Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Utrzymanie czystości / Jak posprzątać kuchnię?

Utrzymanie czystości

Jak posprzątać kuchnię?

Ulubione1

Wbrew pozorom sprzątanie kuchni wcale nie musi być czaso- i pracochłonne. Aby zadbać o higieniczną czystość sprzyjającą zdrowiu i dobrej atmosferze w pomieszczeniu, warto regularnie je sprzątać, a raz na jakiś czas urządzać generalne porządki.

W trosce o zdrowie

Porządek w kuchni to postawa. Nikt przecież nie wyobraża sobie gotowania, a tym bardziej spożywania posiłków w brudnym, pełnym nieumytych naczyń, plam i okruchów pomieszczeniu. Co więcej, brak dbałości o czystość może skutkować mnożeniem się groźnych dla zdrowia bakterii, które uwielbiają bytować na psującej się żywności.
 

Regularność to klucz do sukcesu

Sprzątać warto codziennie, najlepiej po każdym posiłku. Im dokładniej posprzątamy po sobie, tym mniej pracy będziemy mieli podczas gruntownych porządków, unikniemy wtedy mnożenia się brudu, sterty nieumytych naczyń, czy zaschniętych, trudnych do usunięcia plam. I nie ma tu zbyt wielkiego znaczenia styl, w jakim urządzona jest kuchnia czy rozplanowania meblowej zabudowy. Kuchnia powinna być po prostu czysta.

Porządki krok po kroku

Sprzątanie tak szczególnego pomieszczenia, jakim jest kuchnia wymaga dobrego planu i zorganizowania poszczególnych prac. Jak zatem zrobić to dobrze?

  • Każde sprzątanie kuchni najlepiej zacząć od usunięcia brudnych naczyń ze stołu i blatu roboczego. Jeśli mamy zmywarkę wsadzajmy je od razu do urządzenia, nie czekając aż brud zaschnie na talerzach. Pamiętajmy jednak, by resztki jedzenia pozostałe na naczyniach usunąć przed umieszczeniem ich w zmywarce. Jeśli mamy do umycia szczególnie zanieczyszczone talerze, umieśćmy je w dolnym koszu zmywarki, lżejsze zabrudzenia z powodzeniem usuniemy myjąc talerze w górnym koszu zmywarki. Również program i temperaturę zmywania dostosujmy do stopnia zabrudzenia naczyń. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami zmywarki i musimy zmywać ręcznie pod żadnym pozorem nie zostawiajmy ich w zlewozmywaku, staną się tylko idealnym miejscem dla mnożenia bakterii. Co więcej zaschnięte resztki posiłków, będzie niezwykle ciężko usunąć.
  • Czyste naczynia, garnki, akcesoria, których używaliśmy do przygotowywania posiłku, dobrze jest posprzątać i pochować w szafkach kuchennych, by niepotrzebnie nie „zagracały" wnętrza. Dzięki temu nie tylko oczyścimy przestrzeń, ale umożliwimy dalsze porządki.
  • Dokładnie wyczyśćmy blaty robocze i stół. Usuńmy wszelkie okruszki i resztki pozostałe po przyrządzaniu i spożywaniu posiłku. Następnie umyjmy blaty używając czystej ściereczki namoczonej w roztworze wody i kuchennego detergentu. Można ją też zastąpić wilgotnymi ściereczkami, specjalnie przeznaczonymi do tego typu prac. Ułatwia to sprzątanie, nie trzeba ich bowiem płukać czy prać, po skończonym sprzątaniu wyrzuca się je po prostu do kosza na śmieci. Pamiętajmy by starannie usunąć wszelkie zabrudzenia i plamy, pozostawienie ich „na następny raz" sprawi, że plama będzie jeszcze gorsza i trudniejsza do usunięcia.
  • Regularnie starajmy się też przecierać kuchenne fronty. Pozwoli to nie tylko oczyścić je z kurzu czy śladów po palcach domowników. Niejednokrotnie zdarza się, że na frontach widoczne są różnego rodzaju smugi, które po jakimś czasie może być ciężko usunąć. Nie wspominając już o estetycznym aspekcie tego problemu.
  • Podczas sprzątania nie zapominajmy też o dokładnym, ale delikatnym wyczyszczeniu płyty grzewczej. Najwięcej starań wymaga oczyszczenie płyty gazowej, jednak również ceramiczną czy indukcyjną trzeba traktować z równą starannością. Usuńmy więc wszelkie pozostałości po przypalonych resztkach, a powierzchnię płyty przetrzyjmy miękką szmatką nawet wtedy, kiedy wydaje nam się, że jest czysta. Podczas gotowania czy smażenia powstają bowiem na płycie zabrudzenia, ślady po pryskającym tłuszczu, które jeśli nie zostaną w porę usunięte, skutecznie zanieczyszczą płytę. Poddane działaniu gorąca podczas kolejnego gotowania staną się jeszcze trudniejsze do usunięcia.
  • Sprzątanie nie może się obyć też bez oczyszczenia zlewozmywaka. Regularna pielęgnacja tego kuchennego elementu to postawa, myjmy go więc najlepiej po każdym użyciu, a już na pewno pod koniec każdego dnia. Po umyciu powierzchni zlewu, wytrzyjmy ją do sucha, szczególnie jeśli zlewozmywak wykonany jest ze stali nierdzewnej. W przeciwnym wypadku na jego powierzchni mogą utworzyć się nieestetyczne ślady po kroplach wody.
  • Na koniec sprzątania pozostaje nam jeszcze umycie kuchennej podłogi. Bez względu na to, z jakiego materiału jest wykonana, najpierw najlepiej jest ją zamieść lub odkurzyć. Pozwoli to usunąć większe okruszki czy resztki, które mogłyby rysować powierzchnię posadzki. Następnie wystarczy zmyć podłogę roztworem ciepłej wody i detergentu przeznaczonego do odpowiedniego typu kuchennej posadzki.

Zobacz również

Jak czyścić okap kuchenny?

Jak czyścić okap kuchenny?

Źródła problemów Największym wrogiem okapów jest powietrze, które zasysa i ma za zadanie...

Jak czyścić zlewozmywak ze stali nierdzewnej?

Jak czyścić zlewozmywak ze stali nierdzewnej?

Czystość bez dyskusji! Zlewozmywak to element kuchennego wyposażenia, który jak żaden inny...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena