Łatwe sposoby na utrzymanie kuchni w idealnym porządku
Kuchnia jest wnętrzem, w którym najłatwiej o bałagan. Każdego dnia podczas przygotowywania posiłków powstają liczne zabrudzenia i plamy, osady z tłuszczu i kurzu na powierzchniach, a w szafkach i na blacie szybko pojawia się niemały chaos. Wynika to z tego, że podczas wykonywania codziennych prac kuchennych użytkujemy jednocześnie wiele różnych produktów oraz akcesoriów. Na szczęście istnieje kilka łatwych sposobów na utrzymanie kuchni w porządku.
Aranżacja kuchni sprzyjająca porządkowi
W kuchni nie trudno o bałagan, gdyż na co dzień wiele się w niej dzieje. Pomimo starań i sprzątania w miarę możliwości na bieżąco, po pewnym czasie okazuje się zazwyczaj, że w szafkach i na blacie pojawia się rozgardiasz. I to właśnie wówczas skupiamy swoją uwagę na tym, by tym razem posprzątać kuchnię raz a porządnie. Ale czy rzeczywiście udaje się osiągnąć ten cel? Niestety zazwyczaj nie. Mamy jednak kilka sprawdzonych sposobów na to, aby rozwiązać problem ciągłego pojawiania się bałaganu w kuchni. Pierwszym krokiem, jaki warto podjąć w drodze do łatwiejszego utrzymywania kuchni w porządku jest zaplanowanie jej aranżacji w odpowiedni sposób. O porządku w kuchni warto pomyśleć już na etapie planowania swojej przyszłej wymarzonej aranżacji wnętrza. Przede wszystkim dobrym pomysłem jest wybieranie mebli i materiałów wykończeniowych, które mają gładką powierzchnię. Wszelkie wgłębienia, obramowania, chropowate faktury może i prezentują się bardziej finezyjnie, ale są też zdecydowanie bardziej uciążliwe pod względem utrzymania w czystości. Ponadto, aby łatwiej utrzymać to pomieszczenie w czystości warto zapobiegać bałaganowi stosując podział na strefy kuchenne. Jeżeli zabudowa meblowa oraz pozostałe elementy wyposażenia kuchni zostaną podzielone na obszary odpowiadające poszczególnym czynnościom w nich wykonywanym, utrzymanie porządku okaże się intuicyjne i mniej czasochłonne.
Utrzymanie porządku w szafkach kuchennych
Najbardziej frustrujący bałagan to ten, który pojawia się w szafkach i szufladach kuchennych. Wystarczy kilka razy w pośpiechu odłożyć dane akcesoria kuchenne lub produkty spożywcze na niewłaściwe miejsca, a po kilku dniach czeka już na nas chaos w szafkach, który znacznie utrudnia przygotowywanie posiłków. Dlatego warto zwrócić uwagę na sposób rozmieszczenia poszczególnych szafek i szuflad, a także posegregować ich zawartość tematycznie w oparciu o podział na strefy kuchenne. W okolicy przestrzeni roboczej należy umieścić wszystkie te przedmioty, których używamy jak najczęściej – sztućce, przyprawy, noże, deski itd. Wszystko czego potrzebujemy podczas przyrządzania potraw powinniśmy mieć dosłownie pod ręką. Natomiast naczynia takie jak garnki, patelnie i durszlaki warto rozmieścić w okolicy kuchenki, gdyż po wyjęciu ich z szafki możemy od razu położyć je na płycie grzewczej.
Odpowiednie przechowywanie żywności
Wszelką żywność i zapasy spożywcze dobrze jest przechowywać w jednym obszarze, który nazywamy strefą zapasów. Obejmuje ona lodówkę, szafkę z zapasami spożywczymi i/lub spiżarnię. W lodówce przechowujemy oczywiście produkty, które wymagają chłodzenia, by utrzymać swoją świeżość. Warto wyposażyć się w szklane pojemniki, w których będziemy mogli umieszczać produkty, które powinny być w zamknięciu np. mięso, sery, gotowe potrawy. Dzięki temu będzie dobrze widać, co się znajduje w danym pojemniku. Ważne jest to, aby wszystkie pojemniki były z jednego kompletu, co ułatwi ich uporządkowane układanie w lodówce. W szafkach kuchennych przechowujemy natomiast artykuły sypkie, czyli mąki, ryże, makarony itp. Aby w szafce z takimi zapasami móc łatwiej utrzymać porządek, wystarczy wszystkie te produkty przesypać do przeźroczystych pojemników z etykietkami prezentującymi nazwę tego, co się w nich znajduje. W ten sposób w szafce wszystko będzie równo ułożone, a ponadto lepiej wykorzystamy dostępną przestrzeń w jej wnętrzu. Także sięganie i odkładanie pojemników na odpowiednie miejsce będzie łatwiejsze i tym samym sprzyjać będzie utrzymaniu porządku.
Co sprzyja utrzymaniu kuchni w porządku? Oto kilka praktycznych wskazówek:
- Sprzątaj na bieżąco.
- Odkładaj na miejsce.
- Pozostaw czystą kuchnię zanim położysz się spać.
- Zastosuj podział na strefy kuchenne.
- Wybierz systemy dedykowane szafkom i szufladom wspierające organizację przechowywanych w nich rzeczy.
- Wyposaż kuchnię w komplet pojemników do segregacji śmieci.
- Wybieraj sprzęty AGD wyposażone w funkcje samoczyszczące.
- Umieszczaj etykiety na produktach.
- Przechowuj zapasy w oznaczonych pojemnikach.
- Wyposaż szafki kuchenne w dodatkowe półki wkładane.