Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Panele podłogowe w kuchni – czy to dobry...

Porady


Panele podłogowe w kuchni – czy to dobry pomysł?

Panele podłogowe w kuchni nadal są mało popularne. Mimo dostępności szerokiej gamy kolorów, które pozwalają tworzyć ciekawe i nowoczesne aranżacje wciąż boimy się zdecydować na panele w kuchni. Dlaczego? Świat idzie do przodu, nowoczesne technologie, innowacyjne rozwiązania – podłogi laminowane mają coraz lepsze właściwości, są bardziej trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia. Kuchnia jest dość wymagającym pomieszczeniem – podłoga musi być odporna na zabrudzenia, częstą eksploatację a także wyższą wilgotność i zmiany temperatury. Jednak czy panele w kuchni naprawdę nie mają racji bytu? Jakie panele nadają się do kuchni?

Na zdjęciu: Studio Meble Vente

Kuchnia jest niełatwym pomieszczeniem – wilgoć, zmiany temperatury, zabrudzenia – podłoga musi to wszystko 'znieść'. Wybierając panele laminowane powinniśmy zwrócić uwagę na kilka cech, które sprawią, że panele w kuchni będą nam dobrze służyć. Jak wybrać odpowiednie panele do kuchni?


Po pierwsze – ścieralność

Ścieralność paneli to cecha, która świadczy o ich trwałości. Im wyższa klasa ścieralności, tym większa odporność górnej warstwy podłogi. Najwyższa klasa to klasa AC5, natomiast zadowalająca (w sam raz na kuchenne warunki) będzie również AC4.


Po drugie – rdzeń

Panele do kuchni powinny zawierać rdzeń wykonany z płyty HDF, która jest specjalnie impregnowana. Ta środkowa warstwa paneli jest odpowiedzialna za podwyższoną odporność na wodę, co jest niezwykle przydatne – szczególnie w kuchni. Jeżeli krawędzie paneli były zaimpregnowane woskiem lub specjalnym preparatem będzie to dodatkowym atutem. Fajnym rozwiązaniem są również panele uszczelnione gumowym paskiem – jest to dobra metoda na trwałe zabezpieczenie podłogi przed wilgocią.


Po trzecie – klasa użyteczności

Klasa użyteczności paneli informuje nas o ich przeznaczeniu. Klasa użyteczności to cyfra składająca się z dwóch liczb – pierwsza symbolizuje pomieszczenie, do którego panele są przeznaczone. 2 – oznacza pomieszczenie mieszkalne, 3 – miejsce publiczne. Druga cyfra informuje nas o intensywności użytkowania podłogi. 1 – pomieszczenia z niskim natężeniem ruchu, niski poziom eksploatacji, 2 – średnie użytkowanie i 3 – wysoki poziom użytkowania, duże natężenie ruchu. Klasa użyteczności często występuje wraz z symbolem ścieralności i tak na przykład – panele do kuchni Kl.32/AC5.


Duży wybór, dobra cena

Panele laminowane charakteryzują się przystępną ceną oraz szeroką gamą wzorów i kolorów. Szczególnym powodzeniem cieszą się panele imitujące kamień, drewno a nawet płytki ceramiczne. Ich montaż jest dość prosty, dlatego nie sprawia większych problemów.


Dobra jakość i gotowe!

Wbrew ogólnym przekonaniom panele laminowane mogą tworzyć piękną podłogę w Twojej kuchni. Nowoczesne technologie, odpowiednia impregnacja i staranna produkcja paneli pozwala uzyskać naprawdę dobry materiał godny wykorzystania. Warto jednak wybrać typ, który spełni nasze oczekiwania i sprawdzi się w naszej kuchni.

Komentarze


4.67/5 3 3
4
Luska

Moim zdaniem o wiele lepiej prezentuje się podłoga drewniana z szerokich desek, jednak panele są bardziej praktyczne. Można je szybciej wyczyścić, a jak wiadomo w kuchni dzieją się różne rzeczy. Podłoga drewniana natomiast wymaga konserwacji, cyklinowania, etc. Ale kto co lubi.


5
Kasia_z_

Panele w kuchni to bardzo dobre rozwiązanie pod warunkiem, że wykonane są z wysokogatunkowego winylu. Są trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia, które na płytkach ceramicznych pojawiają się między innymi od upadających przedmiotów (panel winylowy ma określoną elastyczność i bardzo trudno go w ten sposób uszkodzić). Wyrazem dobrych parametrów w zakresie wytrzymałości jest długa gwarancja (niekiedy 20 lat). Panele winylowe są ciepłe w dotyku i miłe dla bosych stóp oraz antypoślizgowe. Dobrze tłumią dźwięki. Dzięki wodoodpornej powłoce bardzo dobrze sprawdzają się w mokrych pomieszczeniach, takich jak kuchnia a nawet łazienka. Dobrze współpracują z ogrzewaniem podłogowym i do złudzenia przypominają naturalne drewno bądź prawdziwą posadzkę kamienną, często bywają mylone z naturalnymi materiałami. Są również przyjazne dla alergików.


5
alek

Fajny, zwarty, pomocny artykuł, tylko taka mała uwaga : to liczby składają się z cyfr a nie odwrotnie.

Zobacz również


Wykładzina w kuchni? Czemu nie!


Jeszcze nie tak dawno, wykładziny królowały w polskich kuchniach, będąc synonimem...

Jakie systemy przechowywania sprawdzają się najlepiej?


Dobrze zorganizowana kuchnia to podstawa sukcesu. W każdej kuchni na co dzień wiele się...

Szybki sposób na odnowienie Twojej kuchni


Jeżeli Twoja kuchnia powoli zaczyna Cię przytłaczać to znak, że czas na remont! Nie...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności