Utrzymanie Czystości i Sprzątanie w Kuchni | Porady Max Kuchnie
Utrzymanie Czystości i Sprzątanie w Kuchni | Porady Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchnie Utrzymanie czystości Jak czyścić stal nierdzewną?

Utrzymanie czystości


Jak czyścić stal nierdzewną?

Piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa, płyta grzewcza, okap, zlewozmywak, chlebak, czajnik, garnki, miski. Coraz częściej wymienione elementy kuchennego wyposażenia wykonywane są ze stali nierdzewnej, materiału bardzo dekoracyjnego, modnego jednocześnie jednak stosunkowo ciężkiego do utrzymania w nieskazitelnej czystości. Jak więc czyścić elementy ze stali?

Na zdjęciu: Whirlpool

Po pierwsze: nie brudzić

Złota zasada czystości w każdym domowym pomieszczeniu brzmi: rób wszystko, by zapobiegać zabrudzeniom. Co to oznacza w kuchennej praktyce? Najważniejsze to starać się unikać trudnych do usunięcia zabrudzeń, starannie obchodzić się ze stalowymi elementami, unikać lub minimalizować ich kontakt z brudzącymi substancjami.

Tak więc korzystając z piekarnika czy lodówki, starajmy się nie dopuszczać do bezpośredniego kontaktu delikatnej powierzchni z tłuszczem czy silnymi kwasami. Zlewozmywak chrońmy przed mechanicznymi uszkodzeniami, które mogą powodować zniszczenie stalowej powłoki, a czajnik czy garnki pilnujmy, by nic się w nich nie przypaliło, szczególnie trudny do usunięcia tłuszcz.

Po drugie: regularnie pielęgnować

Wszystko w kuchni potrzebuje systematycznej pielęgnacji. Bez względu na to, czy jest to drogi sprzęt AGD, którego używamy od czasu do czasu, czy mały czajnik, który służy nam każdego dnia. Każdy element kuchennego wyposażenia, by mógł na długi czas zachować swój pierwotny, piękny wygląd wymaga starannej konserwacji. Oznacza to nic innego jak regularne czyszczenie – najlepiej po każdorazowym użyciu. Dotyczy to zarówno piekarnika, jak i garnka czy zlewozmywaka. Przetarcie miękką, wilgotną szmatką stalowej powierzchni pozwoli w szybki i prosty sposób usunąć ślady po kroplach wody czy odciski palców.

Dzięki temu powierzchnia lodówki, piekarnika czy zlewozmywaka będzie cały czas lśniła jak nowa, będzie przy tym cieszyć oczy i w żaden sposób nie oszpeci kuchennej aranżacji. W ten sposób unikniemy też problemu z zalegającym w niejednej kuchni kurzem, który wymieszany z oparami gazu i kuchenną wilgocią tworzą naprawdę uciążliwe zabrudzenia.

Po trzecie: czyścić z głową

Stal nierdzewna to wyjątkowy, szczególny materiał. Z jednej strony ma mnóstwo zalet, które czynią z niej surowiec wprost idealny na kuchenne warunki. Z drugiej jednak szybko się brudzi – widać na niej każdy odcisk palca czy pozostałość po wodzie. Co więcej, jej powierzchnia jest wyjątkowo delikatna i można ją bardzo łatwo uszkodzić lub zarysować, kiedy będzie się z nią obchodzić w niewłaściwy sposób. Jak więc skutecznie i bezpiecznie czyścić stalowe elementy?

  • Do czyszczenia stali należy stosować tylko miękkie, delikatne myjki i ściereczki. Ostrzejsze czyściki mogłyby zarysować powierzchnię, pozostawiając nieestetyczne, niemożliwe do usunięcia ślady.
  • Ta sama zasada dotyczy detergentów – jeśli już zdecydujemy się na ich stosowanie, wybierajmy delikatne płyny, nigdy rysujące, przeznaczone do szorowania proszki. Dobrym rozwiązaniem może być zakup preparatu przeznaczonego specjalnie do pielęgnacji stali nierdzewnej w kuchni. Mamy wtedy pewność, że środek ten nie tylko nie wyrządzi krzywdy naszym stalowym elementom, ale też doskonale je wyczyści i zakonserwuje.
  • Na co dzień można też wypróbować kilka domowych sposobów, szczególnie w sytuacji, kiedy nasze zabrudzenia nie są zbyt silne i zaschnięte. Sprawdzonym patentem jest używanie roztworu wody i mydła, którym należy delikatnie przetrzeć czyszczoną powierzchnię, a następnie wytrzeć i wypolerować, najlepiej szmatką z owczej wełny. Równie dobre efekty daje czyszczenie stali z pomocą wody sodowej, octu lub soku z cytryny. Podobnie jak w przypadku roztworu mydła także i w tym przypadku należy zmoczyć delikatną, miękką ściereczkę i przecierać czyszczoną powierzchnię.
  • Do polerowania stalowych powierzchni doskonale nadaje się oliwa z oliwek lub zwyczajna oliwka dla dzieci. Niewielką ilość (kilka kropel) należy nanieść na ściereczce i okrężnymi ruchami wetrzeć w stalową powierzchnię. Efekt pięknego połysku gwarantowany. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością oliwy – możemy bowiem osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego – powierzchnia będzie tłusta i pełna nieestetycznych smug.

Więcej praktycznych porad i wskazówek znajdziesz w naszych artykułach, wystarczy kliknąć TUTAJ.

Komentarze


5.00/5 6 6
5
Edii

Z domowych sposobów najlepszy jest ocet. Czysty ocet, koniecznie spirytusowy, lub rozcieńczony. Ja mieszam zwykle pół na pół z wodą. Może i zapach po takim czyszczeniu nie jest za szczególny, ale za to ekologicznie i czysto. A kuchnie zawsze można później wywietrzyć i szlus. ;)


5
Pati

Artykuł poleciła mi siostra i fajnie bo dużo z niego skorzystałam.


5
Jarek

Polecam. Ciekawy artykuł! Dużo informacji, których nie znalazłem w necie.


5
Zuzka

Korzystając codziennie z kuchni, warto utrzymać ją w czystości. Ja często gotuję w domu i cieszę się, że mogę skorzystać z pomocnych informacji na ten temat.


5
Malwin@

Chlebak ze stali nierdzewnej sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Trzeba systematycznie o niego dbać mając do tego odpowiednią ściereczkę, a wtedy nie będzie problemu z jego czyszczeniem.


5
marcysia

Regularna pielęgnacja sprzętów ze stali nierdzewnej zapewni długotrwały efekt. Na początku popełniałam podstawowy błąd, bo czyściłam ostrą gąbką. Na szczęście nic się nie stało.

Zobacz również


Gdzie w kuchni najlepiej zamontować gniazda elektryczne i...


Urządzanie kuchni to zazwyczaj realizacja pomysłu, który siedzi nam w głowie....

Estetyczne i funkcjonalne uchwyty mebli kuchennych


Piękna i funkcjonalna kuchnia to podstawa prawidłowego funkcjonowania każdego...

Parownica do sprzątania kuchni – zalety


Masz dość zniszczonych dłoni od ciągłego szorowania kuchennych podłóg?...