Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Wady i zalety / Plastikowe deski do krojenia

Wady i zalety

Plastikowe deski do krojenia

Ulubione0

Przygotowując posiłki najczęściej korzystamy z rozmaitych akcesoriów kuchennych, w tym przede wszystkim pomocne okazują się deski do krojenia. Do wyboru mamy wiele rodzajów, wielkości, produktów wykonanych z różnych materiałów charakteryzujących się określonymi właściwościami. Jednym z najczęściej spotykanych jest powszechnie znany i lubiany plastik.

Plastikowe a drewniane


Plastikowe deski zazwyczaj produkowane są z polietylenu. Dzięki temu zyskują przewagę nad drewnianymi akcesoriami, ponieważ bez przeszkód można je myć wykorzystując do tego celu również obecne w naszych kuchniach środki chemiczne. Nic złego nie stanie się z taką deską, jeśli w jej czyszczeniu wyręczy nas zmywarka. W przeciwieństwie do drewna plastikowe akcesoria nie pochłaniają także zapachów pochodzących z przygotowywanych składników, ani nie chłoną soków czy wydzielanych w trakcie szatkowania/krojenia płynów. Są odporne zarówno na wyższe (do 1100C), jak i niskie temperatury, więc mogą stanowić nieodłączny element kuchennych prac. Zawsze pod ręką przyda się taka podstawka izolująca blat roboczy czy stół od czynników, które w konsekwencji mogą spowodować ich niszczenie.

 

Deski wykonane z drewna mają tendencję do naturalnego zasklepiania się powstających w kontakcie z ostrzem zadrapań i nacięć. Jak nie trudno się domyślić, plastik nie posiada takiej zdolności, natomiast w tak wyżłobionych zagłębieniach łatwiej gromadzą się bakterie, które później przenikają do artykułów spożywczych poddawanych obróbce z wykorzystaniem takiej deski. Dlatego bardzo ważne jest, aby szczególnie dbać o higienę i czystość. Spory ułatwieniem w tym względzie będzie wykorzystanie kilku desek o różnych kolorach. Z racji tego, że nie są one bardzo drogie, możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i uprzyjemnić kulinarne eksperymenty. Stosowanie kilku desek w praktyce oznacza dokładnie tyle, że na przykład bakterie znajdujące się w mięsie nie będą przenikały do warzyw czy owoców. Zwracajmy jednak uwagę, aby mimo wszystko pilnować tego, która deska miała być przeznaczona do danej grupy artykułów. I tak na przykład łatwo będzie zapamiętać, że czerwonej deski używamy do surowego mięsa a zielonej lub białej do warzyw. Aby uniknąć problemów z przechowywaniem dużej ilości desek, możemy wybrać specjalnie przygotowane przez producentów zestawy, składające się np. z czterech rodzajów. Wygodne i eleganckie futerały będą się pięknie prezentowały nawet na kuchennym blacie. Dodatkowo mamy gwarancję, że w razie potrzeby są zawsze w zasięgu ręki. Oznaczenia i odmienne kolory desek ograniczą ryzyko pomyłki a antypoślizgowe elementy zamocowane na spodniej warstwie poprawią komfort pracy.

 

Uwaga!


Wbrew pozorom z plastikową deską należy się obchodzić ostrożnie, ponieważ w trakcie krojenia może dojść do wykruszenia się drobnych elementów plastiku, który w konsekwencji trafi do przygotowywanych przez nas potrwa. W związku z tym nie możemy dopuścić do sytuacji, gdy w naszej kuchni będą użytkowane wysłużone i już zniszczone plastikowe deski do krojenia.

Zobacz również

Odwrócona osmoza. Co to takiego?

Odwrócona osmoza. Co to takiego?

Filtr doskonały? Odwrócona osmoza to najdoskonalszy jak do tej pory filtr do wody, który z...

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży

Kuchenne minimum   Zgodnie ze starym przysłowiem, jak coś nadaje się do wszystkiego to...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena