Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Łatwe sposoby na utrzymanie kuchni w idealnym...

Porady


Łatwe sposoby na utrzymanie kuchni w idealnym porządku

Kuchnia jest wnętrzem, w którym najłatwiej o bałagan. Każdego dnia podczas przygotowywania posiłków powstają liczne zabrudzenia i plamy, osady z tłuszczu i kurzu na powierzchniach, a w szafkach i na blacie szybko pojawia się niemały chaos. Wynika to z tego, że podczas wykonywania codziennych prac kuchennych użytkujemy jednocześnie wiele różnych produktów oraz akcesoriów. Na szczęście istnieje kilka łatwych sposobów na utrzymanie kuchni w porządku.

Na zdjęciu: Studio Fler

Aranżacja kuchni sprzyjająca porządkowi


W kuchni nie trudno o bałagan, gdyż na co dzień wiele się w niej dzieje. Pomimo starań i sprzątania w miarę możliwości na bieżąco, po pewnym czasie okazuje się zazwyczaj, że w szafkach i na blacie pojawia się rozgardiasz. I to właśnie wówczas skupiamy swoją uwagę na tym, by tym razem posprzątać kuchnię raz a porządnie. Ale czy rzeczywiście udaje się osiągnąć ten cel? Niestety zazwyczaj nie. Mamy jednak kilka sprawdzonych sposobów na to, aby rozwiązać problem ciągłego pojawiania się bałaganu w kuchni. Pierwszym krokiem, jaki warto podjąć w drodze do łatwiejszego utrzymywania kuchni w porządku jest zaplanowanie jej aranżacji w odpowiedni sposób. O porządku w kuchni warto pomyśleć już na etapie planowania swojej przyszłej wymarzonej aranżacji wnętrza. Przede wszystkim dobrym pomysłem jest wybieranie mebli i materiałów wykończeniowych, które mają gładką powierzchnię. Wszelkie wgłębienia, obramowania, chropowate faktury może i prezentują się bardziej finezyjnie, ale są też zdecydowanie bardziej uciążliwe pod względem utrzymania w czystości. Ponadto, aby łatwiej utrzymać to pomieszczenie w czystości warto zapobiegać bałaganowi stosując podział na strefy kuchenne. Jeżeli zabudowa meblowa oraz pozostałe elementy wyposażenia kuchni zostaną podzielone na obszary odpowiadające poszczególnym czynnościom w nich wykonywanym, utrzymanie porządku okaże się intuicyjne i mniej czasochłonne.


Utrzymanie porządku w szafkach kuchennych


Najbardziej frustrujący bałagan to ten, który pojawia się w szafkach i szufladach kuchennych. Wystarczy kilka razy w pośpiechu odłożyć dane akcesoria kuchenne lub produkty spożywcze na niewłaściwe miejsca, a po kilku dniach czeka już na nas chaos w szafkach, który znacznie utrudnia przygotowywanie posiłków. Dlatego warto zwrócić uwagę na sposób rozmieszczenia poszczególnych szafek i szuflad, a także posegregować ich zawartość tematycznie w oparciu o podział na strefy kuchenne. W okolicy przestrzeni roboczej należy umieścić wszystkie te przedmioty, których używamy jak najczęściej – sztućce, przyprawy, noże, deski itd. Wszystko czego potrzebujemy podczas przyrządzania potraw powinniśmy mieć dosłownie pod ręką. Natomiast naczynia takie jak garnki, patelnie i durszlaki warto rozmieścić w okolicy kuchenki, gdyż po wyjęciu ich z szafki możemy od razu położyć je na płycie grzewczej.


Odpowiednie przechowywanie żywności


Wszelką żywność i zapasy spożywcze dobrze jest przechowywać w jednym obszarze, który nazywamy strefą zapasów. Obejmuje ona lodówkę, szafkę z zapasami spożywczymi i/lub spiżarnię. W lodówce przechowujemy oczywiście produkty, które wymagają chłodzenia, by utrzymać swoją świeżość. Warto wyposażyć się w szklane pojemniki, w których będziemy mogli umieszczać produkty, które powinny być w zamknięciu np. mięso, sery, gotowe potrawy. Dzięki temu będzie dobrze widać, co się znajduje w danym pojemniku. Ważne jest to, aby wszystkie pojemniki były z jednego kompletu, co ułatwi ich uporządkowane układanie w lodówce. W szafkach kuchennych przechowujemy natomiast artykuły sypkie, czyli mąki, ryże, makarony itp. Aby w szafce z takimi zapasami móc łatwiej utrzymać porządek, wystarczy wszystkie te produkty przesypać do przeźroczystych pojemników z etykietkami prezentującymi nazwę tego, co się w nich znajduje. W ten sposób w szafce wszystko będzie równo ułożone, a ponadto lepiej wykorzystamy dostępną przestrzeń w jej wnętrzu. Także sięganie i odkładanie pojemników na odpowiednie miejsce będzie łatwiejsze i tym samym sprzyjać będzie utrzymaniu porządku.

 


Co sprzyja utrzymaniu kuchni w porządku? Oto kilka praktycznych wskazówek:

  1. Sprzątaj na bieżąco.
  2.  Odkładaj na miejsce.
  3. Pozostaw czystą kuchnię zanim położysz się spać.
  4. Zastosuj podział na strefy kuchenne.
  5. Wybierz systemy dedykowane szafkom i szufladom wspierające organizację przechowywanych w nich rzeczy.
  6. Wyposaż kuchnię w komplet pojemników do segregacji śmieci.
  7. Wybieraj sprzęty AGD wyposażone w funkcje samoczyszczące.
  8. Umieszczaj etykiety na produktach.
  9. Przechowuj zapasy w oznaczonych pojemnikach.
  10. Wyposaż szafki kuchenne w dodatkowe półki wkładane.
Studio A&K
Studio A&K
Studio Alline
Studio Alline
Studio Bossi
Studio Bossi
Studio Meble Chęcik
Studio Meble Chęcik
Studio Fler
Studio Fler
Studio Fler
Studio Fler

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak układać produkty w lodówce?


Dobry smak gotowych potraw, podobnie jak i nasze zdrowie, w dużym stopniu uzależnione...

Młynek do odpadów organicznych


Segregacja śmieci to jeden z najważniejszych aspektów współczesnego, racjonalnego...

Kuchnia (z) marzeń faceta


Jeżeli chodzi o wystrój mieszkania, często to właśnie kobiety przejmują...