Ergonomia w kuchni, czyli zasady rozplanowania zabudowy kuchennej
Czym jest ergonomia kuchenna i dlaczego warto aranżować wnętrza w oparciu o jej zasady? Każda kuchnia jest prawdziwym centrum życia domowego i na co dzień wiele się w niej dzieje. Codzienne przygotowywanie potraw i sprzątanie po nich zajmuje sporo czasu i wymaga wykonywania wielu czynności jednocześnie. Urządzając kuchnię w sposób funkcjonalny i ergonomiczny możemy wpłynąć na komfort pracy w niej, usprawnić wszelkiego rodzaju czynności kuchenne, a także zaoszczędzić sporo czasu, energii, a nawet pieniędzy. Poznaj jakie są najważniejsze zasady ergonomii kuchennej.
Kuchnia idealnie dopracowana
Jaka jest idealna kuchnia? Przede wszystkim powinna wyglądać efektownie, a jej styl i wyposażenie ma odpowiadać gustom domowników. Dzięki temu przebywanie w jej wnętrzu będzie przyjemniejsze, co ma także znaczenie w kwestii wykazywania chęci do wykonywania codziennych obowiązków kuchennych. Specjaliści z dziedziny psychologii od lat podkreślają, że wygląd otoczenia, w którym spędzamy swój czas realnie wpływa na nasze samopoczucie oraz chęci do działania. Natomiast układ mebli kuchennych, sposób rozmieszczenia poszczególnych szafek i sprzętów AGD, a nawet dobrane wysokości i ułożenie przechowywanych produktów i akcesoriów – będą miały znaczenie dla komfortu i sprawności wykonywania codziennych czynności kuchennych. Wszystkie te aspekty obejmuje właśnie ergonomia kuchenna. Jak w takim razie urządzić ergonomiczną kuchnię, skoro każde wnętrze jest inne, a domownicy mogą mieć różne potrzeby i oczekiwania? Rozwiązaniem tych dylematów są reguły ergonomii, które zostały wypracowane przez specjalistów i są stosowane w nowoczesnych aranżacjach kuchennych. Warto więc poznać najważniejsze zasady, dzięki którym także Twoja kuchnia stanie się zdecydowanie bardziej komfortowa i funkcjonalna.
Najważniejsze zasady ergonomii kuchennej
Podział na strefy kuchenne
Podział na strefy kuchenne polega na takim rozmieszczeniu poszczególnych produktów i akcesoriów w szafkach i szufladach, aby były one posegregowane i ułożone według rodzaju czynności wykonywanej w danym obszarze kuchni. Co więcej, duże znaczenie ma tu również kolejność wykonywanych działań podczas przygotowywania posiłków i sprzątania po nich. Oznacza to, że zabudowę meblową dzielimy na obszary, w których układamy te rzeczy i produkty, które będą nam potrzebne w danej strefie. Na tej podstawie wyróżniamy kolejno:
- strefę zapasów – obejmuje ona lodówkę, w której przechowujemy produkty wymagające chłodzenia i mrożenia, a także szafkę lub spiżarnię, w których umieszczamy wszelkiego rodzaju zapasy spożywcze np. przetwory, artykuły sypkie, konserwy, zapasy wody mineralnej itp.,
- strefę zmywania – czyli zlewozmywak, zmywarka oraz szafka, w której przechowujemy środki czyszczące oraz ściereczki,
- strefę przygotowywania – czyli fragment blatu kuchennego, na którym przygotowujemy wcześniej wyjęte i umyte w zlewie produkty i poddajemy je obróbce np. kroimy, siekamy,
- strefę gotowania – obejmującą kuchenkę grzewczą oraz piekarnik, a także szafki lub szuflady, w których trzymamy potrzebne nam podczas gotowania akcesoria kuchenne, przyprawy, sztućce, garnki,
- strefę przechowywania – obejmuje wszystkie szafki, szuflady i regały przeznaczone na akcesoria kuchenne.
Reguła trójkąta roboczego
Zasada trójkąta roboczego polega na takim rozmieszczeniu najważniejszych sprzętów kuchennych – lodówki, zlewu, kuchenki grzewczej, aby znajdowały się one na wierzchołkach kształtu trójkąta. Dzięki temu rozmieszczenie tych elementów odpowiada kolejności wykonywania poszczególnych czynności kuchennych związanych z przygotowywaniem posiłków oraz sprzątaniem. Zastosowanie reguły trójkąta roboczego pozwala zminimalizować odległości pokonywane podczas codziennego krzątania się po kuchni i tym samym usprawnić prace kuchenne.
Układ mebli kuchennych
Wybór układu mebli kuchennych jest kolejną zasadą znacząco wpływającą nie tylko na ergonomię wnętrza, ale także na komfort jego użytkowania i poruszania się po nim. Układ mebli kuchennych jest to forma zabudowy, którą dopasowujemy do warunków, wielkości, kształtów charakteryzujących konkretne pomieszczenie kuchenne. Najbardziej popularną i uniwersalną formą zabudowy mebli kuchennych jest układ w kształcie litery L, w którym szafki i sprzęty rozmieszczone są na dwóch prostopadłych ścianach wnętrza. Taki układ zabudowy pozwala zastosować także pozostałe reguły ergonomii kuchennej. Niemniej jednak, nie w każdym pomieszczeniu się sprawdzi np. w bardzo wąskich i długich kuchniach.
Rodzaje układów mebli kuchennych:
- jednorzędowy,
- dwurzędowy,
- w kształcie litery L, U, G,
- z wyspą kuchenną,
- aneks kuchenny.