Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Meblujemy lodówkę

Meblujemy lodówkę

Każdy z nas ma w swej kuchni lodówkę. Nie każdy jednak potrafi z niej umiejętnie korzystać, co często skutkuje dużym zużyciem energii elektrycznej, a co gorsza szybką utratą świeżości chłodzonych produktów, ich walorów smakowych i przydatności do spożycia. Jak więc rozsądnie użytkować chłodziarkę?

Sekret tkwi w przechowywaniu

Bez względu na to jaki rodzaj i rozmiar lodówki mamy w swej kuchni, obowiązują pewne niezmienne zasady dotyczące sposobu przechowywania żywności w chłodziarkach, i to ich przestrzeganie ma największy wpływ na dobrą kondycję chłodzonych produktów. Dzięki nim warzywa dłużej pozostaną jędrne, owoce soczyste a mięso świeże i smaczne. Zasady te określają miejsca w lodówce, w których powinny być przechowywane konkretne grupy produktów. Związane jest to przede wszystkim z poziomem temperatury, który jest nieznacznie różny w zależności od poziomu chłodziarki ale może być też podyktowane czysto praktycznymi względami.


Zdjęcie: WHIRLPOOL

Wszystko na swoim miejscu

 

  • Górna półka powinna być zarezerwowana głównie dla produktów zamkniętych w słoikach. Swoje miejsce powinny więc tu znaleźć wszelkie dżemy, powidła, przetwory, ale także zamknięte produkty mleczne, jak kefiry, jogurty, maślanki, mleko itp.
  • Półki znajdujące się w środku lodówki to miejsce dla szybko psującej się żywności, jak nabiał, wędliny czy obiad z wczorajszego dnia. Powinny znaleźć się tu też produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia. Dzięki takiej lokalizacji nie tylko dłużej zachowają świeżość, ale też zawsze rzucą nam się w oczy podczas otwierania chłodziarki - nie będzie więc ryzyka, że coś niepostrzeżenie trafi w kąt lodówki, nie zostanie zauważone i się zepsuje.
  • Dolna część chłodziarki, ze względu na najniższą temperaturę to lokalizacja odpowiednia dla surowego mięsa i ryb.
  • Szuflady znajdujące się w najniższych partiach przeznaczone są dla świeżych warzyw i owoców, które mimo, że przechowywane są w niskiej temperaturze i tak w ciągu kilku dni stracą swą świeżość, dlatego najlepiej nie przechowywać ich długo i w dużych ilościach.
  • Pólki w drzwiach to tradycyjne miejsce dla jajek (każdy producent wyposaża lodówkę w specjalne pojemniki na jajka), ale też wszelkich sosów, olejów, soków i mleka w kartonach, masła, ketchupu, musztardy i innych produktów w butelkach.
  • W przypadku nowoczesnych modeli, lodówki wyposażone są w specjalne strefy temperaturowe, szuflady i komory przeznaczone specjalnie do przechowywania określonych produktów (w zależności od producenta zwane cool zone, cool box itp.). Jeśli posiadamy tego typu lodówkę, podczas układania w niej produktów spożywczych kierujmy się instrukcją i zaleceniami producenta.

Pamiętaj!

  • Do chłodziarki nie wkładaj zbyt dużo produktów. „Zapakowanie" po brzegi utrudni swobodny obieg powietrza wewnątrz komory, a wiec uniemożliwi efektywne chłodzenie i działanie urządzenia.
  • Zawsze nowo kupione produkty umieszczaj dalej w głębi lodówki za produktami, które już są w chłodziarce od kilku dni. W ten sposób bliżej drzwi będą znajdować się produkty starsze, które lepiej zużyć w pierwszej kolejności.
  • Nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych potraw i produktów. Możesz w ten sposób nie tylko zwiększyć zużycie prądu potrzebnego do ich ochłodzenia, ale w skrajnych przepadkach może dojść do uszkodzenia lodówki.
  • W chłodziarce nie przechowuj produktów w papierze ani folii, tracą bowiem szybko świeżość. Najlepiej zaopatrz się w szczelnie zamykane pojemniki plastikowe, które ograniczają parowanie i przenikanie zapachów.
  • Produkty zamrożone najlepiej rozmrażać w lodówce. Proces ten będzie trwał nieco dłużej niż w temperaturze pokojowej, jednak przyniesie lepsze efekty – mniejsze ryzyko namnażania się bakterii i mniejsze zużycie energii elektrycznej przez lodówkę.
  • W zamrażarce wszelkie produkty układaj bardzo blisko siebie, najciaśniej jak się da.
  • Regularnie myj lodówkę i przeglądaj jej zawartość, by przypadkiem w jej najdalszym zakątku nie został zepsuty produkt spożywczy. Może to spowodować rozprzestrzenienie się bakterii na inne produkty.
  • Wnętrze lodówki myj płynem do mycia naczyń i przecieraj roztworem octu. Pamiętaj o wyłączeniu jej z sieci na czas mycia.

Komentarze


1.67/5 3 3

właśnie dowiedzialam sie ze robie mase bledow


spox


5

wazny temat

Zobacz również


Grzanie na zimno. Sekrety indukcji.


Szybko, sprawnie, energooszczędnie i bezpiecznie. Któż z nas nie chciałby w ten...

Instalacja elektryczna w kuchni


Współczesna kuchnia właściwie nie mogłaby się obejść bez energii...

Tajemniczy No Frost


O systemie No Frost słyszał już chyba każdy. Ale nie każdy wie, czym tak naprawdę...