Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Na co zwrócić uwagę przy zakupie blendera? –...

Porady

Na co zwrócić uwagę przy zakupie blendera? – top 5

Ulubione0

Niedawno pisaliśmy o blenderze ręcznym i kielichowym – dziś, skupimy się na innych ważnych cechach, które należy wziąć pod uwagę decydując się na zakup blendera. Jeżeli już wybierzesz typ – ręczny lub kielichowy czas poznać kolejne funkcje, które są dość istotne aby wybrać dobrze. Każdy chce kupić sprzęt, który bezproblemowo będzie spełniał swoją rolę. Nie zawsze szukanie najtańszych rozwiązań jest najlepsze – czasem warto zainwestować w porządny produkt sprawdzonej marki, który posłuży nam przez lata, zamiast korzystać z promocji w hipermarkecie i kupić chiński plastik za 19zł. Mamy dla was pięć wyznaczników, które watro wziąć pod uwagę. Zaczynamy!

Po pierwsze – moc


Niezwykle ważnym parametrem, który powinien odgrywać znaczącą rolę przy wyborze blendera jest jego moc. Im większa moc, tym blender dłużej będzie mógł pracować bez przerwy. Moc ręcznego blędera może mieć od 170W do 800W, natomiast moc kielichowego może sięgać aż 1500W. Powinniśmy zdecydować się na blender o jak największej mocy – taki, powinien nam służyć bez usterek przez wiele lat.

 

 

Po drugie – obroty


Moc to jedno, ale równie ważną kwestią są obroty, czyli prędkość wirowania noży. Ręczne blendery mogą osiągać do 20 000 obrotów na minutę, a kielichowe 19 000. Im więcej obrotów, tym szybciej rozdrobnimy pożądany produkt. Duża moc, tysiące obrotów, co jeszcze?

 

 

Po trzecie – noże


Zarówno w blenderach ręcznych, jak i kielichowych wyróżniamy noże stałe lub wymienne. Zaletą wymiennych jest łatwość czyszczenia, która jest dość problemowa głównie w blenderach z pojemnikiem (kielichowych). W blenderach ręcznych najczęściej spotkać możemy noże z dwoma skrzydełkami, aczkolwiek zdarzają się również modele posiadające cztery skrzydełka. W kielichowych natomiast występują noże sześcio-skrzydełkowe oraz ostrza tnące w dwóch kierunkach, co niezwykle usprawnia proces rozdrabniania. Noże wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej, charakteryzują się wysoką jakością i dużą wytrzymałością. Im więcej nożyków, im więcej kierunków w których działają – tym szybciej i lepiej dany produkt zostanie rozdrobniony.

 

 

Poziomy pracy, funkcja turbo


Ważne jest, aby zakupiony przez nas blender miał regulację prędkości. Dzięki takiej funkcji sami decydujemy o szybkości, intensywności i czasie obrotów. Wiele blenderów posiada funkcję turbo, która radzi sobie z najtrudniejszymi do rozdrobnienia produktami - jest wykorzystywana na przykład do kruszeniem lodu.

 

 

Estetyczne wykonanie


Niezwykle ważne jest ogólny wygląd sprzętu, który chcemy kupić. Lepiej zainwestować w produkt ze stali nierdzewnej, niż w lekki, nieodporny na uszkodzenia plastik. Zwracajmy uwagi na małe szczegóły – to one często pokazują jak coś jest wykonane.

 

 

Podsumowanie


Nie musimy od razu wydawać fortuny - dobry blender można kupić już za niecałe sto złotych. Wybierzmy ten, wykonany ze stali nierdzewnej – jest trwalszy, łatwiejszy do mycia i wydajniejszy, niż jego plastikowy kuzyn. Wybierzmy blender o wysokiej mocy i dużej ilości obrotów na minutę – to właśnie na te parametry są najbardziej istotne.

Zobacz również

Wybieramy lampy do kuchni

Wybieramy lampy do kuchni

Skup się na centralnym oświetleniu – jest najważniejsze! Nie da się ukryć, że...

Jak przechowywać przyprawy? Wybrać pojemniki szklane, plastikowe czy drewniane?

Jak przechowywać przyprawy? Wybrać pojemniki...

Przyprawy – jak ich nie przechowywać? Co jest największym i najczęściej popełnianym błędem...
Komentarze (1)
1
Gość
werka88
2016-08-11 13:50:23

Ciekawe porady. Faktycznie, zakup blendera wydaje się być taką prozaiczna czynnoscią, a tu okazuje się, że jest wiele rzeczy na które należy zwrócić uwagę przed zakupem. Bardzo przydatne informacje :)

Twój komentarz
Ocena