Na co zwrócić uwagę przy zakupie blendera? – top 5
Niedawno pisaliśmy o blenderze ręcznym i kielichowym – dziś, skupimy się na innych ważnych cechach, które należy wziąć pod uwagę decydując się na zakup blendera. Jeżeli już wybierzesz typ – ręczny lub kielichowy czas poznać kolejne funkcje, które są dość istotne aby wybrać dobrze. Każdy chce kupić sprzęt, który bezproblemowo będzie spełniał swoją rolę. Nie zawsze szukanie najtańszych rozwiązań jest najlepsze – czasem warto zainwestować w porządny produkt sprawdzonej marki, który posłuży nam przez lata, zamiast korzystać z promocji w hipermarkecie i kupić chiński plastik za 19zł. Mamy dla was pięć wyznaczników, które watro wziąć pod uwagę. Zaczynamy!
Po pierwsze – moc
Niezwykle ważnym parametrem, który powinien odgrywać znaczącą rolę przy wyborze blendera jest jego moc. Im większa moc, tym blender dłużej będzie mógł pracować bez przerwy. Moc ręcznego blędera może mieć od 170W do 800W, natomiast moc kielichowego może sięgać aż 1500W. Powinniśmy zdecydować się na blender o jak największej mocy – taki, powinien nam służyć bez usterek przez wiele lat.
Po drugie – obroty
Moc to jedno, ale równie ważną kwestią są obroty, czyli prędkość wirowania noży. Ręczne blendery mogą osiągać do 20 000 obrotów na minutę, a kielichowe 19 000. Im więcej obrotów, tym szybciej rozdrobnimy pożądany produkt. Duża moc, tysiące obrotów, co jeszcze?
Po trzecie – noże
Zarówno w blenderach ręcznych, jak i kielichowych wyróżniamy noże stałe lub wymienne. Zaletą wymiennych jest łatwość czyszczenia, która jest dość problemowa głównie w blenderach z pojemnikiem (kielichowych). W blenderach ręcznych najczęściej spotkać możemy noże z dwoma skrzydełkami, aczkolwiek zdarzają się również modele posiadające cztery skrzydełka. W kielichowych natomiast występują noże sześcio-skrzydełkowe oraz ostrza tnące w dwóch kierunkach, co niezwykle usprawnia proces rozdrabniania. Noże wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej, charakteryzują się wysoką jakością i dużą wytrzymałością. Im więcej nożyków, im więcej kierunków w których działają – tym szybciej i lepiej dany produkt zostanie rozdrobniony.
Poziomy pracy, funkcja turbo
Ważne jest, aby zakupiony przez nas blender miał regulację prędkości. Dzięki takiej funkcji sami decydujemy o szybkości, intensywności i czasie obrotów. Wiele blenderów posiada funkcję turbo, która radzi sobie z najtrudniejszymi do rozdrobnienia produktami - jest wykorzystywana na przykład do kruszeniem lodu.
Estetyczne wykonanie
Niezwykle ważne jest ogólny wygląd sprzętu, który chcemy kupić. Lepiej zainwestować w produkt ze stali nierdzewnej, niż w lekki, nieodporny na uszkodzenia plastik. Zwracajmy uwagi na małe szczegóły – to one często pokazują jak coś jest wykonane.
Podsumowanie
Nie musimy od razu wydawać fortuny - dobry blender można kupić już za niecałe sto złotych. Wybierzmy ten, wykonany ze stali nierdzewnej – jest trwalszy, łatwiejszy do mycia i wydajniejszy, niż jego plastikowy kuzyn. Wybierzmy blender o wysokiej mocy i dużej ilości obrotów na minutę – to właśnie na te parametry są najbardziej istotne.
Ciekawe porady. Faktycznie, zakup blendera wydaje się być taką prozaiczna czynnoscią, a tu okazuje się, że jest wiele rzeczy na które należy zwrócić uwagę przed zakupem. Bardzo przydatne informacje :)
Kiedy moja córeczka skończyła sześć miesięcy, w jej menu pojawiły się pierwsze zupki i obiadki. Początkowo kupowałam "słoiczki", ale później postanowiłam sama jej gotować. Myślałam, że zakup blendera to nic trudnego, ale kiedy stanęłam przed półką ze sprzętem AGD zupełnie straciłam orientację :( Nie wiedziałam, jaki blender wybrać....to nie jest takie proste jak może się wydawać...