Panele podłogowe w kuchni – czy to dobry pomysł?
Panele podłogowe w kuchni nadal są mało popularne. Mimo dostępności szerokiej gamy kolorów, które pozwalają tworzyć ciekawe i nowoczesne aranżacje wciąż boimy się zdecydować na panele w kuchni. Dlaczego? Świat idzie do przodu, nowoczesne technologie, innowacyjne rozwiązania – podłogi laminowane mają coraz lepsze właściwości, są bardziej trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia. Kuchnia jest dość wymagającym pomieszczeniem – podłoga musi być odporna na zabrudzenia, częstą eksploatację a także wyższą wilgotność i zmiany temperatury. Jednak czy panele w kuchni naprawdę nie mają racji bytu? Jakie panele nadają się do kuchni?
Kuchnia jest niełatwym pomieszczeniem – wilgoć, zmiany temperatury, zabrudzenia – podłoga musi to wszystko 'znieść'. Wybierając panele laminowane powinniśmy zwrócić uwagę na kilka cech, które sprawią, że panele w kuchni będą nam dobrze służyć. Jak wybrać odpowiednie panele do kuchni?
Po pierwsze – ścieralność
Ścieralność paneli to cecha, która świadczy o ich trwałości. Im wyższa klasa ścieralności, tym większa odporność górnej warstwy podłogi. Najwyższa klasa to klasa AC5, natomiast zadowalająca (w sam raz na kuchenne warunki) będzie również AC4.
Po drugie – rdzeń
Panele do kuchni powinny zawierać rdzeń wykonany z płyty HDF, która jest specjalnie impregnowana. Ta środkowa warstwa paneli jest odpowiedzialna za podwyższoną odporność na wodę, co jest niezwykle przydatne – szczególnie w kuchni. Jeżeli krawędzie paneli były zaimpregnowane woskiem lub specjalnym preparatem będzie to dodatkowym atutem. Fajnym rozwiązaniem są również panele uszczelnione gumowym paskiem – jest to dobra metoda na trwałe zabezpieczenie podłogi przed wilgocią.
Po trzecie – klasa użyteczności
Klasa użyteczności paneli informuje nas o ich przeznaczeniu. Klasa użyteczności to cyfra składająca się z dwóch liczb – pierwsza symbolizuje pomieszczenie, do którego panele są przeznaczone. 2 – oznacza pomieszczenie mieszkalne, 3 – miejsce publiczne. Druga cyfra informuje nas o intensywności użytkowania podłogi. 1 – pomieszczenia z niskim natężeniem ruchu, niski poziom eksploatacji, 2 – średnie użytkowanie i 3 – wysoki poziom użytkowania, duże natężenie ruchu. Klasa użyteczności często występuje wraz z symbolem ścieralności i tak na przykład – panele do kuchni Kl.32/AC5.
Duży wybór, dobra cena
Panele laminowane charakteryzują się przystępną ceną oraz szeroką gamą wzorów i kolorów. Szczególnym powodzeniem cieszą się panele imitujące kamień, drewno a nawet płytki ceramiczne. Ich montaż jest dość prosty, dlatego nie sprawia większych problemów.
Dobra jakość i gotowe!
Wbrew ogólnym przekonaniom panele laminowane mogą tworzyć piękną podłogę w Twojej kuchni. Nowoczesne technologie, odpowiednia impregnacja i staranna produkcja paneli pozwala uzyskać naprawdę dobry materiał godny wykorzystania. Warto jednak wybrać typ, który spełni nasze oczekiwania i sprawdzi się w naszej kuchni.
Moim zdaniem o wiele lepiej prezentuje się podłoga drewniana z szerokich desek, jednak panele są bardziej praktyczne. Można je szybciej wyczyścić, a jak wiadomo w kuchni dzieją się różne rzeczy. Podłoga drewniana natomiast wymaga konserwacji, cyklinowania, etc. Ale kto co lubi.
Panele w kuchni to bardzo dobre rozwiązanie pod warunkiem, że wykonane są z wysokogatunkowego winylu. Są trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia, które na płytkach ceramicznych pojawiają się między innymi od upadających przedmiotów (panel winylowy ma określoną elastyczność i bardzo trudno go w ten sposób uszkodzić). Wyrazem dobrych parametrów w zakresie wytrzymałości jest długa gwarancja (niekiedy 20 lat). Panele winylowe są ciepłe w dotyku i miłe dla bosych stóp oraz antypoślizgowe. Dobrze tłumią dźwięki. Dzięki wodoodpornej powłoce bardzo dobrze sprawdzają się w mokrych pomieszczeniach, takich jak kuchnia a nawet łazienka. Dobrze współpracują z ogrzewaniem podłogowym i do złudzenia przypominają naturalne drewno bądź prawdziwą posadzkę kamienną, często bywają mylone z naturalnymi materiałami. Są również przyjazne dla alergików.
Fajny, zwarty, pomocny artykuł, tylko taka mała uwaga : to liczby składają się z cyfr a nie odwrotnie.