Jak przechowywać żywność w kuchni?
Żywność ze względów zdrowotnych, jak i higienicznych, musi być przechowywana w odpowiedni sposób. To podstawowe kwestie związane z bezpieczeństwem naszym i członków naszych rodzin. Co ważne, właściwe gospodarowanie zapasami artykułów spożywczych pozwala również na ograniczenie a właściwie zminimalizowanie w znacznym stopniu problemu związanego z marnowaniem pokarmów. Istotna jest także kwestia planowania kolejnych posiłków, chociażby w oparciu o termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów. Oto trzy podstawowe, ale zarazem przydatne zasady, dotyczące przechowywania żywności, którymi warto kierować się w kuchni:
1. Przestrzegaj terminów przydatności do spożycia
Jest to najważniejsza informacja, którą producenci zamieszczają na etykietach lub bezpośrednio na opakowaniach swoich produktów. Często orientacyjna ocena przydatności na podstawie samego zapachu czy wyglądu może nie wystarczyć, więc znacznie pewniej i bezpieczniej kierować się podaną datą. Oczywiście zdarza się i tak, że niewielkie jej przekroczenie nie pociągnie za sobą żadnych poważnych konsekwencji, ale jest to uzależnione bezpośrednio od właściwości samego produktu. Nie możemy sobie pozwolić na tego typu eksperymenty w przypadku artykułów o krótkim okresie przydatności do spożycia, jak na przykład jogurty, wędliny, pieczywo, świeże soki czy różnego rodzaju wyroby garmażeryjne.
Większą uwagę zwracajmy na potrawy przygotowywane w domu, szczególnie te zawierające składniki, które szybko się psują, np. śmietanę czy rybę. Taki posiłek należy spożyć tego samego dnia, którego został przygotowany lub najpóźniej dzień po. Pozostałe resztki z domowych obiadów czy produkty, które już zostały ugotowane możemy przetrzymywać w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni.
2. Wybieraj właściwe miejsce przechowywania
Produkty świeże, surowe czy nawet ugotowane oczywiście najlepiej będzie przechowywać w lodówce, jeżeli planujemy kilka najbliższych dni. W innym przypadku warto skorzystać z zamrażarki. Dzięki temu unikniemy zbędnego marnowania jedzenia i być może wkrótce zapracowani z chęcią sięgniemy po gotową porcję obiadu tylko do odgrzania.
3. Zwracaj uwagę na temperaturę i czas przechowywania
Z pozoru łatwe, w rzeczywistości potrafi nastręczyć wielu trudności. O czym mowa? O ustawieniu optymalnej temperatury w lodówce i w zamrażarce. Produkty żywnościowe charakteryzują się różnorodnym zapotrzebowaniem w tej kwestii i warto wziąć je pod uwagę, planując takie rozmieszczenie artykułów spożywczych:
- owoce i warzywa – z wyjątkiem warzyw kapustnych mogą być przechowywane w zamrażalniku przez cały rok;
- nabiał – może być przechowywany wyłącznie w lodówce i to nie dłużej niż kilka dni – chyba że mowa o mleku pasteryzowanym czy napojach w kartonach. Nabiału nie mrozimy;
- ryby – podobnie jak i owoce morza mogą być przechowywane w lodówce około 2 dni, najlepiej w szczelnych pojemnikach, aby intensywny zapach nie przenikał pozostałych artykułów spożywczych. Surowe owoce morza i ryby w razie konieczności można zamrozić na okres około ośmiu miesięcy;
- mięso – surowe powinno być przechowywane w pojemniku w temperaturze, która nie przekracza 20C, oczywiście po uprzednim umyciu i osuszeniu. Wówczas okres przechowywania sięga nawet do 2 tygodni. Porcjowane mrożone mięso jest zdatne do użycia do 3 miesięcy.