Jak wyposażyć szafki, aby kuchnia była komfortowa?
Każdy marzy o tym, by kuchnia była idealna. Oczekujemy by wnętrze uważane za serce domu, było gustownie urządzone, funkcjonalne, ale i komfortowe w codziennym użytkowaniu. Aby niniejsze potrzeby i oczekiwania mogły zostać zrealizowane, musimy zadbać o wiele czynników. Jednym z nich jest optymalne wyposażenie szafek, dzięki czemu przygotowywanie potraw i sprzątanie w kuchni będzie przebiegać zdecydowanie bardziej komfortowo i sprawniej.
Komfortowa kuchnia
Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia spędzamy sporo czasu. Przygotowywanie posiłków, sprzątanie, rodzinne biesiadowanie przy kuchennym stole to tylko niektóre z czynności, jakie czekają na nas w tym wnętrzu. Nie bez przyczyny kuchnia nazywana jest więc sercem domu. Ale, aby wykonywanie prac kuchennych oraz przebywanie w kuchni było w maksymalnym stopniu przyjemne, wnętrze musi być odpowiednio zaaranżowane. Komfortowa kuchnia to taka, w której znajduje się ergonomiczne wyposażenie i zastosowane są praktyczne rozwiązania sprawiające, że użytkowanie wnętrza przebiega sprawnie i w wygodnych warunkach. Jedną z najważniejszych kwestii w tym zakresie jest funkcjonalne zagospodarowanie przestrzeni dostępnych w szafkach zabudowy meblowej. To, jak wyposażymy szafki kuchenne będzie rzutować zarówno na komfort użytkowania kuchni, jak i sprawność wykonywanych w niej prac i obowiązków związanych z przygotowywaniem potraw.
Rozwiązania dedykowane szafkom kuchennym
Na komfort w kuchni wpływ ma zarówno sposób rozmieszczenia szafek i dobór optymalnego układu zabudowy meblowej do warunków pomieszczenia, jak i wyposażenie mebli w odpowiednie systemy. Nie bez znaczenia jest też optymalne rozmieszczenie przechowywanych rzeczy i produktów w szafkach. To wszystko składa się na funkcjonalność, walory estetyczne, jak i wygodę w kuchni. Planując wyposażenie szafek kuchennych warto mieć na uwadze, że największe znaczenie mają tu wszystkie szczegóły: mocowanie półek, zastosowane systemy, zawiasy, podnośniki, uchwyty, ale i to jak posegregujemy i ułożymy przechowywane rzeczy. Warto skorzystać z praktycznych i funkcjonalnych rozwiązań i systemów wyposażenia szafek, które znacząco ułatwią codzienną pracę i wpłyną na komfort użytkowania mebli.
Polecamy wzbogacenie poszczególnych szafek o rozwiązania takie jak:
- systemy cargo,
- półki wkładane,
- przegródki i organizery,
- relingi.
Dane systemy warto dobierać do rodzaju i funkcjonalności poszczególnych szafek kuchennych biorąc przy tym pod uwagę, co będziemy w danej wnęce przechowywać. Natomiast w przypadku szafek narożnych dobrze jest zastosować specjalne systemy im dedykowane, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał dużej pojemności miejsca na przechowywanie w nich, a ponadto ułatwią sięganie po akcesoria kuchenne. Szafki narożne mają specyficzną formę i wymagają odpowiedniego wyposażenia, by korzystanie z nich było komfortowe.
Do szafek narożnych polecamy:
- systemy typu Le Mans – mechanizmy wysuwające półki wraz z zawartością na zewnątrz szafki,
- kosze Magic Standard - front przymocowany jest do ramy i wyjeżdża wraz z przednimi koszami w trakcie otwierania szafki,
- półki obrotowe (karuzele) – półki przymocowane do drążka, które wprawione w ruch obracają się wokół własnej osi,
- narożne cargo – kosze lub półki wysuwane po specjalnych szynach.
Przechowywanie w szafkach kuchennych
Na komfort użytkowania kuchni wpływ ma również to, w jaki sposób posegregujemy i rozmieścimy poszczególne akcesoria kuchenne i produkty spożywcze przechowywane w szafkach. Warto w tym zakresie kierować się podziałem na strefy robocze. Polega to na podzieleniu zabudowy meblowej na obszary odpowiadające wykonywanym w kuchni czynnościom. W myśl tej zasady, w szafkach i szufladach znajdujących się w obrębie poszczególnych stref powinniśmy przechowywać te akcesoria i produkty, których używamy wykonując czynność przypisaną danej strefie.
W ten sposób wyróżniamy:
- strefę zapasów - zawartość lodówki i zamrażalki, zapasy spożywcze i przetwory przechowywane w szafce znajdującej się najbliżej lodówki,
- strefę przygotowywania posiłków - obejmuje ona blat roboczy w kuchni, na którym można przechowywać podręczne akcesoria np. deskę do krojenia, stojak z nożami, zestaw przypraw,
- strefę zmywania – na którą składają się zlewozmywak, zmywarka, szafka ze środkami czystości, zapasowymi ściereczkami, koszami do segregacji śmieci,
- strefę gotowania – szafki znajdujące się w pobliżu kuchenki i piekarnika; przechowujemy w nich naczynia, garnki, miski, patelnie itp.,
- strefę przechowywania – szafki, w których trzymamy małe sprzęty AGD, akcesoria i gadżety kuchenne.
- https://www.maxkuchnie.pl/kuchenne-historie/odcinek-18-ekskluzywna-kuchnia-z-mchem-19.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/segregacja-smieci-a-wyposazenie-kuchni-1288.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/wyposazenie-agd-xxi-wieku-jak-kupowac-by-nie-zbankrutowac-1261.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/ekskluzywne-wyposazenie-kuchni-3024.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/wyposazenie-kuchni-po-niemiecku-2966.html