Wady i Zalety - Meble Kuchenne i Wyposażenie | Porady Max Kuchnie
Wady i Zalety - Meble Kuchenne i Wyposażenie | Porady Max Kuchnie
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Kuchnie Wady i zalety Plastikowe deski do krojenia

Wady i zalety


Plastikowe deski do krojenia

Przygotowując posiłki najczęściej korzystamy z rozmaitych akcesoriów kuchennych, w tym przede wszystkim pomocne okazują się deski do krojenia. Do wyboru mamy wiele rodzajów, wielkości, produktów wykonanych z różnych materiałów charakteryzujących się określonymi właściwościami. Jednym z najczęściej spotykanych jest powszechnie znany i lubiany plastik.

Plastikowe a drewniane


Plastikowe deski zazwyczaj produkowane są z polietylenu. Dzięki temu zyskują przewagę nad drewnianymi akcesoriami, ponieważ bez przeszkód można je myć wykorzystując do tego celu również obecne w naszych kuchniach środki chemiczne. Nic złego nie stanie się z taką deską, jeśli w jej czyszczeniu wyręczy nas zmywarka. W przeciwieństwie do drewna plastikowe akcesoria nie pochłaniają także zapachów pochodzących z przygotowywanych składników, ani nie chłoną soków czy wydzielanych w trakcie szatkowania/krojenia płynów. Są odporne zarówno na wyższe (do 1100C), jak i niskie temperatury, więc mogą stanowić nieodłączny element kuchennych prac. Zawsze pod ręką przyda się taka podstawka izolująca blat roboczy czy stół od czynników, które w konsekwencji mogą spowodować ich niszczenie.

 

Deski wykonane z drewna mają tendencję do naturalnego zasklepiania się powstających w kontakcie z ostrzem zadrapań i nacięć. Jak nie trudno się domyślić, plastik nie posiada takiej zdolności, natomiast w tak wyżłobionych zagłębieniach łatwiej gromadzą się bakterie, które później przenikają do artykułów spożywczych poddawanych obróbce z wykorzystaniem takiej deski. Dlatego bardzo ważne jest, aby szczególnie dbać o higienę i czystość. Spory ułatwieniem w tym względzie będzie wykorzystanie kilku desek o różnych kolorach. Z racji tego, że nie są one bardzo drogie, możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i uprzyjemnić kulinarne eksperymenty. Stosowanie kilku desek w praktyce oznacza dokładnie tyle, że na przykład bakterie znajdujące się w mięsie nie będą przenikały do warzyw czy owoców. Zwracajmy jednak uwagę, aby mimo wszystko pilnować tego, która deska miała być przeznaczona do danej grupy artykułów. I tak na przykład łatwo będzie zapamiętać, że czerwonej deski używamy do surowego mięsa a zielonej lub białej do warzyw. Aby uniknąć problemów z przechowywaniem dużej ilości desek, możemy wybrać specjalnie przygotowane przez producentów zestawy, składające się np. z czterech rodzajów. Wygodne i eleganckie futerały będą się pięknie prezentowały nawet na kuchennym blacie. Dodatkowo mamy gwarancję, że w razie potrzeby są zawsze w zasięgu ręki. Oznaczenia i odmienne kolory desek ograniczą ryzyko pomyłki a antypoślizgowe elementy zamocowane na spodniej warstwie poprawią komfort pracy.

 

Uwaga!


Wbrew pozorom z plastikową deską należy się obchodzić ostrożnie, ponieważ w trakcie krojenia może dojść do wykruszenia się drobnych elementów plastiku, który w konsekwencji trafi do przygotowywanych przez nas potrwa. W związku z tym nie możemy dopuścić do sytuacji, gdy w naszej kuchni będą użytkowane wysłużone i już zniszczone plastikowe deski do krojenia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Kuchnia in black


Czerń to jedna z podstawowych barw będąca synonimem szyku i elegancji. Każda kobieta...

Drewno w kuchni?


Drewno to jedyny materiał, który nigdy nie wyszedł i nie wyjdzie z mody....

Kuchnia plus salon – zgrany duet


Połączenie pomieszczenia roboczego w postaci kuchni z salonem, który stanowi...