Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Meblujemy lodówkę

Porady


Meblujemy lodówkę

Każdy z nas ma w swej kuchni lodówkę. Nie każdy jednak potrafi z niej umiejętnie korzystać, co często skutkuje dużym zużyciem energii elektrycznej, a co gorsza szybką utratą świeżości chłodzonych produktów, ich walorów smakowych i przydatności do spożycia. Jak więc rozsądnie użytkować chłodziarkę?

Sekret tkwi w przechowywaniu

Bez względu na to jaki rodzaj i rozmiar lodówki mamy w swej kuchni, obowiązują pewne niezmienne zasady dotyczące sposobu przechowywania żywności w chłodziarkach, i to ich przestrzeganie ma największy wpływ na dobrą kondycję chłodzonych produktów. Dzięki nim warzywa dłużej pozostaną jędrne, owoce soczyste a mięso świeże i smaczne. Zasady te określają miejsca w lodówce, w których powinny być przechowywane konkretne grupy produktów. Związane jest to przede wszystkim z poziomem temperatury, który jest nieznacznie różny w zależności od poziomu chłodziarki ale może być też podyktowane czysto praktycznymi względami.


Zdjęcie: WHIRLPOOL

Wszystko na swoim miejscu

 

  • Górna półka powinna być zarezerwowana głównie dla produktów zamkniętych w słoikach. Swoje miejsce powinny więc tu znaleźć wszelkie dżemy, powidła, przetwory, ale także zamknięte produkty mleczne, jak kefiry, jogurty, maślanki, mleko itp.
  • Półki znajdujące się w środku lodówki to miejsce dla szybko psującej się żywności, jak nabiał, wędliny czy obiad z wczorajszego dnia. Powinny znaleźć się tu też produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia. Dzięki takiej lokalizacji nie tylko dłużej zachowają świeżość, ale też zawsze rzucą nam się w oczy podczas otwierania chłodziarki - nie będzie więc ryzyka, że coś niepostrzeżenie trafi w kąt lodówki, nie zostanie zauważone i się zepsuje.
  • Dolna część chłodziarki, ze względu na najniższą temperaturę to lokalizacja odpowiednia dla surowego mięsa i ryb.
  • Szuflady znajdujące się w najniższych partiach przeznaczone są dla świeżych warzyw i owoców, które mimo, że przechowywane są w niskiej temperaturze i tak w ciągu kilku dni stracą swą świeżość, dlatego najlepiej nie przechowywać ich długo i w dużych ilościach.
  • Pólki w drzwiach to tradycyjne miejsce dla jajek (każdy producent wyposaża lodówkę w specjalne pojemniki na jajka), ale też wszelkich sosów, olejów, soków i mleka w kartonach, masła, ketchupu, musztardy i innych produktów w butelkach.
  • W przypadku nowoczesnych modeli, lodówki wyposażone są w specjalne strefy temperaturowe, szuflady i komory przeznaczone specjalnie do przechowywania określonych produktów (w zależności od producenta zwane cool zone, cool box itp.). Jeśli posiadamy tego typu lodówkę, podczas układania w niej produktów spożywczych kierujmy się instrukcją i zaleceniami producenta.

Pamiętaj!

  • Do chłodziarki nie wkładaj zbyt dużo produktów. „Zapakowanie" po brzegi utrudni swobodny obieg powietrza wewnątrz komory, a wiec uniemożliwi efektywne chłodzenie i działanie urządzenia.
  • Zawsze nowo kupione produkty umieszczaj dalej w głębi lodówki za produktami, które już są w chłodziarce od kilku dni. W ten sposób bliżej drzwi będą znajdować się produkty starsze, które lepiej zużyć w pierwszej kolejności.
  • Nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych potraw i produktów. Możesz w ten sposób nie tylko zwiększyć zużycie prądu potrzebnego do ich ochłodzenia, ale w skrajnych przepadkach może dojść do uszkodzenia lodówki.
  • W chłodziarce nie przechowuj produktów w papierze ani folii, tracą bowiem szybko świeżość. Najlepiej zaopatrz się w szczelnie zamykane pojemniki plastikowe, które ograniczają parowanie i przenikanie zapachów.
  • Produkty zamrożone najlepiej rozmrażać w lodówce. Proces ten będzie trwał nieco dłużej niż w temperaturze pokojowej, jednak przyniesie lepsze efekty – mniejsze ryzyko namnażania się bakterii i mniejsze zużycie energii elektrycznej przez lodówkę.
  • W zamrażarce wszelkie produkty układaj bardzo blisko siebie, najciaśniej jak się da.
  • Regularnie myj lodówkę i przeglądaj jej zawartość, by przypadkiem w jej najdalszym zakątku nie został zepsuty produkt spożywczy. Może to spowodować rozprzestrzenienie się bakterii na inne produkty.
  • Wnętrze lodówki myj płynem do mycia naczyń i przecieraj roztworem octu. Pamiętaj o wyłączeniu jej z sieci na czas mycia.

Komentarze


1.67/5 3 3

właśnie dowiedzialam sie ze robie mase bledow


spox


5

wazny temat

Zobacz również


Płyn na miarę oczekiwań


Ma przede wszystkim dobrze zmywać, usuwać wszelkie zabrudzenia, drobnoustroje i...

Jak czyścić stal nierdzewną?


Piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa, płyta grzewcza, okap, zlewozmywak, chlebak,...