Naczynia Kuchenne - Uniwersalne i Praktyczne | Porady Max Kuchnie
Naczynia Kuchenne - Uniwersalne i Praktyczne | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnie Naczynia kuchenne Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Nawet niewielka zmiana wystroju kuchni może w pozytywny sposób wpłynąć na klimat w niej panujący, ale i smak przygotowywanych potraw. Czasy się zmieniają, jakość artykułów spożywczych również, ale oczywiście z sentymentem zawsze wspominać będziemy smaki naszego dzieciństwa. Zastanówmy się więc z jakich garnków korzystały nasze babcie a potem mamy. Pomimo zmieniających się trendów tradycyjne rozwiązania okazują się niezawodne. Czy również i dziś warto sięgnąć po emaliowane naczynia?

Zdrowie to podstawa


Gotowanie domowych potraw w emaliowanych garnkach jest zdecydowanie bezpieczne dla zdrowia naszego i członków naszych rodzin, pod warunkiem, że będziemy o nie dbać. Tak przygotowane posiłki nie będą zawierały szkodliwych substancji, jednak musimy zwracać szczególną uwagę na to, czy emalia w trakcie użytkowania nie popękała, czy nie ma żadnych odprysków. Używanie zniszczonych naczyń wiąże się bowiem z możliwością przenikania do potraw a następnie do naszego organizmu substancji niepożądanych. Wynika to z faktu, iż pod warstwą emalii znajduje się stalowa blacha, która w kontakcie z wodą i żywnością ulega korozji. Niebezpieczne są właśnie te opiłki rdzy, które mogą przedostać się do jedzenia.


Optymalna grubość garnków nie tylko zmniejszy ryzyko związane z przypaleniem przygotowywanych potraw, ale przede wszystkim zapewni równomierne rozprowadzanie ciepła. Dodatkowym atutem tego rodzaju naczyń jest długotrwałe utrzymywanie ciepła w ich wnętrzu, więc czas przygotowania ulega znacznemu skróceniu a i na dłużej gotowy posiłek będzie miał temperaturę odpowiednią do jego spożycia.


Emaliowane naczynia są również odporne na działanie kwasów a wykorzystywane do przechowywania żywności w chłodziarce pozwalają na zachowanie jej naturalnego smaku. Niezaprzeczalną zaletą jest także możliwość podgrzania potrawy bezpośrednio po wyjęciu jej z lodówki, bez konieczności przekładania do bardziej odpornego naczynia i bez ryzyka, że emaliowany garnek ulegnie uszkodzeniu. Wynika to z samych właściwości emalii, ponieważ jest odporna na gwałtowne zmiany temperatury. Dla alergików i osób podatnych na wszelkie uczulenia istotne będzie również i to, że naczynia te nie zawierają niklu, więc mogą być bezpiecznie użytkowane bez ponoszenia żadnych zdrowotnych konsekwencji.


Powiew nowoczesności


Moda lubi spektakularne powroty, tak też i nadszedł czas na emaliowane naczynia w nowoczesnych kuchniach. Obecnie mamy do wyboru tradycyjne, proste wzornictwo w modnych kolorach i wzorach, albo tez propozycje dla nieco bardziej wymagających – połączenie emalii ze szkłem czy elementami ze stali nierdzewnej, co nadaje wyrazistego charakteru. Taka różnorodność i uniwersalność pozwoli na długo cieszyć się walorami użytkowymi, jak i estetycznymi. Zdecydowana większość naczyń emaliowanych może być z powodzeniem wykorzystywana również do gotowania na kuchenkach indukcyjnych, więc nawet w nowocześnie urządzonej kuchni nie musimy rezygnować z tradycyjnych elementów a gotowanie może stać się nie tylko łatwiejsze, ale i bardziej przyjemne.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży


Noże niezbędne są niemalże przy każdej kuchennej czynności. Czy to do krojenia...

Naczynia emaliowane wracają do łask


Jeszcze parę lat temu w każdej polskiej kuchni nieodłącznym elementem wyposażenia...

Jakie wybrać garnki na płytę indukcyjną?


Kuchnie indukcyjne stanowią wyjątkowo popularne rozwiązanie wśród kuchenek...