Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Naczynia kuchenne

Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Ulubione0

Nawet niewielka zmiana wystroju kuchni może w pozytywny sposób wpłynąć na klimat w niej panujący, ale i smak przygotowywanych potraw. Czasy się zmieniają, jakość artykułów spożywczych również, ale oczywiście z sentymentem zawsze wspominać będziemy smaki naszego dzieciństwa. Zastanówmy się więc z jakich garnków korzystały nasze babcie a potem mamy. Pomimo zmieniających się trendów tradycyjne rozwiązania okazują się niezawodne. Czy również i dziś warto sięgnąć po emaliowane naczynia?

Zdrowie to podstawa


Gotowanie domowych potraw w emaliowanych garnkach jest zdecydowanie bezpieczne dla zdrowia naszego i członków naszych rodzin, pod warunkiem, że będziemy o nie dbać. Tak przygotowane posiłki nie będą zawierały szkodliwych substancji, jednak musimy zwracać szczególną uwagę na to, czy emalia w trakcie użytkowania nie popękała, czy nie ma żadnych odprysków. Używanie zniszczonych naczyń wiąże się bowiem z możliwością przenikania do potraw a następnie do naszego organizmu substancji niepożądanych. Wynika to z faktu, iż pod warstwą emalii znajduje się stalowa blacha, która w kontakcie z wodą i żywnością ulega korozji. Niebezpieczne są właśnie te opiłki rdzy, które mogą przedostać się do jedzenia.


Optymalna grubość garnków nie tylko zmniejszy ryzyko związane z przypaleniem przygotowywanych potraw, ale przede wszystkim zapewni równomierne rozprowadzanie ciepła. Dodatkowym atutem tego rodzaju naczyń jest długotrwałe utrzymywanie ciepła w ich wnętrzu, więc czas przygotowania ulega znacznemu skróceniu a i na dłużej gotowy posiłek będzie miał temperaturę odpowiednią do jego spożycia.


Emaliowane naczynia są również odporne na działanie kwasów a wykorzystywane do przechowywania żywności w chłodziarce pozwalają na zachowanie jej naturalnego smaku. Niezaprzeczalną zaletą jest także możliwość podgrzania potrawy bezpośrednio po wyjęciu jej z lodówki, bez konieczności przekładania do bardziej odpornego naczynia i bez ryzyka, że emaliowany garnek ulegnie uszkodzeniu. Wynika to z samych właściwości emalii, ponieważ jest odporna na gwałtowne zmiany temperatury. Dla alergików i osób podatnych na wszelkie uczulenia istotne będzie również i to, że naczynia te nie zawierają niklu, więc mogą być bezpiecznie użytkowane bez ponoszenia żadnych zdrowotnych konsekwencji.


Powiew nowoczesności


Moda lubi spektakularne powroty, tak też i nadszedł czas na emaliowane naczynia w nowoczesnych kuchniach. Obecnie mamy do wyboru tradycyjne, proste wzornictwo w modnych kolorach i wzorach, albo tez propozycje dla nieco bardziej wymagających – połączenie emalii ze szkłem czy elementami ze stali nierdzewnej, co nadaje wyrazistego charakteru. Taka różnorodność i uniwersalność pozwoli na długo cieszyć się walorami użytkowymi, jak i estetycznymi. Zdecydowana większość naczyń emaliowanych może być z powodzeniem wykorzystywana również do gotowania na kuchenkach indukcyjnych, więc nawet w nowocześnie urządzonej kuchni nie musimy rezygnować z tradycyjnych elementów a gotowanie może stać się nie tylko łatwiejsze, ale i bardziej przyjemne.

Zobacz również

Jak naostrzyć kuchenny nóż?

Jak naostrzyć kuchenny nóż?

Czego unikać?   Nóż nie powinien służyć nam za większość kuchennych akcesoriów....

Łyżka i widelec do raportu!

Łyżka i widelec do raportu!

Sekret tkwi w szczegółach Każdy dobry gospodarz lub gospodyni zdaje sobie sprawę z tego, że...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena