Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Porządki z Marie Kondo – kuchnia według metody...

Porady


Porządki z Marie Kondo – kuchnia według metody Konmari

Już sama myśl o zrobieniu porządków w kuchennych szafkach zniechęca Cię do pracy? A może wręcz przeciwnie? Uwielbiasz układać, segregować, czyścić i chętnie poznasz sposoby na jeszcze sprawniejsze sprzątanie kuchni. Metoda Konmari sprawi, że spojrzysz na sprzątanie zupełnie inaczej niż do tej pory. Japońska mistrzyni organizacji, dzięki swojemu niezwykłemu podejściu stała się znana na całym świecie. Przygotowaliśmy poradnik o sprzątaniu kuchni według zasad Marie Kondo. Sprawdź, czy jej filozofia Ci odpowiada i czy triki, które proponuje, sprawdzą się w Twojej kuchni.

Metoda Konmari – czym jest?

 

Marie Kondo opracowała zasady sprzątania znane jako metoda Konmari. Zanim przejdziemy do tej metody, zacznijmy od tego, kim jest jej twórczyni. Marie Kondo jest autorką bestsellerowych poradników (m.in. książek „Magia sprzątania” i „Tokimeki. Magia sprzątania w praktyce”), a także bohaterką programu emitowanego w serwisie Netflix. To 8-odcinkowy serial „Tidying Up with Marie Kondo”, czyli „Sprzątanie z Marie Kondo”, który miał premierę 1 stycznia 2019 r. W każdym odcinku ekspertka odwiedza domy i pomaga rodzinom uporać się z bałaganem. Marie Kondo ma swoją markę lifestylową, sklep internetowy i prowadzi kanał na YouTube. Występowała w licznych programach telewizyjnych i radiowych. Pisano o niej m.in.: w The New York Times, Vogue i The Wall Street Journal.

 

Na jej stronie internetowej możemy zapoznać się z 6 podstawowymi zasadami sprzątania:

  1. Zaangażuj się w sprzątanie.
  2. Wyobraź sobie swój idealny styl życia.
  3. Wyrzuć to, co niepotrzebne.
  4. Porządkuj według kategorii, a nie pomieszczeń.
  5. Zachowaj odpowiednią kolejność.
  6. Zapytaj siebie, czy to wywołuje radość.

Jeszcze przed sprzątaniem, radzi, by zastanowić się, dlaczego chcemy, to robić. Jeśli wiemy, z jakim zamiarem zabieramy się za porządki, nie ulegniemy tak łatwo zniechęceniu. Podczas takiej akcji sprzątania należy zająć się wszystkim, co mamy w domu. Takie uprzątnięcie może trwać dłużej, ale będzie skuteczniejsze, niż sprzątanie po trochę i raz na jakiś czas. Dlaczego to takie ważne? Metoda Konmari jest okazją do przeorganizowania całego życia! Według Marie Kondo sprzątanie nie jest celem samym w sobie, a narzędziem. Celem jest posprzątanie bałaganu, by żyć tak jak się chce.

 

Porządki z Marie Kondo – kuchnia według metody Konmari

 

W metodzie Konmari sprząta się nie według lokalizacji, a kategorii. Oto kategorie, które proponuje Marie Kondo:

  • ubrania,
  • książki,
  • dokumenty,
  • komono, czyli różne przedmioty (np. przedmioty w kuchni, kosmetyki, detergenty),
  • przedmioty mające wartość sentymentalną.

 

Każdą z tych kategorii można podzielić na podkategorie, np. ubrania zakładane na górę (swetry, koszule), bieliznę, dodatki itd. Dlaczego sprzątanie według kategorii jest skuteczniejsze niż robienie tego po kolei, w każdym z pomieszczeń? Bo te same rzeczy znajdują się w różnych miejscach i dopiero jak zbierzemy je wszystkie, widzimy dokładnie, ile ich jest. W ten sposób okazuje się, że części z nich tak naprawdę nie potrzebujemy. Z pewnością niejedna osoba, chciałaby mieć uporządkowaną przestrzeń jak najszybciej, jednak zgodnie z tą metodą powinniśmy sprzątać kategoriami – jedna po drugiej. Ich kolejność nie jest przypadkowa. Ułożenie ubrań i pozbycie się niepotrzebnych jest o wiele łatwiejsze, niż zrobienie tego z rzeczami, które mają wartość sentymentalną. Duże znaczenie mogą mieć też przedmioty codziennego użytku. Zdarza się, że nawet jeśli czegoś nie używamy, to i tak nie chcemy tego wyrzucić, np. ulubionego kubka, który jednak po wielu latach nie wygląda zbyt dobrze. Kluczowe będzie pytanie, które proponuje Marie Kondo. Radzi, by zapytać siebie o to, czy ta rzecz wzbudza w nas radość.

 

Sprzątanie z Marie Kondo – kuchnia, w której króluje porządek

Jak zasady Marie Kondo przełożyć na sprzątanie w kuchni? Kuchnia to jedna lokalizacja, jednak można do niej zastosować tę metodę. Akcesoria i sprzęty kuchenne, żywność i naczynia, w przeciwieństwie do ubrań czy książek, znajdują się tylko w kuchni.

 

Zaplanuj pracę.

Sprzątanie kuchni metodą Konmari rozpocznij od sporządzenia planu. Dobrym sposobem jest też lista, z której będziesz wykreślać ukończone etapy swojej pracy. Na takiej liście mogą znaleźć się rzeczy, które masz w kuchni. W ten sposób unikniesz chaosu i jeszcze sprawniej przejdziesz przez porządki.

 

Zgromadź rzeczy w jednym miejscu.

Zacznij od zebrania wszystkiego w jednym miejscu, np. na stole w jadalni lub na podłodze, ale w innym pomieszczeniu niż kuchnia. Opróżnij wszystkie szafki kuchenne i półki, również te w lodówce, ale żywnością wymagającą chłodzenia zajmij się na samym końcu. Wyjmij jedzenie z szafek, przyprawy, wszystkie przybory kuchenne, sztućce, naczynia, środki czystości i akcesoria do sprzątania.

 

Wyczyść meble i sprzęty.

Takie generalne porządki to doskonała okazja, żeby umyć fronty mebli, szafki na górze, okap i inne sprzęty AGD oraz płytki, nawet te w trudno dostępnych miejscach. To też czas, żeby odkurzyć i przetrzeć wszystkie szuflady szmatką nasączoną płynem, który usunie osady z tłuszczu i brudu. Możesz użyć myjki parowej. Dzięki wyjęciu całej zawartości z kuchennych szafek na nowo zorganizujesz ich przechowywanie.

 

Pozbądź się zbędnych przedmiotów.

Jeśli wszystko masz już w jednym miejscu, czas na wyrzucenie tego, co niepotrzebne, zepsute lub uszkodzone. Należy to zrobić przed ułożeniem tych rzeczy w szafkach. Sprawdź, czy żywność nie jest przeterminowania, a opakowania nie są puste lub prawie puste. Być może części naczyń, sztućców i przyborów kuchennych już nie używasz, albo korzystasz z nich na tyle rzadko, że nawet o nich nie pamiętasz. Możesz je oddać lub jeśli są bardzo zniszczone wyrzucić, pamiętając o zasadach segregacji tego rodzaju śmieci. Po przeglądzie powinno zostać tylko to, czego używasz.

 

Umieść żywność w pojemnikach i szafkach.

Jeśli do tej pory np. kasze, mąki i przyprawy znajdowały się w jednej szafce, a w szufladach panował chaos i żeby znaleźć łyżkę, trzeba było szukać jej między przyborami kuchennymi a sztućcami, to dzięki sprzątaniu metodą Konmari nie będzie już takiego problemu. Wszystko za sprawą właściwej organizacji miejsca oraz odpowiedniemu przechowywaniu jedzenia i przedmiotów. Żywność taką, jak kasze, mąki, makarony i płatki dobrze jest włożyć do przezroczystych pojemników (najlepiej szklanych) i schować do szafki. Podobnie z przyprawami, które szczelnie zamknięte nie stracą swojego aromatu. Produkty chłodzone w lodówce również warto umieścić w pojemnikach. W ten sposób jedzenie zachowa swoje właściwości i z łatwością można dostrzec, co jest już nieświeże. Przyprawy powinny znajdować się blisko blatu kuchennego, a jedzenie spożywane codziennie, na półkach, do których łatwo się dostać. Zaletą takiego przechowywania żywności jest bezproblemowy dostęp. Nie trzeba szukać produktów, bo widać je zaraz po otwarciu szafki lub drzwi lodówki.

Poniżej filmik z kanału EduRodzinka, którym widać jak, wygląda sprzątanie i organizacja kuchni metodą Konmari.

 

 

Poukładaj rzeczy według kategorii i przydatności.

Mniejsze rzeczy, np. komplet miarek, wyciskarkę do czosnku czy obieraczki do warzyw, można włożyć do pudełka. Nie musi to być specjalnie kupione na tę okoliczność opakowanie. Wystarczy zwykłe pudełko po butach. Najbardziej potrzebne akcesoria, a więc te, których używamy każdego dnia, powinny znaleźć się w zasięgu ręki. To ważne ze względów praktycznych, ale i organizacyjnych. W miejscach nieco trudniej dostępnych ustaw przedmioty równie potrzebne, ale już nie tak często, np. naczynie do zapiekania, może stać na górnej szafce. Na zlewie nie powinny znajdować się gąbki i płyny, bo to utrudnia utrzymanie w czystości zarówno zlewu, jak i gąbek. Takie rzeczy warto schować do szafki wraz z innymi detergentami, ściereczkami i szczotkami. Oczywiście gąbki powinny być wtedy suche.

 

Czy warto sprzątać metodą Konmari?

Nie ulega wątpliwości, że jest to zupełnie inny system sprzątania, niż znany i stosowany przez większość ludzi. Zazwyczaj sprząta się po kolei w pokojach, przechodząc przez sypialnię, salon, kuchnię, łazienkę itd. Marie Kondo burzy tę kolejność i wprowadza nową jakość. Zwykłe czynności nabierają dużego znaczenia, a sprzątanie jest okazją wprowadzenia zmian w życiu. Metoda Konmari zyskała tak wielkie grono zwolenników, a jej autorka światową sławę, ponieważ łączy sprzątanie z wyjątkowym podejściem do przedmiotów. Marie Kondo uczy nie tylko, jak bez żalu pozbywać się rzeczy, ale pokazuje sposoby na to, żeby te, które zostają, zajmowały jak najmniej miejsca. Na przykład wiele osób ceni jej metodę układania ubrań, dzięki której wszystkie mieszczą się w szafie i łatwo znaleźć potrzebną rzecz. Ten sposób przydaje się również w podróży, kiedy trzeba spakować do walizki sporo ubrań.

Wbrew temu, co się mówi, w metodzie Konmari nie chodzi o minimalizm, a otaczanie się rzeczami, które naprawdę się ceni. Skąd w takim razie przekonanie, że celem jest pozbycie się, jak największej ilości przedmiotów? Dlatego że podczas porządków wiele osób uświadamia sobie, że przechowuje i gromadzi to, czego nie potrzebuje. Bez wątpienia jest to ukłon w stronę minimalizmu, który w czasach nadmiaru staje się coraz popularniejszym zjawiskiem.

 

Podsumowując, w metodzie Konmari ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności, pozbywanie się rzeczy (wyrzucanie lub oddawanie) i zatrzymywanie tych, które są przydatne i ważne, a także właściwa organizacja. Jeśli nie przepadasz za porządkami lub wręcz przeciwnie, wciąż poszukujesz nowych rozwiązań, to wypróbuj reguły Marie Kondo. Jeśli nie jesteś przekonany, to zacznij od komono, czyli różnych rzeczy, np. mających zastosowanie w kuchni. Być może te metody spodobają Ci się na tyle, że zastosujesz je też do ubrań, książek, dokumentów i przedmiotów, z którymi wiąże się wiele wspomnień, ale już czas, by z częścią z nich się rozstać.

 

Więcej o czystości, organizacji i przechowywaniu żywności przeczytasz w naszych artykułach:

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kuchnie/utrzymanie-czystosci-/jak-posprzatac-kuchnie-702.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/szuflada-z-przyprawami-jak-ja-zorganizowac-3016.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-przechowywac-domowe-wypieki-aby-zachowaly-swiezosc-i-smak-2382.html

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Z czystością mu do twarzy, czyli jak czyścić okap


Okap to urządzenie, które powinno się znaleźć w każdej kuchni. Sprawdza się...

Czysta woda zdrowia doda!


Człowiek w większości składa się z wody. Nic więc dziwnego, że potrzebuje jej do...

Czyste gotowanie, czyli jak czyścić płyty grzewcze


W kuchni, jak w żadnym innym domowym pomieszczeniu powinna panować nienaganna...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności