oferty o kuchenne akcesoria skierowane do osób leworęcznych, więc i ta grupa odbiorców odnajdzie produkt odpowiedni dla swoich potrzeb.

 

Ostrze

 

Spór pomiędzy zwolennikami noży ceramicznych i tych ze stali trwa nie od dziś i z pewnością potrwa jeszcze przez długi czas. A gdzie tkwi ta różnica? Niezależnie od przeznaczenia głownia noża dla każdej ze stron jest w zasadzie najważniejsza. Głownia to ta część, której tnącą krawędź niezmienne nazywamy ostrzem.

 

Jak sama nazwa wskazuje głownia noży ceramicznych została wykonana z ceramiki, natomiast stalowych ze stali węglowej lub nierdzewnej. Obydwie wersje charakteryzuje duża ostrość, choć tutaj ze wskazaniem jednak na noże ceramiczne. Problem pojawia się jednak w trakcie dłuższego użytkowania, ponieważ noże stalowe szybciej ulegają stępieniu, ale można je ostrzyć samodzielnie, nawet w warunkach domowych. Nie da się niestety powiedzieć tego o ostrzu ceramicznym, które na dłużej zachowuje swoje właściwości, ale w przypadku stępienia musimy taki nóż oddać w ręce fachowca. Wielu producentów podsuwa nam już w momencie zakupu gotowe rozwiązanie, oferując dożywotnią gwarancję świadczenia takiej usługi.

 

Ceramiczne noże oprócz wspomnianych zalet są również mniej podatne na pochłanianie i przenoszenie zapachów, niż te stalowe. Zatem łatwiej utrzymać je w czystości, ale są niestety kruche i bardziej podatne na ukruszenie czy nawet zniszczenie, jeśli w trakcie kuchennej krzątaniny upadną ze znacznej wysokości. Nie nadają się do krojenia twardych produktów spożywczych czy uprzednio mrożonych. Pod tym względem stalowe odpowiedniki wydają się bardziej trwałe i wygodniejsze w codziennym użytkowaniu. Można je również myć w zmywarce, ale to z kolei często doprowadza do powstawania korozji i szybszego zużycia.

 

Jeśli wybór wydaje się na tyle trudny, że aż prawie niemożliwy, idealnym rozwiązaniem może się okazać zakup kilku noży. Wówczas sami się przekonamy bazując na własnych doświadczeniach, po której stronie staniemy przy kolejnej dyskusji.

Zobacz również

Jak wybrać zastawę stołową?

Jak wybrać zastawę stołową?

Co wybrać? Sprawa wcale nie jest tak prosta jak się wydaje. Na rynku, zarówno w sklepach...

Jak naostrzyć kuchenny nóż?

Jak naostrzyć kuchenny nóż?

Czego unikać?   Nóż nie powinien służyć nam za większość kuchennych akcesoriów....
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena